Έντονη ανησυχία στην Αθήνα από την κρίση Άγκυρας – Ουάσινγκτον

Έντονη ανησυχία στην Αθήνα από την κρίση Άγκυρας – Ουάσινγκτον
Τραμπ - Ερντογάν τα λένε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ AP

Τι -αυξημένες- πιθανότητες υπάρχουν για κρίση στην Κυπριακή ΑΟΖ, ένταση του προσφυγικού και θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Πόσο επηρεάζει την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της η βουτιά της τουρκικής λίρας. Οι επιπτώσεις στην κράτηση των δυο Ελλήνων αξιωματικών.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα από την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και την κατατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση  δεν επιθυμεί μια ασταθή Τουρκία και, έναν αποδυναμωμένο Ερντογάν, που θα αναζητάει νέους συμμάχους, αντιπαρατιθέμενος με τη Δύση. Και αυτό, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, η γειτονική χώρα δεν αποκλείεται να επιχειρήσει την εξαγωγή της κρίσης, ενώ χωρίς τη στήριξη της Δύσης -και πολύ περισσότερο έναντι αυτής- όπως εκτιμάται, η οικονομία της δύσκολα θα αποφύγει την κατάρρευση, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Άγκυρα.

Η Αθήνα ελπίζει σε σειρά θεμάτων στην “πίεση” της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα, ώστε να μην ξεπερνιούνται -”πέραν του επιτρεπτού”- τα όρια στις προκλήσεις και τις εντάσεις από την κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας.

Η κρίση, όμως, στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις:

Δημιουργεί ανησυχία ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ίσως οδηγηθεί στην αύξηση της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το τουρκικό γεωτρύπανο, δηλαδή, να ενεργήσει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και -ενδεχομένως- να οδηγηθεί και σε “αψιμαχίες” με την ExxonMobil!

Οδηγεί -εφόσον η κρίση βαθύνει- τον Ταγίπ Ερντογάν σε σκέψεις για στρατηγική συμμαχία με τη Μόσχα, τη στιγμή που οι ελληνορωσικές σχέσεις το διάστημα αυτό δοκιμάζονται και ο Β. Πούτιν θα έβλεπε με ικανοποίηση ρωγμές στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Αναστέλλει οποιαδήποτε ελπίδα ή σκέψη για προσπάθεια απελευθέρωσης ή δίκαιης δίκης των δυο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς δεν μπορεί να κρατείται ο πάστορας και να απελευθερωθούν οι Έλληνες -καθένας καταλαβαίνει τι πρώτου μεγέθους πρόκληση θα αποτελούσε κάτι τέτοιο προσωπικά για τον Ντ. Τραμπ.

Προκαλεί ανησυχία μήπως και η κρίση οδηγήσει την Άγκυρα  στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει ως όπλο και τους 2.500.000 και πλέον πρόσφυγες που διαθέτει στο έδαφός της -εξέλιξη βεβαίως ιδιαίτερα ακραία- ή να αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο.

Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Η βουτιά της τουρκικής λίρας, όμως, εκτιμάται ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία.

Γίνεται ήδη αισθητή η πτώση του αριθμού των τούρκων που επισκέπτονται τα νησιά του Αιγαίου -πρωτίστως του ΝΑ Αιγαίου.

Καθιστά πιο ανταγωνιστικά τα τουρκικά προϊόντα του πρωτογενούς κυρίως τομέα στις εξαγωγές.

Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές προς την γειτονική μας χώρα (τρίτο κυριότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα) και δυσκολεύει τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Κυρίως, όμως, η κατάσταση στην τουρκική οικονομία ενδέχεται να δυσκολέψει -και μάλιστα αρκετά- “την καθαρή έξοδο” της χώρας από τα Μνημόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα