Δένδιας: Προσχώρηση της Ελλάδας στην “Ευρωπαϊκή Αντιπυραυλική Ασπίδα”

Διαβάζεται σε 3'
Εκτόξευση πυραύλου (φωτογραφία αρχείου)
Εκτόξευση πυραύλου (φωτογραφία αρχείου) Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP, File

Την προσχώρηση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αντιπυραυλική προστασία “European Sky Shield Initiative” ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας.

Την προσχώρηση της Ελλάδας στην πρωτοβουλία για την αντιπυραυλική προστασία, European Sky Shield Initiative θα υπογράψει σήμερα, Πέμπτη (15/2), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπως δήλωσε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, σήμερα θα προσχωρήσει και η Τουρκία και θα έχει την δυνατότητα να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ.

“Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση του παρόντος κλίματος ύφεσης και αποφυγή οποιωνδήποτε προκλήσεων, οποιωνδήποτε ενεργειών μπορεί να δυναμιτίσουν αυτή την ήρεμη ατμόσφαιρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή”, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια

“Σήμερα στην Σύνοδο των Υπουργών θα συζητήσουμε για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Επίσης τα ζητήματα ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Από εκεί και πέρα, στο περιθώριο θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω τον Γάλλο ομόλογό μου Σεμπαστιάν Λεκορνού. Νομίζω ότι ο συντονισμός με την Γαλλία, με την οποία έχουμε μια στενή στρατηγική σχέση, είναι πάντα ιδιαίτερης σημασίας.

Επίσης, θα έχω την ευκαιρία να υπογράψω την προσχώρηση της Ελλάδας στο European Sky Shield Initiative, μια πρωτοβουλία της Γερμανίας για την αντιπυραυλική προστασία. Σημειώνω ότι την ίδια μέρα θα προσχωρήσει και η Τουρκία και από εκεί και πέρα θα έχω τη δυνατότητα να συναντήσω τον Τούρκο ομόλογό μου.

Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση του παρόντος κλίματος ύφεσης και αποφυγή οποιωνδήποτε προκλήσεων, οποιωνδήποτε ενεργειών μπορεί να δυναμιτίσουν αυτή την ήρεμη ατμόσφαιρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή”.

Η European Sky Shield Initiative

Η αντιπυραυλική πρωτοβουλία “European Sky Shield Initiative” αποτελεί ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός επίγειου ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, που θα περιλαμβάνει και αντιβαλλιστική πυραυλική ικανότητα.

Από τον Ιούλιο του 2023, 19 ευρωπαϊκά κράτη δήλωσαν την προσχώρησή τους στην πρωτοβουλία, η οποία προτάθηκε από τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τον Αύγουστο του 2022.

Η πρόταση Σολτς κατατέθηκε κατά τη διάρκεια των ρωσικών χτυπημάτων σε υποδομές της Ουκρανίας και εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την περιορισμένη ικανότητα άμυνας της Ευρώπης έναντι τέτοιων απειλών, όπως τα ρωσικά βαλλιστικά πυραυλικά συστήατα 9K720 Iskander.

Η πρωτοβουλία στοχεύει επίσης στην ενίσχυση του συστήματος αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Μέχρι στιγμής οι χώρες που συμμετέχουν στην “European Sky Shield Initiative” είναι οι Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ελβετία, Δανία και Σουηδία.

Μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στην “Αντιπυραυλική Ασπίδα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα