Δένδιας: “Σημαντικός ο ρόλος της Ρωσίας στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους”

Δένδιας: “Σημαντικός ο ρόλος της Ρωσίας στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους”

Με εκπροσώπους των ομογενειακών κοινοτήτων συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών στο Γκελεντζίκ της Ρωσίας

Τον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στη δημιουργία του ελληνικού κράτους, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τον χαιρετισμό του σε συνάντηση με εκπροσώπους των ομογενειακών κοινοτήτων στο Γκελεντζίκ της Ρωσίας, όπου βρίσκεται σήμερα, πόλη στα παράλια του βορείου Ευξείνου Πόντου με μακραίωνη ελληνική παρουσία.

«Το νέο ελληνικό κράτος έχει μια ηλικία 200 χρόνων. Και η Ρωσία έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Ο ρωσικός στόλος μαζί με τον γαλλικό και τον αγγλικό νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Και έτσι δημιουργήθηκε κατά την ελληνική Επανάσταση, επιτέλους, το νέο ελληνικό κράτος μετά από σκληρό πόλεμο των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας», τόνισε.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα δεν έχει ξεχάσει ποτέ το τι χρωστάει στη Ρωσία, ενώ υπενθύμισε πως ο Ρώσος πρωθυπουργός ήταν την Αθήνα για τον εορτασμό των 200 χρόνων και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανταποδώσει την επίσκεψη στη Ρωσία και θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε τις ομογενειακές κοινότητες να αποτελέσουν «τη γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της νέας Ελλάδας, που μπαίνει στον τρίτο αιώνα της ζωής της». Όπως υπογράμμισε, άλλωστε, «οι δεσμοί με την περιοχή αυτή είναι δεσμοί 2.500 χρόνων».

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, εκσυγχρονίζοντας το προξενείο μας στο Νοβοροσσίσκ με συστήματα που θα επιτρέπουν την ευκολότερη επικοινωνία και την εξυπηρέτησή σας, για να μπορείτε να έρχεσθε στην πατρίδα σας, τη δεύτερη πατρίδα σας, όποια στιγμή θέλετε», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να στείλει δασκάλους και καθηγητές ελληνικών, «έτσι ώστε όσοι θέλουν να έρχονται σε επαφή και με την ελληνική γλώσσα και έτσι να παρακολουθούν τις παραδόσεις και από τις δύο πατρίδες τους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα