Απώλεια δεδηλωμένης της κυβέρνησης βλέπει η Ν.Δ

Απώλεια δεδηλωμένης της κυβέρνησης βλέπει η Ν.Δ
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος στη Καστοριά την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Στη Συγγρού θεωρούν ότι η ώρα κατάρρευσης για Τσίπρα- Καμμένο πλησιάζει, είτε στην ψηφοφορία είτε στην εφαρμογή της συμφωνίας, που εκτιμούν ότι “δε βγαίνει”. Το πιθανότερο είναι πάντως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει, με το επιχείρημα “μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία”

Απώλεια της δεδηλωμένης και κατάρρευση της κυβέρνησης, είτε στην ψηφοφορία επί μίας συμφωνίας είτε στην εφαρμογή της, βλέπει η Νέα Δημοκρατία.

Η Συγγρού επισήμως διαμηνύει ότι αναμένει να δει τι θα περιλαμβάνει μία συμφωνία, εφόσον βέβαια κλείσει οριστικά, και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος, με τον Αντώνη Σαμαρά όμως ως πρόεδρο να διατηρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης.

Παρόλο που ουκ ολίγοι βουλευτές φλερτάρουν με το ενδεχόμενο καταψήφισης, η γαλάζια ηγεσία έχει σοβαρούς εσωκομματικούς και γενικότερους πολιτικούς λόγους να δείξει ότι επί της αρχής στηρίζει προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, “πυροβολώντας” ταυτόχρονα την κυβέρνηση για φορολογικά- υφεσιακά μέτρα.

Το επιχείρημα “μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία” προβάλλουν άλλωστε στελέχη της κεντρώας- φιλελεύθερης πτέρυγας, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και γενικότερα το καραμανλικό στρατόπεδο.

Εξάλλου εάν μία συμφωνία περάσει με ψήφους της αντιπολίτευσης, η Ν.Δ θα νομιμοποιείται να θέσει ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Οι γαλάζιοι μάλιστα είναι σίγουροι πως μία συμφωνία βάσει των προτάσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για πρακτικούς λόγους. “Θα χρειαστούν νέα μέτρα σε λίγο. Το 93% των μέτρων είναι από φόρους και εισφορές, δε βγαίνει αυτό με τίποτε” έλεγε συνεργάτης του κ.Σαμαρά.

Σε ενημερωτικό σημείωμα μάλιστα η Συγγρού προσωποποίησε την ευθύνη για τη διαφαινόμενη κατάληξη των διαπραγματεύσεων στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

*“Ο κ. Τσίπρας για να επιτύχει τρεις φορές μικρότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, επιβάλλει τρείς φορές περισσότερα μέτρα! Στη διετία 2015-2016, ο «Πολλαπλασιαστής Τσίπρα» επιβάλλει 8 φορές περισσότερα μέτρα από το e-mail Χαρδούβελη!”

*“Οι Θεσμοί (Τρόικα), με τις δικές τους δυσμενέστερες εκτιμήσεις, το Νοέμβριο του 2014 εκτιμούσαν ότι η χώρα, χωρίς λήψη νέων μέτρων, θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Σήμερα, πάλι χωρίς μέτρα, οι Θεσμοί (Τρόικα) εκτιμούν ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα περίπου 0,6% του ΑΕΠ. Συνεπώς, χωρίς μέτρα, η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών είναι πάνω από 4 δις €! Το «κόστος Τσίπρα» είναι τεράστιο!”

*”Ο κ. Τσίπρας, υποβάλλει μια πρόταση που βάζει άδικους και δυσβάσταχτους φόρους σε όλους, για να συντηρήσει το μεγάλο και κομματικό κράτος που χτίζει.”

*“Επιπλέον των παραπάνω φορομπηχτικών μέτρων ύψους 7,9 δις €, ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται στην πρότασή του για μια «δεύτερη φάση» νομοθετικών πρωτοβουλιών στο συνταξιοδοτικό τον Οκτώβριο του 2015”

Ο πρόεδρος της Ν.Δ απόψε θα αναχωρήσει για Βρυξέλλες, όπου αύριο θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ και στο περιθώριο αυτής θα έχει συναντήσεις με άλλους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα