Από το κρύο στο ζεστό: Τελικά θα συναντηθεί ο Μητσοτάκης με τον Ελπιδοφόρο

Από το κρύο στο ζεστό: Τελικά θα συναντηθεί ο Μητσοτάκης με τον Ελπιδοφόρο
Από παλαιότερη συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου Dimitris Papamitsos/PM Handout/SOOC

Μετά τη συγνώμη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής για την παρουσία του στα εγκαίνια του “Σπιτιού της Τουρκίας” δρομολογείται συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για να “κολλήσει” το γυαλί στις σχέσεις με την Αθήνα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί τελικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, σε μία προσπάθεια να λήξει το θρίλερ που ξεκίνησε με τα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας.

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις οκτώ το βράδυ ώρα Ελλάδας και δρομολογήθηκε μετά τη συγνώμη που ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για την παρουσία του στα εγκαίνια μαζί με Ερντογάν και Τατάρ. Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας, θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να θέσει βεβαίως και το ζήτημα των προκλήσεων της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ακυρώσει χθες την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί από κοινού με τον ηγέτη των ορθοδόξων στις ΗΠΑ στο Ground Zero, το σημείο μηδέν, όπου κάποτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Είχε προηγηθεί ένα ακόμη κρύο- ζεστό ντους, καθώς μετά την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, είχε αλλάξει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, που αρχικά προέβλεπε συνάντηση με τον κ.Ελπιδοφόρο. Σημειωτέον ότι εν τω μεταξύ είχε ακυρώσει το δικό του ραντεβού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο Προεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς η παρουσία του κ.Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια μαζί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ κινδύνευε να ερμηνευθεί ως αποδοχή του ψευδοκράτους, πέραν των εντυπώσεων που προκάλεσε την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει ξανά τις προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου.

Η κρίση όμως στις σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με Αθήνα και Λευκωσία δεν έδινε αν μη τι άλλο την καλύτερη εικόνα όσον αφορά σε ένα εθνικό μέτωπο. Έτσι στη συνέχεια επελέγη η λύση της ξενάγησης Μητσοτάκη από Ελπιδοφόρο στο Ground Zero για να σωθούν τα προσχήματα. Ακολούθως, και αυτό το σχέδιο ακυρώθηκε, αλλά τελικά αποφασίστηκε να συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερική, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε ζητήσει συγνώμη.

Σημειωτέον ότι εν τω μεταξύ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Γιώργου Κατρούγκαλου, όσο και το σημιτικό μπλοκ διά του Ευάγγελου Βενιζέλου, είχαν στηλιτεύσει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός επηρεάστηκε για το ζήτημα από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, που συχνά έχει πολύ σκληρές έως ακραίες θέσεις στα εθνικά θέματα, αλλά και ότι λειτούργησε επικοινωνιακά με το βλέμμα στο εσωτερικό ακροατήριο της ΝΔ.

Ενώ ο κ.Βενιζέλος επισήμανε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και τον εκπροσωπεί στις ΗΠΑ ως έξαρχος, επομένως ενεργεί προφανώς σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη. Υπενθύμισε ότι καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδρεύει στην Τουρκία, έχει κρίσιμη πρακτική σημασία για τη λειτουργία του, για τη θρησκευτική του ελευθερία και για την προστασία της Αγίας Σοφίας, της Μονής της Χώρας, της Χάλκης, να έχει σχέσεις αλληλοσεβασμού με τις τουρκικές αρχές.

Πράγματι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Ελπιδοφόρος είχε οδηγία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να παραστεί και να τον εκπροσωπήσει στα εγκαίνια. Όμως η κρίση εξελίσσεται και με φόντο την ενδεχόμενη διαδοχή Βαρθολομαίου στο άμεσο μέλλον.

Ειδικότερα σενάρια αναφέρουν ότι ο Βαρθολομαίος, ο οποίος θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, έχει αποφασίσει να δρομολογήσει τη διαδοχή του μετά από 30 χρόνια στον Οικουμενικό Θρόνο, ο κ. Ελπιδοφόρος φέρεται ως ένας πιθανός υποψήφιος Οικουμενικός Πατριάρχης. Γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί και την παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, αλλά και την επιλογή του να μην αναφερθεί στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για να μη δυναμιτίσει τις σχέσεις του με την Τουρκία.

Το Φανάρι δε, όποιος και εάν κάθεται στον Οικουμενικό Θρόνο, ποντάρει στις ΗΠΑ για να διασφαλίσει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ζήτημα υπαρξιακό για το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, καθώς ο Πατριάρχης πρέπει να είναι Τούρκος υπήκοος…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα