Δεν πάνε όλα καλά στην “γαλάζια πολυκατοικία”

Δεν πάνε όλα καλά στην “γαλάζια πολυκατοικία”
Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση αναδεικνύεται ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης Eurokinissi

Πληθαίνουν οι ενδείξεις δυσαρέσκειας στελεχών δημιουργώντας ρωγμές στη "μητσοτακική" παντοκρατορία. Το παράδειγμα Βρούτση.

Η κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η υγειονομική-οικονομική κρίση δεν προκαλεί μόνον αυξανόμενη κοινωνική διαμαρτυρία. Αντανακλάται σε τριγμούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης. Πληθαίνουν τα δείγματα στελεχών που δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους είτε για επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, είτε για το τμήμα των υπουργών που προέρχονται από το πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστικό κέντρο» που συσπειρώνεται γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έναν χρόνο και κάτι μετά την έναρξη της πανδημίας του Covid 19 στην χώρα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και για το κυβερνών κόμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απολαμβάνει πλέον της αποδοχής ευρύτερων κοινωνικών τμημάτων, όπως συνέβαινε τον Μάρτιο του 2021. Τότε που μέσα σε ένα τρίμηνο (Μάρτιο έως Μάιο) οι δείκτες διασποράς της νόσου ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί και η κυβέρνηση πιστώνονταν την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος.

Η κλιμακωτή αλλαγή κλίματος από το Φθινόπωρο του 2020 και μετά κορυφώνεται στις μέρες μας. Διαφαίνεται ότι θα διανύσουμε έναν εξαιρετικά δύσκολο Απρίλιο. Τόσο δύσκολο ώστε να μπορεί να ανατρέψει συνολικά το πολιτικό κλίμα.

Οι συνθήκες αυτές καθρεφτίζονται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Στην εικόνα ενός σχήματος με συνοχή και στιβαρό έλεγχο από το πρωθυπουργικό γραφείο, που υπήρχε μέχρι τώρα, σχηματίζονται ρωγμές. Υποβόσκουσες «γαλάζιες» αντιθέσεις συναντώνται με το έντονο κλίμα ανησυχίας δημιουργώντας εκρηκτικό μείγμα.

Ο Βρούτσης στο Documento

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Documento» ο πρώην υπουργός Εργασίας και σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Βρούτσης. Προκειμένου να καταγγείλει την συμπεριφορά του Μένιου Φουρθιώτη συνδέοντας την σύγκρουση που είχε μαζί του, με την αποπομπή του από την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου. Η κίνηση αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ έχει ιδιαίτερη σημασία.

Αρχικά γιατί έθιξε την υπόθεση Φουρθιώτη, με την οποία άμεσα εμπλέκεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που είχε παραχωρήσει στο εν λόγω πρόσωπο πολυάριθμη αστυνομική φρουρά την οποία και απέσυρε. Ένα ζήτημα που προφανώς εγείρει θέματα ευθυνών του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, πρόσωπο που προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και συγκαταλέγεται στους υπουργούς που απολαμβάνουν την στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στο υπουργείο Εργασίας και στην θέση του υφυπουργού τοποθετήθηκε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου. Επίσης στέλεχος από το εκσυγχρονιστικό κέντρο, που πρόκειται να προωθήσει αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία με αλλαγή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Αλλαγή με την οποία φέρεται να είχε αντιρρήσεις ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιαννης Βρούτσης.

Η συνέντευξη Βρούτση στην εφημερίδα Documento έχει πάντως και μία άλλη πτυχή. Πρόκειται για ένα μέσο ενημέρωσης για το οποίο πολλάκις έχει εκφραστεί δημοσίως ιδιαίτερα αρνητικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαιτίας δημοσιευμάτων που τον αφορούν και τα έχει χαρακτηρίσει συκοφαντικά.

Επίσης η εν λόγω εφημερίδα, αναμένεται να εμπλακεί και σε όσα θα εξετάσει η προανακριτική επιτροπή που πρόσφατα αποφασίστηκε στην Βουλή για την έρευνα των πεπραγμένων του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Τουλάχιστον αυτή την πρόθεση εκδήλωσαν στις ομιλίες τους στην Βουλή για το ζήτημα αυτό βουλευτές της Ν.Δ που θα μετάσχουν στην επιτροπή όπως ο Θάνος Πλεύρης και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Υπουργοί που νοιώθουν στριμωγμένοι

Η περίπτωση όμως του Γιάννη Βρούτση, μοιάζει να είναι η «κορυφή του παγόβουνου». Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης φαίνεται πως νοιώθουν «στριμωγμένοι» στην υφιστάμενη κατάσταση. Πολλοί γιατί οι αρμοδιότητες τους έχουν περιοριστεί από το «κέντρο» του Μεγάρο Μαξίμου. Άλλοι γιατί νοιώθουν την απειλή ότι στις «πλάτες τους» θα πέσει τυχόν διαχειριστική αποτυχία της κυβέρνησης στα μέτωπα της πανδημίας ή της οικονομίας.

Ολοένα και περισσότερες δυσαρέσκειες εκφράζονται για τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου Eurokinissi

Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά φαίνεται να συγκλίνουν στο πρόσωπο του Βασίλη Κικίλια. Από την αρχή της πανδημίας ο υπουργός Υγείας έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα συναινετικό κλίμα -κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ- στα ζητήματα της υγείας. Έχοντας αντιληφθεί ότι η πορεία ανάσχεσης της πανδημίας είναι μία πολύμηνη υπόθεση που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς και κατά το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή.

Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας μαθαίνει …από τα μέσα ενημέρωσης πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αν και δεν έχουν άμεση σχέση με την υγεία, επηρεάζουν σημαντικά την υγειονομική εικόνα με πλάγιους τρόπους.

Παράλληλα ο Βασίλης Κικίλιας φέρεται δυσαρεστημένος από πιέσεις που ασκούνται από άλλα μέλη της κυβέρνησης, προκειμένου να ανοίξουν δραστηριότητες που σχετίζονται με το αντικείμενο τους. Δίχως να λαμβάνουν υπόψη όσο πρέπει τις υγειονομικές συνθήκες και προτεραιότητες.

Στους υπουργούς που αισθάνονται «στριμωγμένοι» φέρεται ότι κατατάσσεται και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Βασική αιτία το ότι με τον ανασχηματισμό του Ιουλίου του 2020 αφαιρέθηκε από το χαρτοφυλάκιό του ένα πολύ σημαντικό τμήμα: Αυτό που έχει να κάνει με τα κονδύλια του υπουργείου Ανάπτυξης. Ευθύνη για τον τομέα αυτό έχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνεργασία με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου στον Χρήστο Σταϊκούρα «μένει» η διαχείριση θεμάτων που τον φέρνουν μονίμως αντιμέτωπο με κοινωνικές ομάδες που πλήττονται με την πανδημία.

Δυσαρέσκεια

Σε όλα τα παραπάνω δεν μπορεί παρά να προσθέσει κανείς και την συνολική δυσαρέσκεια από την διαχείριση της κατάστασης. Κοινωνοί της κοινωνικής διαμαρτυρίες είναι οι βουλευτές του κόμματος που συνεχώς μεταφέρουν ανάλογα μηνύματα. Παραπονούμενοι μάλιστα ότι δεν υφίσταται ανταπόκριση. Η τελευταία συνθήκη με την οποία εξαιρέθηκαν Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πάτρα από τα μέτρα ανοίγματος του λιανεμπορίου σήμερα Δευτέρα έφερε τους τοπικούς βουλευτές «στα κάγκελα».

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι αν και τα εθνικά θέματα αυτή την περίοδο δεν βρίσκονται στην καρδιά της επικαιρότητας, ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών του κόμματος έχει σοβαρές επιφυλαξεις. Μάλιστα ο κορυφαίος εκφραστής αυτών των επιφυλάξεων, που δεν είναι άλλος από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, φρόντισε τον προηγούμενο διάστημα να κάνει αισθητή την παρουσία του. Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα