Ένωσε την αντιπολίτευση το “επιτελικό” μπάχαλο

Ένωσε την αντιπολίτευση το “επιτελικό” μπάχαλο
Πλήρης αποτυχία του "επιτελικού κράτους" καταλογίζει στην κυβέρνηση σύσσωμη η αντιπολίτευση Eurokinissi

Ομοβροντία κριτικής από ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Μέρα 25. Μιλούν για αποτυχία του «επιτελικού κράτους» και ευθύνες Μητσοτάκη

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι …υπάρχει επιτελικό κράτος συγκεντρώνει τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης μετά την τραγική εικόνα που καταγράφθηκε, ιδιαίτερα στην Αττική, με την κακοκαιρία «Ελπίς». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής μάλιστα γίνονται σαφείς αναφορές στις ευθύνες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνος ανεύθυνος ο Μητσοτάκης

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πρόκληση το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» το οποίο διατυμπανίζει από την ημέρα της εκλογής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται επικοινωνιακός μύθος. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα που ανέφερε: «Με χιόνι, με πυρκαγιά, με βροχή, 2,5 χρόνια τώρα επιτελικό μπάχαλο. Και πάντα κάποιος άλλος έχει την ευθύνη. Μόνος ανεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης». Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει τις βασικές ευθύνες στον πρωθυπουργό. Ενώ επισημαίνεται ότι για μία ακόμη αφορά η κυβέρνηση επικαλείται το «πρωτόγνωρο» μέγεθος των φαινομένων αλλά και την «ατομική ευθύνη» των πολιτών προκειμένου να αιτιολογήσει την ανικανότητά της. Την ίδια «συνταγή» δηλαδή που χρησιμοποίησε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, τις πλημμύρες αλλά ακόμη και την πανδημία. Όσον αφορά τον ισχυρισμό του υπουργού Πολιτικής Προστασίας για ευθύνες της εταιρίας Αττικής Οδού αποτιμάται ως απόδειξη της κυβερνητικής αποτυχίας. «Είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα, όταν ο ίδιος ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, μιλά για αναζήτηση ευθυνών» σχολίασε ο Δημήτρης Βίτσας. Επισήμανε ότι «τα “αυτονόητα” μέτρα που θα έπρεπε να έχουν παρθεί, δεν ήταν και τόσο αυτονόητα για το επιτελικό κράτος» σημειώντας πως «όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχει πλήρης αποτυχία στη διαχείριση της κακοκαιρίας».

Συντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει και στην Βουλή τα ζητήματα που ανέκυψαν για το επιτελικό κράτος. Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες για τις ευθύνες που υπάρχουν ανά υπουργείο. Σε κοινή τους δήλωση οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτης (Προστασίας του Πολίτη) και Νίκος Παππάς (Μεταφορών), τονίζουν πως «η επονομαζόμενη κακοκαιρία «Ελπίδα» ξεσκεπάζει για ακόμα μία φόρα την ανικανότητα και την ένδεια του επιτελικού κράτους της Ν.Δ. Η κυβέρνηση βρίσκεται ξανά βαρύτατα εκτεθειμένη και προκαλεί το κοινό αίσθημα όταν βαυκαλίζεται για την προετοιμασία της και την αποτελεσματικότητά της, ενώ κεντρικοί οδικοί άξονες κλείνουν και οι πολίτες ταλαιπωρούνται αφάνταστα». Αναφερόμενοι αναλυτικά στα προβλήματα του οδικού δικτύου σημειώνουν πως «ενώ τα καιρικά φαινόμενα σε όλη την επικράτεια είχαν εγκαίρως προβλεφθεί, ο «άριστος» συντονισμός Υπουργών και Περιφερειαρχών της ΝΔ κατάφερε να είναι κλειστές, η λεωφόρος Κηφισίας,η λεωφόρος Μεσογείων, η λεωφόρος Μαραθώνος, η λεωφόρος Κατεχάκη, η Αττική οδός και οι κεντρικοί δρόμοι στο σύνολο των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και της Βόρειας Αθήνας καθώς και η Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας». Ειδικά για την κατάσταση του πολύωρου εγκλωβισμού οδηγών στην Αττική Οδό σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα: «Ποιος έδωσε άδεια να κυκλοφορούν με αυτές τις συνθήκες βαρέα οχήματα; Ποιος έχει την ευθύνη της διάνοιξης και του απεγκλωβισμού;».

Στα ζητήματα της ηλεκτροδότησης αναθέρθηκε με δήλωσή του ο τομεάρχης ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Σημείωσε πως «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στη σχετική συνέντευξη τύπου ότι έχει εξασφαλιστεί η ρευματοδότηση, την ίδια ώρα που σε πολλούς δήμους της Αττικής έχουμε διακοπές ρεύματος, σε πάνω από δέκα γραμμές μέσης τάσης». Επισημαίνει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα προετοιμασίας. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι επαρκή, εφόσον η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε μόνο για την ιδιωτικοποίησή του και τα χρυσά μπόνους των γαλάζιων παιδιών αλλά όχι για προσλήψεις. Παράλληλα, εντοπίζεται τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης των συνεργείων, εφόσον οι δρόμοι στην Αττική είναι αδιάβατοι, παρά το ότι η κυβέρνηση και η Περιφέρεια γνώριζαν για τo χιονιά που ερχόταν».

ΚΙΝ.ΑΛ: Έλλειψη προετοιμασίας και επίδειξη ανικανότητας

Στην έλλειψη προετοιμασίας απέδωσε την κατάσταση ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Στην δήλωσή του αναφέρθηκε στο «ανεπαρκές «επιτελικό» κράτος της ΝΔ» τονίζοντας πως «εδώ και μέρες υπάρχει ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προετοιμασία».

Δεν υπήρξε προετοιμασία δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης Eurokinissi

Προσωπική αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης. Τόνισε πως «το κράτος είναι απόν και οι υπεύθυνοι αυτής της επίδειξης ανικανότητας μεταθέτουν αλλού τις ευθύνες. Σήμερα, αποδείχθηκε ότι το περίφημο ”επιτελικό κράτος” του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια επικοινωνιακή φούσκα. Τις ευθύνες θα τις αποδώσουν οι πολίτες».

ΚΚΕ: Βαφτίζουν ακραία τα φαινόμενα

Σφοδρή κριτική αλλά και παρεμβάσεις προς τους συναρμόδιους υπουργούς από το ΚΚΕ. Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Π.Γραφείου του κόμματος σημείωσε πως «όσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι τεράστιες ελλείψεις του κρατικού σχεδιασμού, της πολιτικής προστασίας και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες, τόσο περισσότερο τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι φυσιολογικές χιονοπτώσεις το χειμώνα, θα βαφτίζονται “ακραία” και πρωτόγνωρα, αλλά και τόσο περισσότερο θα ακούγονται ανέξοδες συστάσεις και επικλήσεις στην ατομική ευθύνη». Επίσης σε τηλεφωνικό διάβημα του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης ζήτησε «την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την κατάσταση στην Αττική Οδό και σε άλλα κομβικής σημασίας οδικά δίκτυα, που έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός» επισημαίνοντας πως «τα σημαντικά αυτά προβλήματα, όπως ο πολύωρος εγκλωβισμός των οδηγών στο κρύο, αποδεικνύουν ποια είναι τα αποτελέσματα και της παραχώρησης τέτοιων υποδομών σε ιδιώτες-επιχειρηματίες». Τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη έκανε ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης.

Μέρα 25: Κακόγουστο αστείο το επιτελικό κράτος

«Με τις πρώτες νιφάδες χιονιού οι σχεδιασμοί και η ετοιμότητα του επιτελικού κράτους μετατράπηκαν σε κακόγουστοι αστείο» σημειώνει το Μέρα 25. Σχολιάζει σκωπτικά πως «για σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, υπό τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., σε κάθε κακοκαιρία, η Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ παραλύοντας σχεδόν πριν καν τα καιρικά φαινόμενα εμφανιστούν». Ασκεί κριτική τόσο στην κατάσταση στο οδικό δίκτυο και την ηλεκτροδότησης συπεριλαμβάνοντας όμως και την παιδεία. Όπως σημειώνει «η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή τακτική της κρύβεται, αν και δεν περιμένουμε και πολλά από μια κυβέρνηση που μαζί με τη δημόσια περιουσία παραδίδει και αρμοδιότητες σε κάθε ολιγάρχη που πνίγεται με την πρώτη σταγόνα και παγώνει με την πρώτη νιφάδα. Εξίσου απροετοίμαστο το Υπουργείο Παιδείας που προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις επιτιθέμενο στους εκπαιδευτικούς απαιτώντας τηλεκπαίδευση εν κενώ υποδομών και εξοπλισμού».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα