Ελιγμός της ΝΔ στον ελιγμό του ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίζει την πρόταση για το 32, δεν δεσμεύεται για το περιεχόμενο

Ελιγμός της ΝΔ στον ελιγμό του ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίζει την πρόταση για το 32, δεν δεσμεύεται για το περιεχόμενο
Κατά 30 εκατομμύρια το χρόνο αυξάνει το χρέος της Ν.Δ από τότε που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

"Δεν μπορούν να δεσμεύσουν την επόμενη Βουλή ο,τι και εάν σκαρφιστούν" απαντούσαν γαλάζια στελέχη σχολιάζοντας την αποφαση ΣΥΡΙΖΑ να αναγράφονται οι προτάσεις των κομμάτων στα ψηφοδέλτια για τη συνταγματική αναθεώρηση

Δεν κάνει πίσω η Νέα Δημοκρατία όσον αφορά στο να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 32 του Συντάγματος για τον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας με 180 ψήφους, ώστε η επόμενη Βουλή να μπορεί με 151 να προχωρήσει άμεσα στην αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εκτιμώντας ότι η ίδια θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και δη με αυτοδυναμια.

Στο νέο ελιγμό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποφάσισε πως τα κόμματα έχουν δικαίωμα να αναγράφουν στα ψηφοδέλτιά τους την κατεύθυνση της πρότασής τους για την αναθεώρηση κάθε διάταξης του Συντάγματος, η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά με δικό της ελιγμό:

Γαλάζια στελέχη τόνιζαν ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή ό,τι και εάν σκαρφιστεί”. Αφηναν έτσι να εννοηθεί σύμφωνα με πληροφορίες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κριθεί αναθεωρητέο με 180 ψήφους το άρθρο 32 για την προεδρική εκλογή. Η ΝΔ όμως ταυτόχρονα θα δηλωσει ότι δε δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο του προς αναθεώρηση άρθρου και θα προναγγειλει πως εάν έχει 151 βουλευτές στην επόμενη Βουλή θα προχωρήσει στην αναθεώρηση όπως εκείνη κρίνει.

Στόχος βεβαίως είναι αναθεωρώντας το άρθρο 32, εφόσον έχει κερδίσει τις επόμενες εκλογές και δη με αυτοδυναμία, η ΝΔ να κλείσει εκ των προτέρων σενάρια “δεξιάς παρένθεσης” με αφορμή την προεδρική εκλογή του 2020.

Από τη ΝΔ εξάλλου χρησιμοποιούν ως επιχείρημα και το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής επανέλαβε σήμερα την αντιθεση του με την άποψη του κυβερνώντος κομματος πως η παρουσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη όχι μονο ως προς τον αριθμό αλλά και το περιεχόμενο των άρθρων.

“Δεν μπορεί να δεσμεύει μία Βουλή η οποια προκύπτει από εκλογές, μία άποψη της προηγούμενης Βουλής, όταν μάλιστα το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να είναι αντίθετο… Εάν έχουμε μια διαφοροποιίηση του εκλογικού σώματος, πως ειναι δυνατόν να λέμε ότι αυτά που αποφάσισε η προηγούμενη Βουλή, πρέπει να τα τηρήσει η επόμενη; Τότε γιατί ψήφισε η κοινωνία;” ειπε ειδικότερα ο κ.Κοντονής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα