Ελληνοτουρκικά: Μέχρι το Δεκέμβριο με το φόβο θερμού επεισοδίου- Μήνυμα στην ΕΕ μέσω Έβρου

Ελληνοτουρκικά: Μέχρι το Δεκέμβριο με το φόβο θερμού επεισοδίου- Μήνυμα στην ΕΕ μέσω Έβρου
Το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις AP

Η Σύνοδος Κορυφής, η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο και η συνεχιζόμενη αναταραχή στη ΝΔ με τα έξι και τα 12 ναυτικά μίλια

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία όπως αναμένετο δεν πήρε καμία απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία, η Αθήνα επιμένει στο χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε όμως η απροθυμία εταίρων και συμμάχων να προχωρήσουν πέραν της λεκτικής καταδίκης της Άγκυρας έχει ως αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου, καθώς το Oruc Reis συνεχίζει την επικίνδυνα προκλητική πορεία του.

Εκτιμάται άλλωστε ότι ενδεχομένως αυτός να είναι και ο στόχος της Τουρκίας, να δημιουργήσει δηλαδή τετελεσμένα στην περιοχή του Καστελόριζου, τα οποία θα χρησιμοποιήσει σε μελλοντικό διάλογο με την Ελλάδα. Επομένως η στρατηγική της Αθήνας είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία της σε αυτή την παρτίδα γεωστρατηγικού πόκερ για γερά νεύρα, καθώς στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει από το καλοκαίρι είναι επί της ουσίας ένας πόλεμος χωρίς πυρά αλλά με κανονικές επιχειρήσεις.

Ακόμη και ο χρονικός ορίζοντας του Δεκεμβρίου όμως είναι θολός, με τον κορονοϊό να απειλεί με πρόσθετα προβλήματα στη λήψη αποφάσεων, εάν η Σύνοδος Κορυφής δεν πραγματοποιηθεί δια ζώσης λόγω πανδημίας.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει όμως ότι το Δεκέμβριο θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, καθώς και ότι θα πρέπει κατά τη λήψη των αποφάσεων αυτών να συνεκτιμηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας κατά το δίμηνο από την Σύνοδο Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου και μετά. Ώστε να μην μπορεί η Άγκυρα να παίζει διαρκώς το ίδιο παιχνίδι: Να αποσύρει τα ερευνητικά σκάφη όταν έρχεται η ώρα Συνόδου Κορυφής και να τα βγάζει ξανά μόλις οι ηγέτες της ΕΕ της δώσουν ένα ακόμη χάδι. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί εκ των προτέρων εάν είχε γίνει αποδεκτή η ελληνική εισήγηση για ένα μηχανισμό αυτόματης επιβολής κυρώσεων χωρίς την ανάγκη σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο αυτό το σχέδιο έχει πια μπει στο συρτάρι, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Ο Σουλτάνος φυσικά δεν είναι ευχαριστημένος με τη στάση της ΕΕ, αφού παρόλα αυτά δεν έχει επιτύχει το στόχο του που είναι η Ευρώπη να αποδεχθεί αυτά που ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι αποτελούν “δικαιώματα των Τούρκοκυπρίων”. Κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συμβεί, αφού η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική του.

Τη γραμμή ότι η Ελλάδα είναι που προκαλεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή ή υποστηρίζει χώρες που τα προκαλούν, επανέλαβε το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζοντας ενόχληση για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αρμενία.

«Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Αρμενία και το Ιράκ, το μόνο που κάνουν είναι να αναδεικνύουν διεθνώς το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει συνεπεία των δικών της επιλογών.

Όσο για τον εξωφρενικό ισχυρισμό της ότι αποτελεί κοινό παρονομαστή για τη λύση όλων των προβλημάτων στην περιοχή, θα ήταν σκόπιμο να τον επιβεβαιώσει με τις χώρες της περιοχής που μάλλον ως κοινό παρονομαστή των προβλημάτων τους την αισθάνονται», απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ διά του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Γεννηματά.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εν τω μεταξύ στον Έβρο, όπου χθες Σάββατο επιθεώρησε τις εργασίες κατασκευής του φράχτη που θα είναι έτοιμος τον Απρίλιο, δεν έχουν μόνο ως στόχο την ικανοποίηση του ακροατηρίου της ΝΔ στο εσωτερικό, αλλά και να καταδείξει στην ΕΕ ότι η Ελλάδα φυλάττει τα ευρωπαϊκά σύνορα και αντιμετωπίζει τις προσφυγικές- μεταναστευτικές ροές.

Εν τω μεταξύ η αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για τα έξι ναυτικά μίλια ως κόκκινη γραμμή συνεχίζεται, παρά την παρέμβαση του ίδιου του κ.Μητσοτάκη για το θέμα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: “Η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, υπενθυμίζοντας όμως εμμέσως πλην σαφώς στην αντιπολίτευση ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο αποτελεί casus belli για την Τουρκία. Επομένως εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση αναμένει να περάσουν οι πέντε ημέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη της παράνομης τουρκικής NAVTEX χωρίς παρατράγουδα και να μην προχωρήσει η Άγκυρα σε άλλες κινήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version