Δένδιας: Ζήτησα την καθαρή στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο στην Ουάσινγκτον AP

Ο Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Μάικ Πομπέο τόνισε πως η Ελλάδα ζητά από τις ΗΠΑ ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Τουρκία. Στο τραπέζι και τα ενεργειακά - Πρόσκληση για επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα.

Την καθαρή στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Ο κ.Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στην Ουάσινγκτον τόνισε πως είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για διάφορα θέματα αλλά κυρίαρχη σημασία έχει πάντα το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Όπως είπε "τόσο έναντι της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου".

Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο, σημείωσε ότι "η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος στο NATO.  Προσβλέπουμε στη συνεχεία της στενής συνεργασίας μας για να προωθήσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή".

 

Αναλυτικά η δήλωση Δένδια:

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είμαι ευτυχής γιατί μια από τις πρώτες μου συναντήσεις ως νέου Υπουργού Εξωτερικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pompeo. Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέση Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών έχει μια μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση.

Μιλήσαμε για τον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, για την εμβάθυνση του Διαλόγου αυτού και την περίληψη κι άλλων θεμάτων σε αυτόν. Επίσης, προσκάλεσα τον κ. Pompeo να έρθει στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση του Διαλόγου. Η αμερικανική πλευρά θα το δει με πολύ θετικό τρόπο κι είναι αρκετά πιθανό αυτό να συμβεί το φθινόπωρο.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα θέματα, αλλά κυρίαρχη σημασία είχε -και έχει πάντα- το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας, τόσο έναντι της Κύπρου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώσαμε, επίσης, τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα ενέργειας και στα θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής σχέσης, όπως επίσης και στα θέματα συνεργασίας με την Αίγυπτο.

Τέλος, θα ήθελα να πω ζήτησα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να έχουν μία ξεκάθαρη θέση, μία καθαρή στήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Υπουργέ, ποια ήταν η απάντηση στο αίτημά σας το τελευταίο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ : Το σημείωσε. Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει μία καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ευχαριστούμε.

Πηγή: 

hellasjournal

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Πομπέο - Δένδια στο State Department

Έρχεται πρόσκληση για επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

24MEDIA NETWORK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ GOOD NEWS