Αντιπολιτευτικό “σφυροκόπημα” στην κυβέρνηση για τη νέα έξαρση της πανδημίας

Αντιπολιτευτικό “σφυροκόπημα” στην κυβέρνηση για τη νέα έξαρση της πανδημίας
Το Μέγαρο Μαξίμου "δείχνει" η κριτική της αντιπολίτευση που μιλά για προσπάθεια να "φορτωθεί" η ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων στους πολίτες Eurokinissi

Επιχείρηση του Μεγάρου Μαξίμου να μεταφερθεί η ευθύνη στους πολίτες βλέπουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα25. Τι καταλογίζουν στην κυβέρνηση.

«Σφυροκόπημα» από το σύνολο της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση μετά τα λίγο λιγότερα από 1800 κρούσματα του Covid 19 που ανακοινώθηκαν χθες, δημιουργώντας φόβους για 4ο κύμα πανδημίας ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 κάνουν λόγο για αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και μία επικοινωνιακή προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να «φορτώσει» την ευθύνη στο τμήμα εκείνο των πολιτών που δεν έχει εμβολιαστεί.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση υπόσχονταν εμβολιασμό 70%

Τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνόψισε σε συνέντευξή της η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβαρσίλη. Όπως δήλωσε «η κριτική μας αφορά την έλλειψη σχεδιασμού, αφορά τα αντιφατικά μηνύματα και τα αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν ένα υποτιθέμενο success story, δημιουργώντας σύγχυση στους πολίτες και κλονίζοντας στην ουσία την εμπιστοσύνη τους. Είμαστε εν μέσω 4ου κύματος και επέλασης της μετάλλαξης δέλτα, ενώ όλο τον Ιούνιο δόθηκε σήμα χαλάρωσης στους πολίτες. Εν συντομία: Θα πρέπει η κυβέρνηση με υπευθυνότητα και σύνεση να μιλά επί του πραγματικού και να ασκήσει τη δύναμη της πειθούς. Μόνο η πειθώ θα μας φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, ούτε η τιμωρία, ούτε ο διχασμός. Πόσο μάλλον αυτή η διαπιστωμένη και ως φαίνεται εδραιωμένη πρακτική της κυβέρνησης να μεταθέτει τις ευθύνες αποκλειστικά σε άλλους. Εν προκειμένω στην αντιπολίτευση και στους ανεμβολίαστους πολίτες».

Η Όλγα Γεροβασίλη θύμισε πως «με βάση τις διακηρύξεις και προσωπικά του πρωθυπουργού όλοι/ες περιμέναμε τον Ιούνιο εμβολιασμό της τάξης του 70%. Αυτή τη στιγμή είμαστε στον Ιούλιο και το συνολικό ποσοστό του εμβολιασμού είναι κάτω από 40%. Πότε αποφάσισε η κυβέρνηση να προβεί σε εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές και σε ανθρώπους με αδυναμία μετάβασης σε εμβολιαστικά κέντρα; Πριν λίγες μόλις ημέρες. Υπάρχει σχέδιο επ αυτού; Φυσικά και όχι».

Βρισκόμαστε στο 4ο κύμα αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση υπόσχονταν τείχος ανοσίας πρίν το καλοκαίρι Eurokinissi

«Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα ειδικά στον Νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και στην Αθήνα μάς δημιουργεί ανησυχία σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας» τόνισε ο Σωκράτης Φαμελλος. Ανέφερε ότι «πρέπει να στηρίξουμε τον κόσμο, την κοινωνία ώστε να κάνει το εμβόλιο αλλά δεν μπορεί η κυβέρνηση από τη μία να δίνει μηνύματα χαλάρωσης ώστε να δουλέψουν η εστίαση και ο τουρισμός και από την άλλη να απειλεί με τιμωρίες τους επιχειρηματίες τους οποίους και μετατρέπει σε όργανα ελέγχου». Τόνισε πως « η αγορά και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι σε απόγνωση επειδή δεν ξέρουν τι και πώς να εφαρμόσουν, πως να ελέγξουν και να διαχωρίσουν τους πελάτες, αλλά και για τα πρωτόκολλα προστασίας, αφού η κυβέρνηση δε συμφωνεί με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων».

ΚΙΝ.ΑΛ: Μιντιακή κάλυψη αναζητά η κυβέρνηση

Για κυβερνητικές προσπάθειες που στοχεύουν μόνον στο επικοινωνιακό «μπάλωμα» της κατάστασης κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε κυβέρνηση και πολίτες. Επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως «η κυβέρνηση πλανάται αν νομίζει ότι οι σοβαρές της αστοχίες στην διαχείριση της πανδημίας μπορούν να καλυφθούν ξανά από την μιντιακή υπεροπλία που διαθέτει. Οι υπουργοί επιμένουν να προκαλούν σύγχυση με τις βιαστικές και αντιφατικές δηλώσεις τους, πολλές φορές προσπαθώντας να υποκαταστήσουν τους λοιμωξιολόγους, όπως μαρτυρά η αποκάλυψη του κ. Σύψα ο οποίος είπε ότι οι επιστήμονες δεν είχαν συναινέσει στην κατάργηση του μέτρου χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Ενώ οι πολίτες ζητούν αξιοπιστία και πειθώ ώστε να συμμετάσχουν στην εμβολιαστική προσπάθεια, η κυβέρνηση υπονομεύει καθημερινά την εμπιστοσύνη τους τόσο απέναντι στα εμβόλια όσο και απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας».

Eurokinissi

Μάλιστα το ΚΙΝ.ΑΛ αναφέρεται και στα ζητήματα που σχετίζονται με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Σημειώνει πως «σε ταλαιπωρία έχει μετατραπεί για ορισμένους πολίτες η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού, καθώς είτε δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, είτε πως έχουν αναρρώσει από τη νόσο covid-19. Συγκεκριμένα, πολίτες που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 δεν βρίσκουν το όνομα τους στη σχετική ιστοσελίδα του gov.gr παρότι είχαν επικοινωνήσει και ενημερώσει τον ΕΟΔΥ, ενώ άλλοι αν και ολοκλήρωσαν κανονικά τον εμβολιασμό τους, δεν μπορούν επίσης να εκδώσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού από τη σχετική πλατφόρμα. Επιπλέον, αρκετοί στρατιώτες που νόσησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης γιατί δεν είχαν δηλωθεί τα κρούσματα στον ΕΟΔΥ»

ΚΚΕ: Φορτώνουν στον λαό τις ευθύνες

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο περεταίρω εμπορευματοποίησης της υγείας στο οποίο περιλαμβάνεται το να μην ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές, και ταυτόχρονα να «φορτώσει» την ευθύνη στους μη-εμβολιασμένους εκτιμά το ΚΚΕ. Όπως χαρακτηρστικά τονίζεται στην κεντρική αρθρογραφία του «Ριζοσπάστη» καταγράφεται μία κυβερνητική «προσπάθεια να φορτώσει στον λαό τις ευθύνες για το νέο φούντωμα της πανδημίας, αναζήτησε «καταφύγιο» στον βολικό αντίπαλο που η ίδια η κυβέρνηση τροφοδοτεί και ενισχύει με την πολιτική και τις παλινωδίες της, δηλαδή στον ανορθολογισμό και τον φόβο. Και αυτό το πλαίσιο, το οποίο φέρει τη δική της σφραγίδα, επιχειρεί να το αξιοποιήσει για να καλλιεργεί τον διχασμό και τα ψευτοδιλήμματα, όπως «εμβολιασμός ή κατάρρευση των νοσοκομείων και της οικονομίας», την ίδια στιγμή που η πολιτική της έχει ως αποτέλεσμα το ξεχαρβάλωμα των δημόσιων μονάδων Υγείας».

Μέρα 25: Το φιάσκο στους ανεμβολίαστους

Στην κυβερνητική διαχειριστική ανικανότητα, αποδίδει την κατάσταση το Μέρα 25 ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς και τις παλινωδίες της. Όπως έχει δηλώσει ο γραμματέας του κόμματος Γιάννης Βαρουφάκης αναφορικά με τους πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν «πρέπει να τους πείσουμε να ξεπεράσουν την ανησυχία τους ώστε να πετύχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα όσο πιο γρήγορα γίνεται». Επέρριψε όμως ευθύνες στο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναρωτώμενος αν «υπονομεύετε τον εμβολιαστικό πρόγραμμα από ανικανότητα; Ή μήπως σας βολεύει να ρίξετε το κόστος της δικής σας διαχείρισης-φιάσκο, ιδίως της οικονομίας, στους ανεμβολίαστους;»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα