Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για την Τουρκία

Διαβάζεται σε 2'
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για την Τουρκία
INTIME

Συγκαλείται την Πέμπτη το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο.

Την αντίδραση της ελληνικής πλευράς προκάλεσε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι θα συνεδριάσει την Πέμπτη το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Ανακοινώθηκε σχετικά ότι “το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συγκαλείται αύριο Πέμπτη 11 Απριλίου και ώρα 10 στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη”.

Επίσης σε άλλη ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του: «Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα” αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων», προσθέτει.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική», καταλήγει.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη δημιουργία δύο εκτεταμένων θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο στα ολαίσια της διεθνούς διάσκεψης για τους ωκεανούς «Our Ocean» που πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα