Επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια: Στρατηγική συμμαχία με τη Βόρεια Μακεδονία -Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν

Επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια: Στρατηγική συμμαχία με τη Βόρεια Μακεδονία -Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ MotionTeam

Ιστορική επίσκεψη του Τσίπρα και εννέα υπουργών την Τρίτη στα Σκόπια. Πάνω από 120 επιχειρηματίες θα συνοδεύουν τον έλληνα πρωθυπουργό. Ποιοι κορυφαίοι επιχειρηματίες θα μεταβούν προσωπικά στα Σκόπια. Τι συμφωνίες θα υπογραφούν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών υπό την προεδρία Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Ιστορική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού την Τρίτη στα Σκόπια, καθώς εγκαινιάζει στρατηγική συμμαχία της Αθήνας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Αλ. Τσίπρας, είναι ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τα Σκόπια μετά τουλάχιστον τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ενώ θα συνοδεύεται από εννέα στελέχη της κυβέρνησης: τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Σπίρτζη, Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και Υγείας Ανδρέα Ξανθό, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, τους υφυπουργούς Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη και Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Ποιοι επιχειρηματίες θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό

Πάνω από 120 επιχειρηματίες που θα εκπροσωπούν πάνω από 100 επιχειρήσεις είχαν συμφωνήσει μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι να συνοδεύσουν τον έλληνα πρωθυπουργό στα Σκόπια, προκειμένου να υπογράψουν συμφωνίες ή προσύμφωνα με εταιρείες της Βορείου Μακεδονίας. Άλλωστε η Ελλάδα το 2018 υπήρξε ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας μετά την Γερμανία, από τέταρτος που ήταν το 2016.

Μεταξύ των επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό έχουν εκφράσει την επιθυμία να είναι προσωπικά οι κ.κ. Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοντομηνάς, Στασινόπουλος, πιθανόν δε και οι κ. Κούτρας και Ντίνος Κόκκαλης. Επίσης θα συμμετάσχουν κορυφαία στελέχη των ομίλων Βαρδινογιάννη και Κοπελούζου, καθώς και πολλοί από τους επιχειρηματίες που συνάντησε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη.

Ποιες συμφωνίες θα υπογραφούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας

Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών.

Μεταξύ των σημαντικότερων εξ αυτών αναμένεται να είναι η συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δυο χωρών, καθώς η χώρα μας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα αναλάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βορείου Μακεδονίας.

Θα υπογραφεί επίσης μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης Ζάεφ για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βορείου Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός, άλλωστε, φέρεται να έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση χορήγησης ενταξιακής ημερομηνίας των Σκοπίων στην ΕΕ κατά τον προσεχή Ιούνιο, καθώς υπάρχουν ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, που παρά τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι αρνητικές στην ενταξιακή προοπτική της Βορείου Μακεδονίας.

Στα Σκόπια θα υπογραφούν ακόμα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας των δυο χωρών, συμφωνία για την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης που θα συνδέει τον Προμαχώνα με το Majden, σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Βορείου Μακεδονίας με ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας, καθώς και η πρώτη προσθήκη στο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14 Οκτωβρίου 2016 κ.λ.π.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα κάνουν κοινές δηλώσεις για πρώτη φορά μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον αλβανό Ταλάτ Τζαφέρι.

Στα Σκόπια αναμένεται ακόμα να επιτευχθούν συμφωνίες για την απάλειψη του αλυτρωτισμού από τα σχολικά βιβλία, τα εμπορικά σήματα, αλλά και τον τρόπο εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στα σημεία εκείνα που υπάρχουν ακόμα προβλήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα