Επιτελικό κράτος με αρρυθμίες: Τα άλογα και τα παράλογα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Επιτελικό κράτος με αρρυθμίες: Τα άλογα και τα παράλογα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Διαμαρτυρία εργαζομένων στον Ιππόδρομο (φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS

O Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ήδη αρρυθμίες στην κυβέρνηση, αν και υποβάθμισε το άδειασμα Μηταράκη και επέμεινε πως δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Το επιτελικό κράτος παρουσιάζει αρρυθμίες ούτε 20 ημέρες μετά τις εκλογές:

Πρώτα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κινήθηκε εκτός γραμμής στις προγραμματικές, με το Μαξίμου να υποβαθμίζει το θέμα κάνοντας λόγο για “προσωπικές απόψεις”.

Μετά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, εξήγγειλε έφιππη Αστυνομία και τον άδειασε άμεσα το Μαξίμου. Ενώ η πανεπιστημιακή αστυνομία καταργήθηκε και ξεκαταργήθηκε μετά από μία ημέρα.

Και η δραστική παρέμβαση για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έγινε παράκληση στις εταιρείες για περισσότερες εκπτώσεις.

Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, δεν υπήρξε άδειασμα κανενός υπουργού. Απλώς ο κ. Μηταράκης έκανε μία πρόταση για Αστυνομία με άλογα, η οποια απερρίφθη από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται. Αλλά πίσω από τις γραμμές φάνηκε ξεκάθαρα πως στην πραγματικότητα οι ειδικοί φρούροι που προσελήφθησαν επί τούτου, θα μετατεθούν στα αστυνομικά τμήματα περίξ των ΑΕΙ. Η ίδια ΕΛΑΣ εξάλλου είχε πρωτίστως αντιρρήσεις για τη νομοθέτηση αυτης της “θεαματικής λύσης”, γνωρίζοντας τα πρακτικά προβλήματα και κινδύνους.

Η κυβέρνηση φαίνεται να παίζει με τις λέξεις, για να μην παραδεχθεί ότι απέτυχε η πανεπιστημιακή αστυνομία. Το σχέδιο αυτό άλλωστε ήταν βασικά ένα ιδεολόγημα στο πλαίσιο μίας αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ και με στόχο την ικανοποίηση δεξιών, αλλά και “νοικοκυραίων” κεντρώων, ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Των ίδιων ψηφοφόρων, που αντέδρασαν στην είδηση της κατάργησης, εξ ου και το damage control από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέτευσε δε το χιούμορ για να προσπεράσει το – ομολογουμένως κωμικό – θέμα με την έφιππη αστυνομία. “Ίσως έπρεπε να ζητήσω καμήλες”, είπε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια σχολίασε: “Τα άλογα θα μείνουν στο στάβλο για λίγο ακόμη”.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πάντως ευθέως ότι υπάρχουν ήδη αρρυθμίες στην κυβέρνηση, αν και προσπάθησε να τις υποβαθμίσει, με το επιχειρήμα ότι υπουργοί που άλλαξαν πόστο στο πλαίσιο του rotation θέλουν λίγο χρόνο… προσαρμογής. Ενώ παρουσίασε το θέμα με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ως μεγάλη κυβερνητική επιτυχία.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κυβέρνηση έδινε μία εικόνα σύγκρουσης με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και άφηνε να εννοηθεί ότι θα λάμβανε δραστικά μέτρα, με ορισμένες διαρροές να κάνουν λόγο για φορολόγηση υπερκερδών ή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Στη συνέχεια όμως κατέστη σαφές πως κανένα από τα δύο δεν ήταν εφικτό νομικά, ενώ ένα “Καράβι Pass” θα δημιουργούσε αρνητική εικόνα στον τουρισμό. Τελικά, η συζήτηση κατέληξε με την κυβέρνηση να ζητά από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να προβούν σε εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που θα αφορούν περισσότερο τις οικογένειες.

Και γαλάζια βάσανα με τις περιφερειακές εκλογές

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ έχει και εσωκομματικά βάσανα εν όψει των περιφερειακών εκλογών, παρότι και πάλι αναμένεται να βαφτεί γαλάζιος ο χάρτης.

Ειδικότερα, στην Πελοπόννησο, η γαλάζια ηγεσία φέρεται μεν να έχει αποφασίσει να στηρίξει αυτή τη φορά το Δημήτρη Πτωχό στις περιφερειακές εκλογές, για να μην έρθει σε σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά, που έχει έρθει σε ρήξη με το νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Οι αντιπεριφερειάρχες που είχαν εκλεγεί με τον κ. Νίκα όμως δεν φέρονται να είναι πρόθυμοι να… αλλαξοπιστήσουν και ο ίδιος ο νυν περιφερειάρχης σχεδιάζει να κατέβει ακόμη και ως αντάρτης.

Στο δε Βόρειο Αιγαίο, η ΝΔ δεν θα ήθελε να στηρίξει τον Κώστα Μουτζούρη, που όχι μόνο είχε κατέβει ως αντάρτης το 2019 κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα της Χριστιάννας Καλογήρου, αλλά είχε δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση με το μεταναστευτικό, με αποκορύφωμα το περίφημο βίντεο στο οποίο δήλωνε ευθαρσώς “να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός”.

Το ερώτημα είναι ποιος θα κατέβει απέναντι στον κ. Μουτζούρη. Ιδέες έχουν πέσει πολλές στο τραπέζι. Από τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ και πρώην υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, τον βουλευτή και πρώην υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου (που ως σαμαρικός φέρεται να είχε φλερτάρει με τον κ.Μουτζούρη) μέχρι τον πρώην δήμαρχο Σάμου και πολιτευτή της ΝΔ Μιχάλη Αγγελόπουλο και το δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη. Η επιλογή όμως δεν είναι εύκολη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα