“Ενώνει” την αντιπολίτευση το εργασιακό νομοσχέδιο και η απεργία στις 6 Μάη

“Ενώνει” την αντιπολίτευση το εργασιακό νομοσχέδιο και η απεργία στις 6 Μάη
Το εργασιακό νομοσχέδιο θα εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, όμως από την αντιπολιτευση θεωρείται κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξιμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη Eurokinissi

Έκκληση για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα 25.

Αντιμέτωπη με την πολιτική απομόνωση αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση επιλέγοντας να θέσει σε δημόσιο διάλογο και να προωθήσει για ψήφιση στην Βουλή νομοσχέδιο για την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας. Οι διατάξεις του νομοθετήματος του υπουργείου Εργασίας που αφορούν την διευθέτηση του ωραρίου αλλά και την συνδικαλιστική δράση γίνονται αντιληπτές από το σύνολο των πολιτiκών δυνάμεων από το κέντρο και αριστερά ώς προσπάθεια κατάργησης του 8ωρού και πισωγυρίσματος στα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις πολιτικές αφετηρίες των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα 25)

Σε αυτό το πολιτικό φόντο διοργανώνονται αύριο Πέμπτη δεκάδες κινητοποιήσεις σε όλη την χώρο στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κυρήξει οι τριτοβάθμιες οργανώσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επίσης δεκάδες εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες.

Πολιτικό – κοινωνικό μέτωπο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η έκκληση για πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Εργατική Πρωτομαγιά. Εκεί επισημαίνονταν πως «το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν χρέος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, και να βρεθούν με πραγματική διάθεση ενότητας και αγώνα». Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει θέσει ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα την αντίθεση στο εργασιακό νομοσχέδιο με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για την «μάχη των μαχών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «πόλεμο κατά του κόσμου της εργασίας» το νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο χρεώνει προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως μια κεντρική πολιτική επιλογή που θα «εκτελέσει» ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ταυτισμένη με τα πιο ακραία επιχειρηματικά συμφέροντα» αποκαλώντας την «κυβέρνηση – εντολοδόχο των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ», με στόχο «να διαλύσει κατακτήσεις ενός αιώνα και να μας οδηγήσει στην πλήρη επικράτηση της εργασιακής ζούγκλας».

Αναφορικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «διάλυση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση του ετήσιου ορίου υπερωριακής απασχόλησης, διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις αντί για επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και απελευθέρωση καταχρηστικών απολύσεων». Επίσης μιλά για «διατάξεις που στοχεύουν στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος, στον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΣΕΠΕ».

ΚΙΝ.ΑΛ: Οι συντηρητικές δυνάμεις ακυρώνουν δικαιώματα

Επιστροφή στο παρελθόν χαρακτήρισε τις νομοθετικές αλλαγές που πρόκειται να επιχειρήσει η κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά, τοποθετώντας το ΚΙΝ.ΑΛ στις πολιτικές δυνάμεις που δεν θα στηρίξουν το νομοσχέδιο. Όπως ανέφερε σε μήνυμά της «αγωνιζόμαστε για να αποφύγουμε το οδυνηρό πισωγύρισμα σε περιόδους και καταστάσεις που η ιστορία άφησε πίσω της».

Τόνισε παράλληλα πως «η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι συντηρητικές δυνάμεις και μαζί τους η ΝΔ – εκμεταλλεύονται την πανδημία για να ακυρώσουν αγώνες και δικαιώματα που είναι ταυτισμένα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική κινητικότητα. Μισή δουλειά, μισός μισθός, ωράριο-λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεργασία χωρίς κανόνες, συνθέτουν νέες μορφές απασχόλησης, που θα διευρύνουν τις ανισότητες, θα βάλουν στο περιθώριο τη νέα γενιά και θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερους».

Επι ποδός πολέμου το ΚΚΕ

Για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές διαδηλώσεις της 6ης Μάη καλεί το ΚΚΕ που εδώ και πολύ καιρό έχει θέσει στην προμετωπίδα των πολιτικών του στόχων την αντίθεση στο εργασιακό νομοσχέδιο. Στο μήνυα της Κ.Ε του ΚΚΕ για την Πρωτομαγία μεταξύ άλλων επισημαίνονταν πως «υβέρνηση, ΕΕ, μεγάλη εργοδοσία ετοιμάζουν τη νομοθέτηση της 10ωρης δουλειάς. Για πρώτη φορά μετά την κατάργηση του 10ωρου το 1920, η κυβέρνηση επαναφέρει το 10ωρο παρουσιάζοντάς το ως πρόοδο».

Επισημάνθηκε επίσης ότι το νομοθέτημα «βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων. Με το νομοσχέδιο πλέον το πόσο δουλεύουν, αμείβονται, ξεκουράζονται οι εργαζόμενοι θα καθορίζεται από την ατομική συμφωνία κάθε μεμονωμένου εργαζόμενου με την εργοδοσία. Παράλληλα επιχειρείται να δοθεί πλήγμα στα εργατικά συνδικάτα, θέτοντας ασφυκτικούς περιορισμούς στο απεργιακό δικαίωμα και συνολικά στη συνδικαλιστική δράση για να έχει λυμένα τα χέρια η εργοδοσία να ξεσαλώνει στις πλάτες των εργαζομένων».

Μέρα 25: Επανέρχονται οι ρυθμίσεις των μνημονίων

Με την περίοδο των μνημονίων συνδέει το εργασιακό νομοσχέδιο το Μέρα 25 σημειώνοντας πως «κεκτημένα που μετά από 11 χρόνια βάρβαρης επίθεσης των μνημονίων έγιναν ζητούμενα, μετά την κορωνοϊού εποχή και με τον κ. Χατζηδάκη ως Superman της τρόικας και της εργοδοσίας, γίνονται ακόμα πιο δύσκολα να διασφαλισθούν. Με μια συντηρητική, αντεργατική, μνημονιακή Κυβέρνηση που λειτουργεί ως φερέφωνο της τρόικας, του ΣΕΒ, των funds και της ολιγαρχίας».

Το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη τάσσεται «με τις σύγχρονες μορφές πάλης που αναδύονται δίπλα στις ήδη παραδοσιακές, για να απαιτηθούν μικρότερα ωράρια πλήρους απασχόλησης (όπως δειλά έχει αρχίσει να συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου), πλήρη ασφάλιση, πληρωμένες υπερωρίες, νόμιμες άδειες, κατάργηση της ενοικίασης της εργασίας, αξιοπρεπείς και καλύτερους μισθούς και βέβαια συλλογικές συμβάσεις εργασίας»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα