Εκλογές 2023: Το βασικό σενάριο για το πότε θα γίνουν

Εκλογές 2023: Το βασικό σενάριο για το πότε θα γίνουν
Εκλογές στην Ελλάδα (φωτό αρχείου) Thanassis Stavrakis/AP Photo

Το σχόλιο του Κ. Μητσοτάκη από την Καλλιθέα πως "μυρίζει" ήδη εκλογές, αλλά και το γεγονός ότι οι εμφανίσεις του πρωθυπουργού πυκνώνουν, δίνουν τροφή σε νέα εκλογικά σενάρια.

Η χώρα βρίσκεται σε κάθε περίπτωση ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, καθώς οι εκλογές του 2023 θα γίνουν το αργότερο τον Μάιο. Στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όλο και περισσότερο “φουντώνουν” πάντως τα σενάρια πως οι κάλπες είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο κοντά.

Το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνομιλία με πολίτες στην Καλλιθέα το Σάββατο πως “το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές”, αλλά και το γεγονός ότι οι περιοδείες και οι εμφανίσεις του πρωθυπουργού σε ΜΜΕ πυκνώνουν, τροφοδοτούν αυτή τη συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας και στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή “Καλύτερα δε γίνεται της Ναταλίας Γερμανού στον Alpha, θέλοντας να δείξει “ανθρώπινο πρόσωπο” και να προσεγγίσει κοινά όχι τόσο πολιτικοποιημένα.

Ενώ το πρόσφατο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, με τελευταίο σταθμό την Πάτρα, όπου επιθεώρησε υπό εξέλιξη έργα, μίλησε σε κομματική εκδήλωση και παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, μοντέλο που θα ακολουθήσει στις επισκέψεις του και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το Μαξίμου μιλά βεβαίως για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δείχνοντας Μάιο, αλλά ταυτόχρονα κρατά ζεστό το προεκλογικό κλίμα για να συσπειρώνει τη βάση της ΝΔ και να κρατά τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σε ετοιμότητα.

Όπως και να έχει, στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν όλο και πιο πιθανό οι πρώτες κάλπες να στηθούν τον Φεβρουάριο, που σημαίνει ότι θα προκηρυχθούν μετά τα Φώτα. Σε αυτό το σενάριο, οι δεύτερες κάλπες τοποθετούνται στα μέσα Μαρτίου και έτσι δεν πέφτουν πάνω σε γιορτές, αλλά και προλαβαίνει η κυβέρνηση τον κίνδυνο την Άνοιξη να υπάρξει νέο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω γερμανικού “δακτύλου” συνεχίσει να μην παίρνει σοβαρές αποφάσεις για το πλαφόν.

Εν τω μεταξύ βέβαια η ακρίβεια συνεχίζει και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά και άρα το μεγαλύτερο πολιτικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, η οποία διαβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει τα μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση και υποστηρίζει ότι – ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η ΕΕ – ο κρατικός προϋπολογισμός διαθέτει το αναγκαίο απόθεμα.

Η κυβέρνηση πάντως παρά τις προσπάθειές της δεν μπορεί να κλείσει τη συζήτηση για τις υποκλοπές. Το σχετικό νομοσχέδιο, που αποτελεί τη θεσμική άμυνα του Μαξίμου, παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο υπουργικο συμβούλιο και παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, όπου αναμένεται να μιλήσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να διαψεύσει ότι “κρύβεται” όπως τον κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν έχει απαντήσει στις τέσσερις ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα