Διπλωματικές πηγές: Δεν έχουμε λάβει ακόμα αμερικανικό υλικό για τα ρωσικά κεφάλαια στην Ελλάδα

Διπλωματικές πηγές: Δεν έχουμε λάβει ακόμα αμερικανικό υλικό για τα ρωσικά κεφάλαια στην Ελλάδα
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν AP

Τι συμβαίνει με τις προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει πολιτικές εξελίξεις σε άλλες χώρες. Δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να φτάσει στη χώρα μας το υλικό που παρουσιάζει ελληνικό ενδιαφέρον. Οι ολιγάρχες που είναι στο στόχαστρο των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές Αρχές έχουν στείλει πληροφοριακό υλικό σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν στείλει υλικό σε 100 πρεσβείες ανά τον πλανήτη, ωστόσο μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει λάβει κάποια ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η χώρα μας δε βρίσκεται για την ώρα στη λίστα των 100, ωστόσο δεν αποκλείεται να έρθει σχετικό υλικό, μέσα στο επόμενο διάστημα. Οι διαδρομές του ρωσικού χρήματος, ξεπερνούν τα 300 εκ. δολάρια έτσι ώστε να αυξηθεί η επιρροή του Πούτιν.

Αποχαρακτηρισμένο έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι η Ρωσία μετέφερε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε δεκάδες χώρες από το 2014 και μετά, με τις διαδρομές του χρήματος να φτάνουν μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν η Ρωσία σχεδιάζει να μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη, για να ασκήσει πολιτική επιρροή και να επηρεάσει τα αποτελέσματα εκλογών, ενισχύοντας συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα.

Στο θέμα αναφέρθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

“Αυτό που βλέπουμε είναι η πληροφορία ότι υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα απόπειρα επιρροής της πολιτικής κατάστασης από την Ρωσία με μια γενναία χρηματοδότηση. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτή. Υπάρχει όσον αφορά στην χώρα μας δίωξη από την αμερικανική δικαιοσύνη Ρώσου ολιγάρχη ο οποίος με 10 εκατομμύρια ευρώ επιχείρησε να στήσει δίκτυο για να υποστηρίζει την ρωσική προπαγάνδα. Περιμένουμε”, είπε, “με ενδιαφέρον την εξέλιξη και δεν ξέρω τι έχει κανείς στο μυαλό του και τι συνθήκες αστάθειας επιχειρεί να δημιουργήσει. Η χώρα μας είναι θωρακισμένη“.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία για την Ελλάδα απάντησε ότι: “Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την υπόθεση αυτή. Αν είχαμε κάτι να πούμε θα το λέγαμε. Αλλά έχουμε το προηγούμενο. Την δίωξη προσώπων που χρηματοδοτήθηκαν για να είναι ο βραχίονας της ρωσικής προπαγάνδας στην χώρα μας. Αυτό δεν αμφισβητείται”.

Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται παρέμβαση στις εκλογές είπε: “Θα κάνουμε εκλογές όπως κάναμε πάντοτε. Περιμένουμε να δούμε με ενδιαφέρον τι είναι αυτά που δημοσιεύονται στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη που έχει ταχθεί με μεγάλη σαφήνεια απέναντι στον αναθεωρητισμό. Δέχθηκε κριτική και για εμάς δεν υπάρχουν αστερίσκοι και υποσημειώσεις. Είμαστε απέναντι σε τέτοιου είδους αντιλήψεις”.

Εντολή έρευνας μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει αυτήν την έρευνα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, την ίδια περίοδο που πήρε πολλές άλλες πρωτοβουλίες για να απομονώσει τη Μόσχα στη διεθνή σκηνή.

Αμερικανός αξιωματούχος, είπε όπως είχε μεταδώσει το Reuters πως η αμερικανική διπλωματία θα μοιραστεί τα συμπεράσματά της με τις κυβερνήσεις τουλάχιστον άλλων 100 χωρών, σε συνέχεια του διαδικτυακού φόρουμ για τη δημοκρατία που είχε οργανώσει ο Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο του 2021. Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσε πως η ρωσική παρέμβαση έγινε σε τουλάχιστον 24 χώρες. Είπε πως οι προσπάθειες, που περιελάμβαναν χρηματοδότηση για think tanks προς υποστήριξη ακροδεξιών εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων, ήταν μια “προσπάθεια χειραγώγησης δημοκρατιών εκ των έσω”. Κάτι ανάλογο είχε γίνει στη Γαλλία με τη στήριξη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν αλλά και στην Ουγγαρία.

Σε αυτήν την ανάλυση δεν έγινε κάποια εκτίμηση της ρωσικής ανάμιξης στην αμερικανική πολιτική. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ήδη δηλώσει παλαιότερα ότι η Μόσχα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, για να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Οι ΗΠΑ εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις αδυναμίες μας και προτρέπουμε τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο και να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια”, κατέληξε ο αξιωματούχος.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Το BBC έγραψε πως πηγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενήμερη για τα ευρήματα των ερευνών υποστήριξε πως η Ρωσία είχε δαπανήσει περίπου 500.000 δολάρια για να υποστηρίξει το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα στην Αλβανία κατά τις εκλογές του 2017, και επίσης υποστήριξε κόμματα ή υποψηφίους σε Βοσνία, Μαυροβούνιο και Μαδαγασκάρη.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το Κρεμλίνο είχε χρησιμοποιήσει τις Βρυξέλλες ως “hub” για ιδρύματα και άλλες “βιτρίνες” προς υποστήριξη ακροδεξιών υποψηφίων. Άλλες εταιρείες φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κομμάτων και εξαγορά επιρροής.

Μεταξύ των ολιγαρχών που κατονομάζονται ως “φορείς επιρροής”, είναι οι Γεβγκένι Πριγκοζίν και Αλεξάντρ Μπαμπάκοφ, άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Πούτιν. Ο Πριγκοζίν κατηγορήθηκε από αμερικανούς αξιωματούχους το 2018 για απόπειρα παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές του 2016, συνδέεται με τον μισθοφορικό στρατό της Wagner και καταζητείται από το FBI.

Ο Μπαμπάκοφ είναι Ρώσος βουλευτής που φέρεται να συμμετέχει σε χρηματοδότηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία. Περισσότερες αποκαλύψεις σχετικά με τα δίκτυα ρωσικής επιρροής, αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται τέλος πως οι αμερικανικές Αρχές έχουν στο στόχαστρο μια σημαντική εμπορική τράπεζα της Ρωσίας και ένα “ένα παγκόσμιο δίκτυο” που απαρτίζεται από περισσότερα από 40 άτομα και οντότητες, υπό την ηγεσία του Ρώσου ολιγάρχη, Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, του οποίου οι δραστηριότητες είχαν επεκταθεί μέχρι και την Ελλάδα. Ο Ρώσος ολιγάρχης έχει τεθεί υπό κυρώσεις στις ΗΠΑ με πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, έχει ασκήσει δίωξη στον Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ για απόπειρα παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων, προσπάθεια δημιουργίας φιλορωσικού δικτύου σε Ελλάδα και Βουλγαρία και προσπάθεια μεταφοράς 10 εκατομμυρίων δολαρίων από αμερικανική τράπεζα σε συνεργάτη του στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο Ρώσος ολιγάρχης βρισκόταν ήδη από το 2014 στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, καθώς είχε κατηγορηθεί για παροχή οικονομικής στήριξης στους αυτονομιστές του Ντόνετσκ και προσπάθεια διατάραξης της ειρήνης, της ασφαλείας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα