Δόμνα Μιχαηλίδου: “Αδικία να μην μπορούν ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετήσουν ένα παιδί”

Δόμνα Μιχαηλίδου: “Αδικία να μην μπορούν ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετήσουν ένα παιδί”
Η Δόμνα Μιχαηλίδου στην εκπομπή "Μεγάλη Εικόνα" Glomex

Η Δόμνα Μιχαηλίδου εξήγησε τη διαφορά αναδοχής και υιοθεσίας, ενώ αναφέρθηκε στις φήμες που θέλουν εκατοντάδες παιδιά παρατημένα σε νοσοκομεία. Όσα είπε για την καταγγελία για το ορφανοτροφείο - κολαστήριο στην Αττική.

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου στην εκπομπή “Μεγάλη Εικόνα” του MEGA, μιλώντας για την αναδοχή και την υιοθεσία, για την καταγγελία στο ορφανοτροφείο της Αττικής και για τα ιδρύματα παιδιών στη χώρα μας.

Υιοθεσία και αναδοχή στην Ελλάδα

Η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως θεωρεί αδικία να μην μπορεί να υιοθετήσει παιδί ένα ομόφυλο ζευγάρι, ενώ τόνισε πως είναι κάτι που συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο, στην Ελλάδα είμαστε πίσω σε αυτό τον τομέα.

Αναφερόμενη στην αναδοχή και την υιοθεσία στη χώρα μας, τόνισε πως η διαφορά τους είναι η εξής: στην υιοθεσία η βιολογική οικογένεια του παιδιού έχει κριθεί ακατάλληλη για να πάρει το παιδί πίσω, ενώ στην αναδοχή δεν έχει βγει ή δεν έχει βγει ακόμη αυτή η απόφαση.

Ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά, η Υφυπουργός ανέφερε πως στεναχωριέται που βλέπει εδώ και δύο χρόνια τα ίδια παιδιά, ενώ απαντώντας σε μια προσωπική ερώτηση, ανέφερε πως θα εξέταζε το ενδεχόμενο να μπει σε διαδικασία αναδοχής.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου περιέγραψε και μια ιστορία με μια ομάδα κοριτσιών που επισκέφθηκε στη Δημητσάνα.

Μιχαηλίδου για καταγγελία σε ορφανοτροφείο

Παράλληλα, η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην καταγγελία για το ορφανοτροφείο – κολαστήριο της Αττικής, που προκάλεσε σάλο τις τελευταίες μέρες.

“Είναι μια καταγγελία η οποία πλέον εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη και την αρμόδια εισαγγελία ανηλίκων. Η καταγγελία ήρθε στο γραφείο μου με mail. Ήμασταν αρκετά τυχεροί καθ’ ότι την είδαμε την επόμενη κιόλας μέρα. Μπορώ να πω, πως θα μπορούσαμε να μην την έχουμε δει. Καταφθάνουν εκατοντάδες email στο inbox μου κάθε μέρα. Αυτήν την είδαμε. Την είδε μάλιστα ο διευθυντής μου, με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε: “Δόμνα είναι κάτι σημαντικό. Πιστεύω ότι πρέπει να το ακούσεις και να το διαβάσεις”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

“Ήταν μια καταγγελία η οποία μιλούσε από τρεις επωνύμους που σχετιζόντουσαν με τη δομή αυτή για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Για κακοποίηση παιδιών εντός δομής, για σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ παιδιών… όπου αυτό που κάναμε ήταν το καθήκον μας. Εφόσον δεν το είχε πάει κανένας άλλος στην Εισαγγελία αυτό το πράγμα, έπρεπε να το πάμε εμείς. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε το εξής: ότι αρμόδιο για μια καταγγελία δεν είναι το υπουργείο ή δεν είναι μόνο το υπουργείο. Οποιοσδήποτε από εμάς, ως πολίτες, βλέπουμε μια παράβαση, μπορούμε ανά πάσα στιγμή, μπορείς να πας στην Εισαγγελία, στην Αστυνομία, να μιλήσεις με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και να καταγγείλεις το περιστατικό το οποίο είδες, το οποίο βίωσες, το οποίο άκουσες”, συμπλήρωσε.

Με το που έγινε ο αρχικός έλεγχος, λαμβάνοντας την καταγγελία, στείλαμε και επιτόπιο έλεγχο να δει αν μπορεί να βρει κάτι. Συνεννοηθήκαμε με τη Διοίκηση της δομής, έτσι ώστε οι άνθρωποι οι οποίοι κατονομάζονται στην καταγγελία, τουλάχιστον για εκείνη την στιγμή, να αποχωρήσουν από τη δομή. Μετά ήρθε και η Εισαγγελία, η οποία ζήτησε να απομακρύνει τους ανθρώπους αυτούς από οποιαδήποτε σχέση έχουν με τα παιδιά και να δώσει ραπόρτο στην εισαγγελία σε τι θέσεις είναι”, πρόσθεσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Επίσης, η Υφυπουργός ανέφερε πως υπάρχουν υποψίες για παράνομες υιοθεσίες, ενώ πρόσθεσε για τους ελέγχους: “Υπάρχει απόκλιση μεταξύ αυτού που θα θέλαμε να είναι ο έλεγχος, ειδικά μιας κοινωνικής δομής και αυτό που πραγματικά είναι. Γιατί είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς στο καθηκοντολόγιο κάποιου τι είναι κακοποίηση αλλά ακόμα ποιο δύσκολο, τι είναι παραμέληση, τι είναι ουσιαστικός έλεγχος. Και εκεί έχει να κάνει νομίζω με την σχέση του ανθρώπου”.

Μιχαηλίδου για ιδρύματα και νοσοκομεία

Η παρουσιάστρια Ν. Λυμπεράκη μετέφερε το αίτημα ανθρώπων που έχουν άτομα με αναπηρία στο περιβάλλον τους και είναι υπεύθυνοι για αυτά, να υπάρξουν ακόμη περισσότεροι φροντιστές προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες και οι ίδιοι να ανακουφιστούν. Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που θα τρέξει και εξήγησε πώς θα βοηθηθούν 2.000 άτομα με αναπηρία το επόμενο διάστημα.

Επίσης, η Υφυπουργός μίλησε για παιδιά που είναι στα νοσοκομεία, τονίζοντας πως είναι 8, σε αντίθεση με τις φήμες που κάνουν λόγο για εκατοντάδες παρατημένα παιδιά.


Οι στόχοι για το μέλλον

Η υφυπουργός απάντησε επίσης και στα σενάρια πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως η ίδια δεν θεωρεί πιθανό κάτι τέτοιο, ενώ ανέφερε πως θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές εφόσον έχει την στήριξη του πρωθυπουργού και του κόσμου.

Τέλος, απάντησε σε ερώτηση για τους στόχους που θέτει, είτε εξασφαλίσει δεύτερη θητεία είτε όχι, αναφέροντας πως ο κυριότερος είναι μέσα στη 10ετία να μην υπάρχουν παιδιά σε ιδρύματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα