Ένας χρόνος από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ένας χρόνος από τη Συμφωνία των Πρεσπών
Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων για την επίλυση του ονόματος στο χωρίο Ψαράδες στις Πρέσπες MotionTeam

Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι δηλώσεις της Μογκερίνι στο Λουξεμβούργο, το tweet του Κοτζιά προς τον Ντιμιτρόφ και η συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σε γερμανική εφημερίδα.

Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, που μεταξύ άλλων προβλέπει την αλλαγή του ονόματος σε «Βόρεια Μακεδονία» για τη γειτονική μας χώρα. Μετά από 1/4 του αιώνα έκλεισε το ονοματολογικό και γεννήθηκε το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο Λουξεμβούργο η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, έφερε τη Συμφωνία ως πρότυπο επίλυσης γεωπολιτικών προβλημάτων, κάνοντας τις παρακάτω δηλώσεις:

“Θα ήθελα να αρχίσω με κάτι θετικό, επειδή σήμερα κλείνει ακριβώς ένας χρόνος από την υπογραφή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία. Και πιστεύω ότι πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας τη δύναμη του θάρρους και της ηγετικότητας και τα θετικά βήματα που έγιναν στα Δυτικά Βαλκάνια. Ελπίζω ότι τα κράτη – μέλη θα θυμηθούν, θα αναγνωρίσουν αυτά τα βήματα προόδου. Κυρίως τις προσεχείς ημέρες, όταν πρόκειται να ληφθεί μια σημαντική απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο για την Αλβανία όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία. Ελπίζω και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό”.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τίμησε μέσω Twitter τη Συμφωνία, αναρτώντας μια φωτογραφία του με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, και γράφοντας “Ένας χρόνος φίλε μου”, ενώ δέχτηκε την απάντηση του Ντιμιτρόφ που του έγραψε: “Γράψαμε ιστορία σκεπτόμενοι το μέλλον φίλε μου”.

“Σαν σήμερα γράφτηκε μια νέα σελίδα στην ιστορία των Βαλκανίων”

«Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, γράφτηκε μια νέα σελίδα στην Ιστορία των Βαλκανίων» σημειώνει η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθηνών, Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, προσθέτοντας:

«Οι εθνικισμοί και οι συγκρούσεις έδωσαν τη θέση τους στην ειρήνη και τη συνεργασία και η χώρα μας αναδείχθηκε σε πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμιτρόφ, μιλώντας στη Γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ανέφερε:

“Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, δεν έχουμε σοβαρές συγκρούσεις με τις πέντε γειτονικές μας χώρες. Έχουμε υπογράψει συμφωνία φιλία με τη Βουλγαρία και έχουμε διευθετήσει τη διαφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα