Ειδικό Δικαστήριο – Ξανθός για Κουρουμπλή: “Δεν είχε σκοπό να ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες”

Ειδικό Δικαστήριο – Ξανθός για Κουρουμπλή: “Δεν είχε σκοπό να ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες”
Ανδρέας Ξανθός στο Ειδικό Δικαστήριο Eurokinissi

Κατέθεσε για δεύτερη μέρα ο Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας πως η πολιτική επιλογή ήταν η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων να επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες και επαναλαμβάνοντας πως ο κ. Κουρουμπλής δεν είχε σκοπό να τις ωφελήσει.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής Ανδρέας Ξανθός ολοκλήρωσε την Τρίτη (18/10) την κατάθεσή του κατά την 7η ημέρα της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο περί Ευθύνης Υπουργών, όπου δικάζονται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη.

Ο κ. Ξανθός κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του ανέφερε ότι «στην Ελλάδα η πολιτική επιλογή λόγω των μνημονίων και σε συνεννόηση με τους θεσμούς, ήταν η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων να επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Ακόμη, ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι ο κ. Κουρουμπλής δεν είχε σκοπό να ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ εκτίμησε πως ούτε η κυρία Τουλουπάκη είχε τέτοιο σκοπό και πρόσθεσε ότι κατά την άποψη του δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη ή δόλος στην υπόθεση.

Μεταξύ της προέδρου του δικαστηρίου και του κ. Ξανθού, υπήρξε, μεταξύ των άλλων, ο εξής διάλογος:

Πρόεδρος : Θα επερχόταν μείωση των τιμών των φαρμάκων, εάν γινόταν η ανατιμολόγηση από την κ. Κουρουμπλή;

Μάρτυρας : Θα επερχόταν μία μείωση στατιστικά 2-3%. Επειδή όμως η υπέρβαση της δαπάνης ήταν πολύ μεγαλύτερη, η μείωση δεν επηρέαζε τη δαπάνη.

Πρόεδρος : Οι φαρμακευτικές εταιρείες ωφελήθηκαν;

Μάρτυρας : Δεν ωφελήθηκαν. Επιβαρύνθηκαν με ένα ποσό 200 εκατ. ευρώ.

Πρόεδρος : ‘Αρα δωράκι στις φαρμακευτικές θεωρείτε πως δεν υπάρχει;

Μάρτυρας : Προφανώς.

Παράλληλα, ο μάρτυρας απάντησε και σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου και της κ. Τουλουπάκη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς επέμεναν στις ερωτήσεις που έκαναν στον μάρτυρα για το εάν υπέστη ζημία το Δημόσιο από τη μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015 και εάν αυτή η κίνηση ωφέλησε τις φαρμακευτικές με τον μάρτυρα να συνεχίζει να απαντά αρνητικά.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022, θα καταθέσει ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα