Χαρίτσης: Η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει πολιτικές που “ξέμειναν” από τα μνημόνια

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει πολιτικές που “ξέμειναν” από τα μνημόνια
Ο Αλέξης Χαρίτσης κατά την είσοδό του στη Βουλή Eurokinissi

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το αναπτυξιακό σχέδιο. Τι λέει για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα ελληνοτουρκικά.

Για επιχείρηση επαναφοράς “νεοφιλελεύθερων πολιτικών που “ξέμειναν” από τα χρόνια των μνημονίων κατηγορεί της κυβέρνηση ο Αλέξης Χαρίτσης.

Σε συνέντευξή του στο “Κόκκινο” ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, υποστήριξε καταρχάς ότι «τον Απρίλιο του 2018, λίγο πριν την έξοδο από τα μνημόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην εκπόνηση Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, και το σχέδιο αμέσως δόθηκε στη δημοσιότητα για να γίνει διάλογος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας». «Αντιθέτως», είπε, «τώρα η κυβέρνηση, με χαρακτηριστική καθυστέρηση και εν μέσω θέρους, επιχειρεί να επαναφέρει μια συνταγή από τα παλιά, συνταγή νεοφιλελεύθερων πολιτικών που “ξέμειναν” και δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν, όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας ο κ. Χαρίτσης είπε οτι “οι πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν πάρει το προβάδισμα έναντι της επιστημονικής προσέγγισης» και τόνισε τη “διχογνωμία που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της επιστημονικής επιτροπής» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού”.

Κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει με τις παλινωδίες και τον ερασιτεχνισμό της» και «να επιδείξει σοβαρότητα». Την επέκρινε πως «όχι μόνο δεν αξιοποίησε τον χρόνο που κερδίσαμε για να θωρακίσει το ΕΣΥ, αλλά την ίδια στιγμή εξέπεμπε αντιφατικά μηνύματα, από τη χρήση της μάσκας μέχρι τα σχολεία, τις εκκλησίες, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». «Είδαμε μέχρι και τον υπουργό Τουρισμού να μιλάει για μη αύξηση της πληρότητας στα πλοία και την κυβέρνηση να προχωράει σε αύξηση, ενώ οι υπουργοί Υγείας και Τουρισμού δεν συμμετείχαν καν στις σχετικές συσκέψεις», σχολίασε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «το κρίσιμο για την ελληνική κοινωνία σήμερα είναι η πολύ δύσκολη κοινωνική και πολιτική συνθήκη την οποία βιώνουμε». Ως προς αυτό άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «επέδειξε προχειρότητα» απέναντι στην πανδημία και πως στην οικονομία «τα πράγματα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο, η εικόνα επίπλαστης επιτυχίας που επιχείρησε να καλλιεργήσει η ΝΔ καταρρέει». Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, επισήμανε, «η εικόνα της δήθεν διεθνούς απομόνωσης της Τουρκίας μάς οδήγησε σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε τη σημασία «να υπάρξει σοβαρή προσπάθεια διαλόγου με την Τουρκία, όχι όμως υπό καθεστώς απειλής, αλλά με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων διπλωματικών μέσων από την ελληνική κυβέρνηση, όπως η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Σημείωσε ότι «η Ελλάδα οφείλει να αναπτύξει πολυδιάσταση και ενεργητική εξωτερική πολιτική», με πρωτοβουλίες, όπως είπε, «ανάλογες της Συμφωνίας των Πρεσπών, που σήμερα βλέπουμε πόσο χρήσιμη είναι, αλλά και με πρωτοβουλίες όπως η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος που δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνόησε». Τέλος, τόνισε ότι «ταυτόχρονα και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να μη διατηρεί ρόλο παρατηρητή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα