Επιστολή Μητσοτάκη σε ΑΣΜΑ 450- Δεληβοριά: Λεκτική παρεξήγηση

Επιστολή Μητσοτάκη σε ΑΣΜΑ 450- Δεληβοριά: Λεκτική παρεξήγηση
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε στους τραγουδοποιούς ότι αναφέρθηκε σε συμβολικό τίμημα από τους επιχειρηματίες που σχετίζονται.

Επιστολή στο σωματείο δημιουργών ΑΣΜΑ 450+ και πρόεδρο του ΕΥΕΔ (του νέου κοινού σωματείου των δημιουργών), Φοίβο Δεληβοριά, έστειλε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι πρόκειται περί λεκτικής παρεξήγησης, η οποία οδήγησε στην αντίδραση των τραγουδοποιών για τη διαχείριση της συνάντησης τους με τον πρόεδρο της ΝΔ για τα θέματα των πνευματικών δικαιωμάτων, μετά από την κακή διαχείριση που είχε γίνει από την ΑΕΠΙ και το σκάνδαλο του 2017.

Στην επιστολή του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ.Μητσοτάκης εξηγεί πως όταν έκανε έκκληση στους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική για συμβολικό τίμημα στους δημιουργούς, το οποίο και παρεξήγησαν, το ονόμασε συμβολικό σε σχέση με τα έσοδα που αποκομίζουν αξιοποιώντας το πνευματικό τους έργο, δηλαδή συμβολικό σε σχέση με το τζίρο των επιχειρηματιών.

Αυτό που τους τόνισε επίσης την Τετάρτη, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ.Μητσοτάκης και επαναλαμβάνει στην επιστολή του σήμερα, είναι ότι στόχος του είναι να στηρίξει το ελληνικό τραγούδι και κυρίως τους λιγότερο γνωστούς δημιουργούς που ζουν αποκλειστικά από τα πνευματικά τους δικαιώματα και όχι από ζωντανές εμφανίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το σωματείο δημιουργών ΑΣΜΑ 450+ με ανακοίνωση του είχε κατηγορήσει τη ΝΔ για ανακρίβειες και πολιτική εκμετάλλευση της συνάντησης. Το σωματείο αντέδρασε έντονα στο σποτάκι που δημοσιεύθηκε μετά τη συζήτηση με τους τραγουδοποιούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητώντας να μη γίνει το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων αντικείμενο “προεκλογικό παιχνίδι”.

Επίσης οι δημιουργοί χαρακτήρισαν επικίνδυνη την αναφορά σε “συμβολικό τίμημα” τονίζοντας ότι τα πνευματικά δικαιώματα δεν είναι επαιτεία. Ο δε κ.Δεληβοριάς έσπευσε να τοποθετηθεί και προσωπικά μέσω facebook στο ζήτημα, τονίζοντας τον υπερκομματικό χαρακτήρα του κοινού αγώνα όλων των δημιουργών για τα πνευματικά δικαιώματα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ.Μητσοτακη στο σωματείο δημιουργών ΑΣΜΑ 450 και τον κ.Δεληβορια:

“Προς Σωματείο ΑΣΜΑ,

Ευχαριστώντας σας ξανά για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε τη Δευτέρα, θέλω να διασαφηνίσω μια φράση μου που πιθανώς παρεξηγήθηκε, εξ ού και με έκπληξη διάβασα μια ανακοίνωση του Σωματείου σας, αλλά και μια ανάρτηση του διακεκριμένου τραγουδοποιού κ. Φοίβου Δεληβοριά.

Στόχος μου, όπως είπα σε όλους τους δημιουργούς που μετείχαν στη συνάντησή μας, είναι να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το ελληνικό τραγούδι, και πρωτίστως βέβαια τους χιλιάδες λιγότερο γνωστούς δημιουργούς -συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς- που ζουν αποκλειστικά από τα πνευματικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνα δημόσια έκκληση στους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική, να καταβάλουν, ως οφείλουν, το τίμημα που προβλέπει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χαρακτήρισα το τίμημα συμβολικό, γιατί είναι όντως συμβολικό, αν το συγκρίνει κανείς με τα έσοδα που αποκομίζουν, αξιοποιώντας και το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων δημιουργών.

Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα, όπως τόνισα, θα στηρίξω και το συλλογικό σας πια στόχο, να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ, σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων.

Κ.Μ.”.

Σημειωτέον ότι το βίντεο απο τη χθεσινή συνάντηση των δημιουργών με τον κ.Μητσοτάκη, το οποίο το Σωματείο 450+ είχε ζητήσει να κατέβει, προσώρας παραμένει αναρτημένο στα κοινωνικά δίκτυα της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα