Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Μόνο οι αλβανόφωνοι στήριξαν Ζάεφ – Πού η υψηλότερη και πού η χαμηλότερη συμμετοχή

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Μόνο οι αλβανόφωνοι στήριξαν Ζάεφ – Πού η υψηλότερη και πού η χαμηλότερη συμμετοχή
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ψηφίζει στο κρίσιμο για τη χώρα δημοψήφισμα σε εκλογικό κέντρο στη Strumica AP

Μια γρήγορη ματιά στα επίσημα αποτελέσματα αναφορικά με την συμμετοχή, δείχνει πως ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δεν κατάφερε να πείσει όσους αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες" στη χώρα του.

Έκλεισαν οι κάλπες στην πΓΔΜ, με την συμμετοχή να στέλνει το πρώτο ηχηρό μήνυμα, με κύριο αποδέκτη τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά πέριξ του 35% πράγμα που δυσχεραίνει το διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης της χώρας να προχωρήσει και με τη συνταγματική αναθεώρηση που είναι απαραίτητη για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των γειτόνων.

“Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν” δήλωσε αφού έκλεισαν οι κάλπες με νόημα ο Ζόραν Ζάεφ, υπογραμμίζοντας ότι η ψήφος είναι οριστική και η απόφαση των πολιτών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εκτίμησε ότι παρά το μποϊκοτάζ, η πλειοψηφία όσων ψήφισαν επέλεξε το “ναι” και κατέληξε πως η θέληση όσων ψήφισαν πρέπει να γίνει πολιτική δράση στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, από τους πίνακες με τη συμμετοχή προκύπτει ένα βαθύ πολιτικό ζήτημα, ένα θέμα διχασμού εντός της χώρας. Από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται πως μόνο οι Αλβανόφωνοι στήριξαν την εκλογική διαδικασία, ενώ μόνο σε δύο δημοτικά διαμερίσματα της χώρας, που κατοικούνται κατά κύριο λόγο από αλβανόφωνους, η συμμετοχή ξεπέρασε το 50%.

Περιοχές με υψηλό ποσοστό συμμετοχής

Στην ακτινογραφία της ψήφου με βάση τη συμμετοχή, βλέπουμε πως η ασθενική προσέλευση τονώνεται μόνο σε περιοχές όπου οι εθνοτικές μειονότητες πλειοψηφούν. Χαρακτηριστικό είναι πως στο δημοτικό διαμέρισμα Saraj, η συμμετοχή έφτασε το 67%. Στην περιοχή κατοικούν όπως θα δείτε κατά 91,5% αλβανόφωνοι.

Aracinovo – 49.36%

Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της χώρας, η πρωτεύουσα της περιοχής που κατοικείται κατά 93,8% από αλβανόφωνους.

SARAJ – 67%

Επίσης μια από τις δημοτικές αρχές που απαρτίζουν την πρωτεύουσα της πΓΔΜ. Και εδώ το 91,5% είναι αλβανόφωνοι.

Centar 46.11%

Μια από τις 10 τοπικές αυτοδιοικήσεις που απαρτίζουν τα Σκόπια.

– 38,7% πΓΔΜ

– 4,5% Σέρβοι

– 3,2% Αλβανόφωνοι

Čair Municipality 41.37%

– 57% Αλβανόφωνοι

– 24,1% π.ΓΔΜ

– Ρομά, Βόσνιοι και άλλες μειονότητες

LIPKOVO 54,08%

Το δημοτικό διαμέρισμα στα βόρεια της χώρας μοιάζει να έχει την υψηλότερη συμμετοχή. Και εδώ η συμμετοχή των αλβανοφώνων είναι κρίσιμη.

– 97,4% αλβανόφωνοι

– 0,6% πΓΔΜ

PLASNICA 44,01%

Στα νοτιοδυτικά της χώρας στα σύνορα με την Αλβανία και την Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων εκεί είναι τουρκικής καταγωγής.

– 97,8% τουρκόφωνοι

– 0,6% πΓΔΜ

STUDENICHANI 44,26%

Περιοχή στο κέντρο της χώρας

– 68,4% αλβανόφωνοι

– 19,1% τουρκικής καταγωγής

– 9,6% Βόσνιοι

– 1,8% πΓΔΜ

Δείτε τον πίνακα με τα αποτελέσματα, αναφορικά με τη συμμετοχή:

Περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά

Η εικόνα αντιστρέφεται όταν περνάμε σε δημοτικά διαμερίσματα όπου η πλειονότητα των πολιτών αυτοπροσδιορίζεται ως “Μακεδόνες”. Η συμμετοχή αγγίζει ιστορικά χαμηλά κάτι που δείχνει πως ο Ζόραν Ζάεφ δεν μπόρεσε να πείσει πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η καλύτερη δυνατή για τη χώρα του.

ZRNOVCI – 19,62%

Περιοχή στην ανατολική πΓΔΜ όπου το 99,5% αυτοπροσδιορίζονται ως πολίτες της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

STARO NAGORICHANE – 20,31%

Στα νοτιανατολικά της πΓΔΜ, πρόκειται για άλλη μια περιοχή με πλειοψηφική εθνοτική ομάδα του Σλαβομακεδόνες.

– πΓΔΜ 80,7%

– Σερβία 19,1%

ILINDEN – 16,98%

Δημοτικό διαμέρισμα στα νότια της πΓΔΜ με πληθυσμό κατά 87,8% πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως “Μακεδόνες”.

– Σέρβοι 5,7%

– Ρομά 2,7%

CHESHINOVO – OBLESHEVO 25,56%

Δημοτική αρχή στην ανατολική περιοχή της πΓΔΜ με συντριπτικό το ποσοστό των πολιτών που αναγνωρίζονται ως πολίτες της πΓΔΜ (99,5%)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα