Μητσοτάκης: Απέναντι στην πρόταση της ΝΔ, το χάος

Μητσοτάκης: Απέναντι στην πρόταση της ΝΔ, το χάος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME NEWS

Από την Ξάνθη ο πρωθυπουργός επέμεινε σε σενάρια κυβέρνησης ηττημένων ή κυβέρνησης ανοχής υπό το ΣΥΡΙΖΑ. Μήνυμα στην Τουρκία για αποφυγή της έντασης

Την άποψη ότι απέναντι στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει το… χάος εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στην Ξάνθη.

“Το δίλημμα των εκλογών είναι απλό αληθινό και κρίσιμο. Προσέξτε, στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν χωρούν επιπόλαιες συμπεριφορές, ούτε άσφαιρες ψήφοι δήθεν διαμαρτυρίας. Το λάθος δεν διορθώνεται μετά την κάλπη. Το κακό θα συμβεί πολύ περισσότερο όταν ξέρετε ότι οι αντίπαλοί μας είναι αδίστακτοι” είπε ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στα σενάρια κυβέρνησης ηττημένων ή κυβέρνησης ανοχής υπό το ΣΥΡΙΖΑ.

Άφησε νέες αιχμές για το Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και το Νίκο Ανδρουλακη. “Δεν εμπιστεύομαι μία πολιτική φιγούρα που θέλει και πάλι να ανατινάξει τις τράπεζες και να αντικαταστήσει τις καταθέσεις των πολιτών με τυπωμένα κουπόνια. Και δεν εμπιστεύομαι και όποιον αρνείται ο πρωθυπουργός να είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα έχουν ψηφίσει πρώτο οι πολίτες”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε:

Απέναντι λοιπόν στην πρόταση της ΝΔ, εγώ βλέπω ένα χάος από δυνάμεις χωρίς αρχές. Δυνάμεις που αν μπορούσαν μην έχετε αμφιβολία ότι θα ήθελαν να συνασπιστούν, ακόμη κι αν ηττηθούν. Αυτή η τερατογένεση για την οποία μίλησα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ – Βαρουφάκη με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, σίγουρα είναι στο μυαλό τους. Και ανακάλυψαν τώρα και μία καινούργια πατέντα. Μετά την κυβέρνηση των ηττημένων, έχουμε τώρα κυβέρνηση ανοχής.”

Ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα λόγο για “κυβέρνηση ενοχής”, ενώ αστειευόμενος είπε “ζητώ συγνώμη από τις Δήμητρες στην παρέα μας που το όνομά τους συκοφαντείται κατά αυτό τον τρόπο”.

Και κατέληξε απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους: “Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Κλείστε πόρτες, παράθυρα και χαραμάδες σε αυτές τις κυβερνήσεις της ενοχής και της ανοχής, στα σχέδιά τους για μία κυβέρνηση κουρελού”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε και νέα επίθεση προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. “Άκουγα τον κ.Τσίπρα να λέει: Δώστε μου την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσω χωρίς μνημόνια. Του απαντώ: Στο τρίτο μνημόνιο μας έβαλες εσύ, με τις παλινωδίες του πρώτου εξαμήνου του 2015”, είπε ο πρωυπουργός και σχολίασε:

“Με την ίδια λογική μπορώ να σας ζητήσω και εγώ: Δώστε μου την ευκαιρία να κυβερνήσω χωρίς κορονοϊο, χωρίς μεταναστευτική κρίση, χωρίς ένταση με την Τουρκία. Δεν θα το πω όμως, γιατί για μένα η κρίση δεν είναι άλλοθι. Η δουλειά μας είναι να διαχειριζόμαστε τις κρίσεις. Και σίγουρα οι κρίσεις,που διαχειριστήκαμε εμείς ήταν όλες τις εισαγόμενες. Δεν τις δημιουργήσαμε εμείς. Δεν πήγαμε να πυροβολήσουμε τα πόδια μας”.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έστειλε στην Τουρκία μήνυμα αποφυγής της έντασης: “Απευθύνομαι με ειλικρίνεια στους γείτονές μας. Θέλω να τους πω ότι οι σχέσεις μας δεν πρέπει να έχουν θέση στην ένταση της προεκλογικής περιόδου, καθώς και οι δύο χώρες οδεύουν προς εθνικές εκλογές. Οι σχέσεις μας δεν πρέπεει να δηλητηριάζονται με μύθους γύρω από τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης”, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που να θέλει ποτέ να γίνει εργαλείο άλλων σκοπιμοτήτων. Η τουρκική ηγεσία είναι καλό να αντιληφθεί ότι η πραγματικότητα δεν αλλάζει παραχαράσσοντας την ιστορία και τις συνθήκες, ούτε βάφοντας στο χάρτη αυθαίρετα με κόκκινο χρώμα, νησιά και περιοχές που ήταν, είναι και θα είναι πάντα γαλάζια”.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε μάλιστα: “Δεν γίνεται άλλωστε όταν ευχαριστείς μία χώρα για τη συνδρομή της στους – γιατί σπεύσαμε, πρώτοι πρώτοι ήμασταν εμείς και βοηθήσαμε τον τουρκικό λαό απέναντι σε μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή – δεν γίνεται την ίδια ώρα που αναγνωρίζεις αυτή την κίνηση να προκαλείς”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια: “Είμαστε συνεπείς δεν είμαστε αφελείς. Στην κάθε επιθετικότητα απαντάμε με ετοιμότητα. Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο, αλλά αγκαλιάζουμε και ανταποδίδουμε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε με την Τουρκία τη βασική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Δεν θα ανεχθούμε όμως οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”.

Ο πρωθυπουργός τέλος εξέφρασε την ελπίδα “με τη σειρά της η άλλη όχθη του Αιγαίου να φανεί προσεκτική στις λέξεις της και – ελπίζω – αληθινή στις προθέσεις της”, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα