“Απέναντι” στην πολιτική Μητσοτάκη η Γεννημάτα- Η Καϊλή τον θεωρεί “κεντρώο”

“Απέναντι” στην πολιτική Μητσοτάκη η Γεννημάτα- Η Καϊλή τον θεωρεί “κεντρώο”
"Θα είμαι εδώ" δηλώνει η Γεννηματά πρός πάσα κατευθυνση. Εκτός αλλά και εντός ΚΙΝ.ΑΛ Eurokinissi

Πολιτική «αντίπαλου δέους» στην Ν.Δ προωθεί η Χαριλάου Τρικούπη, όμως δεν φαίνεται να έχουν όλοι την ίδια γνώμη. Ενδιαφέρον τέστ σήμερα στην Βουλή όπου τα κόμματα συζητούν για το περιβάλλον με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά.

Στο επίκεντρο του ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος σήμερα το ΚΙΝ.ΑΛ αφού με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά πραγματοποιείται συζήτηση όλων των πολιτικών αρχηγών για το περιβάλλον σε ειδική συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών της Βουλής. Μια διαδικασία που έχει ενδιαφέρον και απο τη σκοπιά των εσωκομματικών εξελίξεων στην Χαριλάου Τρικούπη. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ θα βρεθεί σήμερα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό του κόμματος καταγράφονται φωνές όπως αυτή της Εύας Καιλή που στηρίζει τον Ανδρέα Λοβέρδο για την ηγεσία και ταυτόχρονα βρίσκει τον πρωθυπουργό συμπαθή και κεντρώο πολιτικό.

Δύο δρόμοι: Ν.Δ ή ΚΙΝ.ΑΛ

Το τελευταίο διάστημα είναι φανερή η προσπάθεια του ΚΙΝ.ΑΛ να «αγνοήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ και να επιχειρεί να πλασσαριστεί ως η προοδευτική αντίπαλη δύναμη στην Ν.Δ. Μόλις χθές η Φώφη Γεννηματα κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό που αμφισβητεί τον αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το άνοιγμα του τουρισμού, κάνωντας λόγο για «δήθεν ειδυλλιακή κατάσταση» αμφισβητώντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Είτε όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλά, είτε όσον αφορά τις ενισχύσεις σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις του τουρισμού. Το ΚΙΝ.ΑΛ όμως επιθυμεί να διατηρεί και τα συναινετικά χαρακτηριστικά του. Αλλωστε η σημερινή συζήτηση στην Βουλή για το περιβάλλον που προέκυψε από επιστολή της Φώφης Γεννηματά που αποαδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαν αντικείμενο την αναζήτηση διακομματικής συναίνεσης για την κλιματική αλλαγή.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε στην τακτική του Κινήματος Αλλαγής η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χθες στην περιφερειακή τηλε-διάσκεψη για το Βόρειο Αιγαίο . Επισήμανε ότι σήμερα υφίστανται δύο πολιτικές προτάσεις αυτή του Κινήματος Αλλαγής και αυτή της Ν.Δ. Όπως είπε «είναι φανερό ότι υπάρχουν μπροστά μας δυο δρόμοι. Ο ένας είναι ο δρόμος της Νέας Δημοκρατίας που οδηγεί το περίφημο «Green Deal» σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης. Δεν θα ξεπεράσουμε τη διπλή κρίση με συντηρητικές πολιτικές που μας πάνε δεκαετίες πίσω. Ο άλλος είναι ο δικός μας δρόμος του Κινήματος Αλλαγής.Το δικό μας αφήγημα έχει στο κέντρο ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο που δημιουργεί παραγωγή με προστιθέμενη αξία και εξαγωγές, αντιμετωπίζει τις ανισότητες και εξασφαλίζει πλήρη απασχόληση».

Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στο ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας ότι «τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ.Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει». Ζήτησε έτσι «να συγκροτήσουμε στη βάση αυτή μια νέα Εθνική Παραγωγική Συμμαχία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν και θα κάνει πράξη τη Νέα Αλλαγή στην Ελλάδα».

Αυτά ενώ πριν μερικές ημέρες η Φώφη Γεννηματα ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει δυναμικά την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ στις εσωκομματικές διαδικασίες των οποίων το χρονοδιάγραμμα θα καθοριστεί το Φθινόπωρο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Θα είμαι εδώ γιατί έχω αφήγημα για τη χώρα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι πάλι να “καβαλήσει” ένα κύμα διαμαρτυρίας. Μόνο εμείς έχουμε ένα διαφορετικό αφήγημα». Όσον αφορά τα διαδικαστικά ζητήματα η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θα αποφασιστούν από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος μέσα στο Φθινόπωρο. Η ίδια η Φ.Γεννηματά άλλωστε τόνισε πως «έχουμε δείξει ότι μπορούμε να εγγυηθούμε αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Ε.Καϊλή: Συμπαθής και κεντρώος ο Μητσοτάκης

Ενώ όμως η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ στήνει σαφές «μέτωπο» απέναντι στην Ν.Δ, (χρησιμοποιώντας συχνά τον όρο «δεξιά») και διεκδικεί τον ρόλο του «αντίπαλου δέους» δεν φαίνεται να «στοιχίζονται» πίσω από την θέση αυτή όλα τα στελέχη του κόμματος. Ο Ανδρέας Λοβέρδος που έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, συνεχίζει να καλλιεργεί την λογική των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ. Χρησιμοποιεί με το δύσκολα ερμηνεύσιμο απόφθεγμα που λέει ότι η Ν.Δ είναι ο πολιτικός αντίπαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ ο υπαρξιακός αντίπαλος του ΚΙΝ.ΑΛ.

Η ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Εύα Καϊλή Eurokinissi

Παράλληλα μία όψιμη υποστηρικτής της υποψηφιότητας Λοβέρδου , η Εύα Καϊλή φαίνεται να θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «συμπαθή» και ταυτόχρονα πολιτικό του μεσαίου χώρου. Ενδεικτική ως προς αυτό ήταν η εκτίμηση που έκανε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Αναφέρθηκε θετικά στον ο Ανδρέα Λοβέρδο μια και «εκφράζει πατριωτική και μεταρρυθμιστική γραμμή» στηρίζοντας ουσιαστικά την υποψηφιότητα του. Επίσης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστήριξε ότι «στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται ως social liberal. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Περισσότερο ανήκει σε αυτόν τον χώρο. Ο ίδιος έχει χτίσει μια πολύ καλή σχέση με τον Μακρόν. Το κόμμα του Μακρόν στο Ευρωκοινοβούλιο ανήκει στην πτέρυγα “renew”».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version