Δεξιός αναθεωρητισμός με το Πολυτεχνείο 

Δεξιός αναθεωρητισμός με το Πολυτεχνείο 
Οι ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του '73 AP

Την ακροκεντρώα εμμονή με το “μύθο του Πολυτεχνείου” εξέφρασε χθες ο Α. Συρίγος προκαλώντας έντονες αντιδράσεις 

Η αναφορά του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, σε μία “μυθολογία γύρω από το Πολυτεχνείο”, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ αλλά και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, με τη Νέα Δημοκρατία και το Μαξίμου να στέκονται αμήχανα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Συρίγος χθες στη Βουλή υποστήριξε ότι δεν υπήρχε μαζική αντίδραση στη Χούντα στο εσωτερικό της χώρας και δήλωσε ότι «δημιουργήθηκε λοιπόν μία μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Γιατί το Πολυτεχνείο υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στην Δικτατορία».

Τις δηλώσεις Συρίγου προσπάθησε να «μαζέψει» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Χάρης Θεοχάρης λέγοντας στην συνέχεια ότι «η Ν.Δ τίμησε και θα τιμάει τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο χωρίς αστερίσκους» και πως «όλα τα υπόλοιπα είναι παραπλανητικά».

Το ατόπημα όμως του υφυπουργού Παιδείας είχε ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης μίλησε για «ουσιαστική προσπάθεια αναθεώρησης του δημοκρατικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης».

Ενώ ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δήλωσε μεταξύ άλλων: “Ο κ. Συρίγος, εκ των βασικών εκφραστών του ιστορικού αναθεωρητισμού, αναφέρθηκε στο «μύθο του Πολυτεχνείου», δηλαδή στη βασική καταστατική θέση της Ακροδεξιάς. Κι ακόμα, χαρακτήρισε τις πορείες και εκδηλώσεις κάθε χρόνο στην επέτειο του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας σε όλη την Ελλάδα, «εθιμικές» που «καταλήγουν στις ταβέρνες με παϊδάκια όπου όλοι μαζί τραγουδάνε αντάρτικα τραγούδια», για να αναπληρώσουν, δήθεν, τη «μη αντίσταση στη Χούντα». Αίσχος.

Αλλά τίποτα δεν είπε τυχαία στην καλά προετοιμασμένη, γραπτή ομιλία του ο κ. Συρίγος. Έντυσε με θεωρητικό μανδύα τη μόνιμη δυσανεξία και αποστροφή μεγάλου τμήματος της Δεξιάς προς τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση.”

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης σχολίασε με το χαρακτηριστικό του στυλ απευθυνόμενος προς τον κ.Συρίγο: “Το να σας πω ότι δεν ντρέπεστε είναι λίγο, είναι τουλάχιστον λίγο, γιατί τα λέτε συνειδητά. Κι επειδή είσαι και καθηγητής Πανεπιστημίου, θα ήθελα να σας πω να διαβάζετε και λίγο ιστορία καλύτερα. Όχι όπως την έχετε στο μυαλό σας.”

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ αντέδρασε έντονα, με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο να υπενθυμίζει πως ο ελληνικός λαός εξέφρασε μαζικά τη διαφωνία του με τη Χούντα στις κηδείες του Γεωργίου Παπανδρέου και του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, αλλά και την κατάληψη της Νομικής και τη συμβολή του Πολυτεχνείου στη διεθνή απομόνωση του δικτατορικού καθεστώτος.

Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, υποστήριξε ότι ο υφυπουργός Παιδείας “έβγαλε τα συμπλέγματα της δεξιάς” και σχολιασε: “Κάποιοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν ούτε τη δύναμη αλλά ούτε και τη νομιμοποίηση για να ξαναγράψουν την ιστορία, όπως τους συμφέρει.”

Το Μαξίμου δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα, ενδεχομένως διότι η ρητορική Συρίγου “χαλά” την προσπάθεια η ΝΔ να απευθυνθεί στους πασοκογενείς ψηφοφόρους.

Υπάρχει βεβαίως ένα κοινό των λεγόμενων “ακροκεντρώων”, που υιοθετεί τους ισχυρισμούς Συρίγου, αυτό όμως έχει μετακομίσει ήδη στη ΝΔ, ενώ ακόμη και για το μέσο σημιτικό πασοκο η αναφορά του υφυπουργού Παιδείας ακούγεται το λιγότερο άκομψη.

Από την άλλη όμως υπάρχει και ένα κομμάτι της ΝΔ, που δυσανασχετεί με τη λεγόμενη “ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς” και υιοθετεί ακραίες απόψεις για το Πολυτεχνείο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει υποστηρίξει ότι δεν υπήρχαν νεκροί μέσα στο Πολυτεχνείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Συρίγος φέρεται να ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του περιβόητου Δικτύου ‘21, της εθνικιστικής οργάνωσης που είχε ιδρυθεί το 1997, με πρόεδρο το Φαήλο Κρανιδιώτη, μετέπειτα στενό πολιτικό φίλο του Αντώνη Σαμαρά. Το Δίκτυο ‘21 είχε στηθεί πάνω στη φαντασίωση της συνέχισης της Φιλικής Εταιρειας, κατήγγειλε τον “ενδοτισμό”, μιλούσε για “εθνική αφύπνιση” και παρενέβαινε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα