Διεθνής διάκριση για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Διεθνής διάκριση για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διακρίθηκε εκ νέου στο τακτικό πρόγραμμα ηγεσίας του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στην Ισπανία

Τρεις ιπτάμενοι αξιωματικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας ήταν ανάμεσα στους διακριθέντες, στο τακτικό πρόγραμμα ηγεσίας (Tactical Leadership Programme (TLP)) του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Albacete στην Ισπανία, από τις 4 Μαρτίου έως τις 27 Μαρτίου.

Πρόκειται για τους δύο εκπαιδευόμενους της 2ης εκπαιδευτικής σειράς αέρος του προγράμματος για το 2013, της 331 Μοίρας της 114 πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας:

-Σμηναγό Θεοχάρη Κατσαρό, ο οποίος ψηφίσθηκε, ανάμεσα στους υπολοίπους συμμετέχοντες, ως ο καλύτερος εκπαιδευόμενος της σειράς και

-Υποσμηναγό Ιωάννη Σιάνο, ο οποίος ψηφίσθηκε δεύτερος, ισοβαθμώντας με άλλους εκπαιδευόμενους, ενώ ο επισμηναγός Μαρίνος Μπογατίνης, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο TLP ως εκπαιδευτής, ψηφίστηκε για 3η φορά ως ο καλύτερος εκπαιδευτής.

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν επίσης ένας υπαξιωματικός Πληροφοριών από την 331η Μοίρα, ένας ελεγκτής Αεράμυνας από την 380η Μοίρα Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Μ. ΑΣΕΠΕ), καθώς και δυο ιπτάμενοι ως "External Fighters".

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 10 αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και το Βέλγιο, 6 γαλλικά Mirage 2000 N, D και C, 2 Ιταλικά EF-2000 (Eurofighter), 4 Tornado (GR-4, PA-200) από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία και 2 ιταλικά ΑΜΧ. Για την υποστήριξη των αποστολών συμμετείχαν 4 Mig-29 από την Πολωνία, 2 Alphajet από τη Γαλλία, ελικόπτερα, αεροσκάφη Ηλεκτρονικού Πολέμου και AWACS.

Η ελληνική αποστολή συμμετείχε με 4 αεροσκάφη Mirage 2000-5. Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού, που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες.

Πηγή:ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network