Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλο

Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλο
Ο Ανδρέας Λοβέρδος George Vitsaras / SOOC

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για μεροληψία αναφερόμενος στην εισαγγελέα Τουλουπάκη, ωστόσο δεν απέδωσε ευθύνη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Με τον Ανδρέα Λοβέρδο ξεκίνησε η αποδεικτική διαδικασία ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο οποίος κατέθεσε γύρω από την αναφορά του ως προς το θέμα της μη τιμολόγησης των φαρμάκων,η οποία κατά την κατηγορία, δεν διαβιβάστηκε αμελλητί στη Βουλή αν και έπρεπε.

Όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο ίδιος κατήγγειλε τη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2016. «Κάναμε αναφορά και περιμεναμε αντίδραση. Δεν υπήρξε αντίδραση. Αντιθέτως τον Φεβρουάριο του 2018 ήρθε στη Βουλή μαζί με τη Novartis η υπόθεση αυτή. Είχαν φροντίσει να αποσβεστεί η προθεσμία για να μη μπορέσει να ελεγχθεί η υπόθεση. Αν και σε όλες τις υποθέσεις υπήρχαν καθαρά όλα τα ονόματα, στη συγκεκριμένη υπήρχαν τα αρχικά Π.Κ. Εγώ στη συνέχεια έκανα και μήνυση στην κα. Τουλουπακη» εξήγησε.

Πρόεδρος: «Ποια πράξη ποινική του υπουργού καταγγείλατε; Είχε ποινική αξιολόγηση;»

Μάρτυρας: «Εμείς καταγγείλαμε τη μη τιμολόγηση. Δεν κάναμε υπαγωγή της συμπεριφοράς σε ποινική διάταξη.»

Πρόεδρος: «Στην αναφορά μιλάτε άλλοτε για αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης και άλλοτε για αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών. Αυτά τα δυο τα ταυτίζετε εσείς; Η φαρμακευτική δαπάνη πάει το μυαλό σε απιστία. Αν μιλήσουμε για κέρδη φαρμακευτικών εταιριών πάμε σε άλλο αδίκημα.»

Μάρτυρας: «Αυτό θα το κρίνετε εσείς.»

Πρόεδρος: «Εμείς χωρίς στοιχεία δε μπορούμε. Αν είναι απιστία μπορείτε να βεβαιώσετε ότι ο υπουργός εν γνώση του ζημίωσε το Δημόσιο;»

Μάρτυρας: «Η μη τιμολόγηση εκείνη την εποχή οδηγούσε σε υποτιμολόγηση. Αυτό οδηγούσε σε συντριπτική μείωση των τιμών.»

Η ίδια η πρόεδρος πάντως, επεσήμανε ότι η αναφορά Λοβέδρου και ακόμη δύο βουλευτών παραδόθηκε στην τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία συσχέτισε την αναφορά με την υπόθεση Novartis, και όχι στη διάδοχος της, Ελένη Τουλουπάκη.

Πρόεδρος: «Γιατί η κα. Ράικου δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση;»

Μάρτυρας: «Δεν έχω ιδέα. Ξέρω όμως ότι από την ανάληψη Τουλουπάκη πέρασαν δυο μήνες και άλλαξε η σύνοδος.»

Πρόεδρος: «Έχετε στοιχεία να πείτε ότι ενήργησε δολίως η κα. Τουλουπάκη;»

Μάρτυρας: «Όταν στη Βουλή έφτασε ο φάκελος με 10 ονόματα φαρδιά πλατιά και το συγκεκριμένο ήταν με αρχικά.»

Πρόεδρος: «Από αυτό το συνάγετε;»

Μάρτυρας: «Προφανώς! Προφανώς!»

Πρόεδρος: «Δηλαδή αν έβαζε ολόκληρο το όνομα;»

Μάρτυρας: «Συμπληρώνει την εικόνα! Δεν δικαιολογείται εισαγγελέας διαφθοράς να μη γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής. Η αποστολή του φακέλου με τα αρχικά ήρθε στο τέλος.»

Στις ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας Όλγας Σμυρλή σχετικά με το γιατί η προκάτοχος της Ελένης Τουλουπάκη, Ελενη Ράικου, δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση, ο Ανδρέας Λοβέρδος αρχικά δεν θέλησε να απαντήσει.

«Το απάντησα, δεν ξέρω ποτέ παραιτήθηκε, πόσο καιρό πήρε η παραίτηση της ή αν εργαζόταν τότε» είπε ο Ανδρέας Λοβέδρος, με την εισαγγελική λειτουργό να τονίζει: «Παραίτηση από τη θέση του δε νοείται για δικαστικό λειτουργό. Παραιτήθηκε από τη θέση στη διαφθορά και αντικαταστάθηκε αμέσως από το ΑΔΣ από τη διάδοχό της».

Συνέδρος: «Δηλαδή η κα. Τουλουπάκη δεν έκανε το καθήκον της;»

Μάρτυρας: «Αυτό εννοώ, όχι ότι μετά βεβαιότητας θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό, μόνο ότι όφειλε να διαβιβάσει.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα