Άμεσα προς διερευνητικές, ενώ Ελλάδα- Κύπρος θέτουν στη Σύνοδο Κορυφής θέμα Αμμοχώστου

Άμεσα προς διερευνητικές, ενώ Ελλάδα- Κύπρος θέτουν στη Σύνοδο Κορυφής θέμα Αμμοχώστου
Ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου, Γενεύη 8 Νοεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το καρότο των διερευνητικών από τη μία, το μαστίγιο της ΕΕ από την άλλη και το κρίσιμο ερώτημα πως θα ξεκινήσει διάλογο η Ελλάδα την ώρα που η Τουρκία προκαλεί στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στο περιθώριο του Globsec Forum στη Μπρατισλάβα.

Συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, χωρίς να έχει όμως γίνει γνωστό κάτι πιο συγκεκριμένο και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αντίδραση της Ελλάδας για  τα Βαρώσια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς πως, από σήμερα πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, που από το 1974 παραμένει ακατοίκητο, αποτελεί άλλη μια προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.

“H κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, αλλά και με χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση της Τουρκίας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το θέμα αυτό” υπενθύμισε ο κ.Πέτσας και ξεκαθάρισε:

“Ένα είναι βέβαιο: η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα.”

Στο ερώτημα εάν η Κύπρος και η Ελλάδα θα ζητήσουν ενεργοποίηση κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ, ο κ. Πέτσας απάντησε… διπλωματικά. Υπενθύμισε ότι: “Κατά το έκτακτο Συμβούλιο είχαμε πει ότι η ΕΕ προσφέρει καρότο και μαστίγιο και είναι στο χέρι τις άλλης πλευράς τι θα επιλέξει. Το καρότο είναι όλο το θέμα της θετικής ατζέντας, η χρηματοδότηση της Τουρκίας και η ευνοϊκή αντιμετώπιση και για το μεταναστευτικό. Μπορεί να επιλέξει τον άλλο δρόμο, των συνεχιζόμενων εντάσεων. Υπάρχει το ορόσημο της Συνόδου του Δεκεμβρίου. Θα κριθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας στο μεσοδιάστημα για να αποφασίσει η ΕΕ την επιβολή κυρώσεων. Αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα”.

Απέφυγε επομένως να προεξοφλήσει εάν Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν κυρώσεις εδώ και τώρα, αξιοποιώντας την απειλή επιβολής τους με στόχο και την ελπίδα ότι η Τουρκία θα ανακρούσει πρύμναν όσον αφορά στην Αμμόχωστο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

Τίθεται βεβαίως και το ερώτημα πως θα ξεκινήσει η Ελλάδα διερευνητικές με την Τουρκία όσο εκκρεμεί αυτό το θέμα. Ο κ.Πέτσας μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση επιδιώκει την επίλυση της μόνης διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία για αυτό και καλεί την Άγκυρα να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές, ενώ διαμήνυσε ότι η νέα πρόκληση στην Αμμόχωστο έρχεται σε σύγκρουση με πρόσφατη απόφαση ΕΕ, πως το ζήτημα πλέον είναι θέμα ευρωτουρκικών σχέσεων και πως |εάν δεν κάνει η Τουρκία ένα βήμα πίσω θα το βρει μπροστά της”.

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Φον Ντερ Λάιεν

Για την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων συζήτησε εν τω μεταξύ ο κ.Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ζήτημα των νέων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται λίγες μέρες μετά τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι το ζήτημα θα πρέπει να ξανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν επίσης η πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, το μεταναστευτικό/προσφυγικό με αφορμή τις προτάσεις της Κομισιόν για ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τη νέα δομή φιλοξενίας στη Λέσβο.

Η κ. von der Leyen εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη ανάπτυξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές ιδέες και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον πλήρη μετασχηματισμό της χώρας, την οποία η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σπαταλήσει. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις που προσελκύει η χώρα και στην πρόσφατη ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα