Δίκη Χρυσής Αυγής: Κυρίαρχη η παρουσία των κομμάτων της αριστεράς

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κυρίαρχη η παρουσία των κομμάτων της αριστεράς
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής Eurokinissi

ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοκρατία κινδυνεύει. Περισσεύουν οι πατριδοκάπηλοι. ΚΚΕ: Φονιάδες εργατών - ρουφιάνοι αφεντικών οι χρυσαυγίτες. Μέρα 25: Στην φυλακή η θέση των ναζί -δολοφόνων. Η προσέγγιση των κομμάτων της αριστεράς στην δίκη του εγχώριου νεοναζισμού.

Η προγραμματισμένη παρουσία δύο πολιτικών αρχηγών, του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Κουτσούμπα, στην συγκέντρωση έξω από το Εφετείο δείχνει την σημασία που αποδίδουν στην δίκη του νεοναζισμού τα κόμματα της αριστεράς. Συνολικά ο πολιτικός χώρος στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής φαίνεται να ασκεί αυτό που αποκαλείται «ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία». Όχι μόνον γιατί βρέθηκε – ιδίως το ΚΚΕ- στο στόχαστρο των επιθέσεων της νεοναζιστικής οργάνωσης, αλλά και γιατί από τον χώρο αυτό καταγράφεται συνεπές πολιτικό μέτωπο απέναντι στην Χρυσή Αυγή. Από τις απαρχές της οικονομικής κρίσης, το 2009, που η οργάνωση ξεκίνησε να αναπτύσσει την ρατσιστική και βίαιη και δολοφονική δράση της σε μεγάλο εύρος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο συμβολισμός της παρουσίας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συγκέντρωση έξω από το Εφετείο είναι ενδεικτική του βάρους που αποδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Τόσο για λόγους που σχετίζονται με τις πολιτικές αρχές του κόμματος όσο και για λόγους που αφορούν τους τρέχοντες κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς.

Ο ίδιος άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη αρθρογραφία του έχει επισημάνει ότι «το μίσος, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η βία απέναντι στον αδύναμο είναι διαρκείς και υπαρκτοί κίνδυνοι για την ελληνική κοινωνία». Μάλιστα σημείωσε πώς «όταν η επίσημη πολιτική του κράτους φλερτάρει ανοιχτά με τέτοιου είδους αντιλήψεις ή ακόμα χειρότερα, τις υιοθετεί, τότε η δημοκρατία κινδυνεύει. Ζούμε σε μια χώρα στην οποία, δυστυχώς, περισσεύουν οι πατριδοκάπηλοι. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που διαβάζαμε για την ανάγκη μιας «σοβαρής Χρυσής Αυγής», ούτε από τότε που οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες βρέθηκαν στα ίδια συλλαλητήρια των γιαλαντζί Μακεδονομάχων με σημερινούς Υπουργούς και τον πρώην Πρωθυπουργό».

Από την συμβολική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο Eurokinissi

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά συμβολικών ενεργειών με αντικείμενο την δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως την ανάρτηση γιγαντο-πανώ στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Επίσης την πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή , όπου οι βουλευτές του σχημάτισαν την φράση «Δεν είναι Αθώοι» με «γράμματα» που κρατούσαν.

Αξίζει να μνημονευθεί ότι στο θέμα της Δίκης της Χρυσής Αυγής ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παρέμβει και κατά την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση. Με κορυφαία θεσμική εκπροσώπηση αυτή του Νίκου Βούτση που παραβρέθηκε στην δίκη με την ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής.

Όπως μάλιστα σχολίασε ο Νίκος Βούτσης για την δίκη, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» η υπόθεση αυτή «δεν είναι ένα θέμα που αφορά στο παρελθόν, δηλαδή να κανονίσουμε μόνο τους λογαριασμούς μας με τη Χρυσή Αυγή και το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν της χώρας. Αντιθέτως θα είναι μία κινητήρια δύναμη για τον αντιφασιστικό αγώνα διότι τα προβλήματα και τα επίδικα είναι μπροστά μας. Είμαι αισιόδοξος διότι ο υφέρπων κοινωνικός ρατσισμός και φασισμός έτσι όπως τους βλέπουμε σε ορισμένες τους διαστάσεις μέσα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης της πανδημίας και απέναντι και σε πρόσφυγες και μετανάστες με ακραίο λόγο αλλά και με πράξεις βίας θα υποχωρήσουν, θα συρρικνωθούν. Θα ενθαρρυνθούν οι κοινωνικές δυνάμεις που είναι απολύτως πλειοψηφικές και βρίσκονται απέναντι στο ρατσισμό, στη φασιστική βία και όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία πολλές φορές στην ιστορία της χώρας μας σφράγισαν επώδυνες περιόδους».

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έχει -όπως είναι αναμενόμενο- κεντρικό ρόλο τις κινητοποιήσεις για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, τόσο για ιστορικούς λόγους, αλλά και γιατί μία από τις βασικές κατηγορίες είναι η δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών εναντίον μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013.

Το "πανώ" των οργανώσεων του ΚΚΕ μπροοστά από την Βουλή Eurokinissi

Ένα από τα πολιτικά ζητούμενα για το Κομμουνιστικό Κόμμα, πέραν της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, είναι η ανάδειξη του ταξικού στοιχείου που σχετίζεται με την δράση της, όπως και ο φιλεργοδοτικός χαρακτήρας της. Για τον λόγο αυτό άλλωστε χθες οι οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ ανάρτησαν «πανώ» μπροστά από την Βουλή με την φράση «Οι ΝΑΖΙ στην φυλακή» αλλά και «Φονιάδες εργατών – ρουφιάνοι αφεντικών είναι η συμμορία των φασιστών».

Χαρακτηριστική ως προς τα παραπάνω, είναι και η τοποθέτηση που έκανε στην Βουλή, χθές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. «Τι είναι ο φασισμός;» επισήμανε «είναι η πιο άγρια, η πιο απάνθρωπη- μορφή πολιτικής διακυβέρνησης του καπιταλισμού. Αυτό είναι. Ποιος έφερε τον Χίτλερ στην εξουσία; Σύσκεψη όλων των μεγάλων εταιρειών, THYSSENKRUPP και άλλες πολλές, τη μια μέρα και σύσκεψη των τραπεζών την άλλη στον Χίντενμπουργκ να παραδώσουν την εξουσία στον Χίτλερ. Γιατί το έκαναν αυτό; Γιατί πίστευαν ότι είναι ο μοναδικός, σε εκείνες τις συγκυρίες, που μπορεί να διευθύνει έναν πόλεμο για να πάρουν πίσω ξανά τη χαμένη οικονομική και γεωστρατηγική επιρροή που είχαν οι Γερμανοί». Επισήμανε παράλληλα ότι «είναι λαϊκή απαίτηση οι ναζί εγκληματίες να μπουν στη φυλακή, να καταδικαστούν με τις ανώτατες ποινές και όχι με βάση την απαράδεκτη πρόταση της Εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου. που αθωώνει τη Χρυσή Αυγή και υιοθετεί όλη της την επιχειρηματολογία λες και είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Ό,τι είπαν οι Χρυσαυγίτες για να υπερασπίσουν –τι να υπερασπίσουν δηλαδή, δολοφόνοι είναι- τον εαυτό τους, τα υιοθέτησε όλα στην αγόρευσή της».

Το Μέρα 25

Σαφές το στίγμα του, πρόκειται να κάνει στην σημερινή συγκέντρωση και το Μέρα 25. Όπως σχολιάζεται στην ιστοσελίδα του κόμματος για την δίκη «η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ειρωνεία της Ιστορίας, πιστώνοντας στην κυβέρνηση Σαμαρά την πρωτοβουλία της έναρξης της δικαστικής δίωξης της ναζιστικής συμμορίας. Η ειρωνεία έγκειται στο ότι έχει καταγραφεί ποικιλοτρόπως μια υπόγεια διασύνδεση της κυβέρνησης Σαμαρά με τους υπόδικους ναζί, η οποία εκτεινόταν από προσυνεννοήσεις για ψηφοφορίες στη Βουλή, μέχρι σχεδιασμούς για πιθανή συγκυβέρνηση. Η δολοφονία Φύσσα στις 18/9/2013 δεν άφηνε περιθώρια για καμία άλλη κίνηση στην κυβέρνηση Σαμαρά. Οι υπόγειες επαφές που είχε οικοδομήσει με τη ναζιστική συμμορία, επαφές που αποσκοπούσαν στο να την αναβαπτίσουν σε σοβαρή πολιτική δύναμη, επέβαλαν την άμεση δράση: Διαβίβαση των δικογραφιών που κρατούσε ο Δένδιας στο συρτάρι του στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συλλήψεις της ηγετικής ομάδας εννέα μέρες μετά, στις 28/9/2013».

Παράλληλα το Μέρα 25 τονίζει πως «η θέση των ναζί δολοφόνων, φυσικών και ηθικών αυτουργών, είναι στη φυλακή. Ελπίζουμε ότι οι τότε μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά δεν θα αποτελέσουν το άλλοθι για να παρουσιαστούν οι ναζί εγκληματίες στην κοινή γνώμη, ως αθώοι που διώχτηκαν πολιτικά».

Με αντιπροσωπεία θα εκπροσωπηθεί στην συγκέντρωση στο Εφετείο το Κίνημα Αλλαγής, που προβάλλει έντονα την λογική του «δημοκρατικού τόξου». Αντίληψη την οποία άλλωστε θεωρεί ότι ήταν το κόμμα που «έφερε» στην πολιτική σκηνή. Τηρεί πάντως αποστάσεις από τις λογικές των κομμάτων της αριστεράς.

Η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά αποκάλεσε την Χρυσή Αυγή «εγκληματική οργάνωση με μανδύα κόμματος». Λαμβάνοντας σαφέστατη θέση για την έκβαση της δίκης. Αντίληψη πάντως από την οποία απέκλιναν άλλα στελέχη του κόμματος όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος που τις τελευταίες ημέρες κάνει συνεχείς δηλώσεις σχετικά με την δικαιοσύνη και την εκτίμηση του ότι δεν πρέπει να γίνονται προσπάθειες επηρρεασμού της. Ανάλογη δήλωση έκανε και χθές στην Βουλή σημειώνοντας ότι «θέλω να κλείσω την ομιλία μου, ως καθηγητής του συνταγματικού δικαίου με μία επισήμανση. Αποφάσεις βγάζουν τα δικαστήρια, όχι τα πολιτικά κόμματα, όχι τα κοινοβούλια, όχι οι συνδικαλιστικές ενώσεις».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα