Μητσοτάκης στο υπουργικό: Όσοι λοιδωρούν το καλάθι, ας κοιτάξουν τα δικά τους λάθη 

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Όσοι λοιδωρούν το καλάθι, ας κοιτάξουν τα δικά τους λάθη 
Κυριάκος Μητσοτάκης eurokinissi

Το καλάθι του νοικοκυριού υπερασπίστηκε ξανά ο πρωθυπουργός στο υπουργικό, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα μέτρα- αναχώματα στην ενεργειακή κρίση 

Μήνυμα αισιοδοξίας για τον προϋπολογισμό του 2023 θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδριαση του υπουργικού συμβουλίου, υπερασπιζόμενος εκ νέου το “καλάθι του νοικοκυριού” και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, με φόντο το νέο αδιέξοδο που δημιουργεί η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

“Θα συνεχιστούν τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Έχουμε προϋπολογίσει πάνω από οκτώ δισ ευρώ για επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Έχουμε ακόμη και ένα έκτακτο απόθεμα ύψους ενός δισ στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους πολλούς και υποστήριξε ότι αυτή η πρωτοβουλία, χωρίς να είναι πανάκεια και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα στήριξης, έχει καταφέρει να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους.

“Είναι σαφές ότι οι τιμές έχουν μειωθεί σε βασικά αγαθά, έχει δημιουργηθεί ένας υγιής εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων σουπερμάρκετ”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Όσοι λοιπόν λοιδωρούν το καλάθι, ας σκεφτούν καλύτερα τα δικά τους λάθη.”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το Μάιο, στην αύξηση στο σύνολο σχεδόν των συντάξεων κατά 7,75% από 1η Ιανουαρίου.

Επικαλέστηκε τα στοιχεία του προϋπολογισμού, που προβλέπουν το 2023 ανάπτυξη τριπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τόνισε ότι ρεκόρ καταγράφουν οι εξαγωγές, αλλά και τα μεγάλα έργα, τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση της ανεργίας. Αναφέρθηκε επίσης στις αμυντικές δαπάνες ύψους έξι δισ ευρώ για τη διετία 2022- 2023, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ευημερία χωρίς εθνική ανεξαρτησία.

“Όλα αυτά βέβαια δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας” , παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε ότι “οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, θα είναι αβέβαιοι”, εκτιμώντας πάντως ότι οι πολίτες νιώθουν ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους και εξαντλεί όλες τις δυνατότητες.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα ‘δώστα όλα’ και στις ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού”, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι χάρη στις κοπιώδεις προσπάθειες όλων των Ελλήνων, το δημόσιο χρέος υποχώρησε κατά σχεδόν 50 μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια. Εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα το 2023 θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ αναφέρθηκε και στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης, γύρω στα 3,5 δισ ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε λακωνικά στο νομοσχέδιο για τις υποκλοπές, λέγοντας απλώς ότι θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και αποφεύγοντας να επεκταθεί, για να μην “σκεπάσει” το θέμα αυτό τα μηνύματα του για τον προϋπολογισμό. Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, αλλά και την προσιτή στέγη, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το κομμάτι των επιδοτούμενων δανείων για νέους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα