Επίτροπος Γιόχανσον για μετανάστες: “Η Ελλάδα μπορεί να κάνει περισσότερα”

Επίτροπος Γιόχανσον για μετανάστες: “Η Ελλάδα μπορεί να κάνει περισσότερα”
Eurokinissi

Η Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε στο Reuters πως η Ελλάδα πρέπει να ερευνήσει βαθύτερα τις κατηγορίες περί δυσμενούς μεταχείρισης μεταναστών - ανάμεσα τους και παιδιά- εντός των συνόρων της.

Η Ίλβα Γιόχανσον, κατά την επίσκεψή της στη Λέσβο, με αφορμή περιοδεία σε ακριτικά ελληνικά νησιά και παρουσία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες δέχεται διαρκώς νέες καταγγελίες για άτομα που αίτηθηκαν άσυλο στα σύνορα της Ελλάδας και είτε προωθήθηκαν προς την Τουρκία, είτε τους απαγορεύτηκε να μετακινηθούν στα ελληνικά εδάφη και παρέμειναν στη θάλασσα χωρίς προορισμό. Οι αναφερθείσες καταγγελίες σύμφωνα με το Reuters, ποτέ δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις ελληνικές αρχές.

Η Γιόχανσον δεν έκρυψε τις ανησυχίες της για ορισμένες καταγγελίες μεταναστών που χρήζουν περαιτέρω έρευνας και έριξε το γάντι στις ελληνικές αρχές, τονίζοντας πως “μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα στη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών”.

Από την πλευρά του, ο Ν. Μηταράκης σε δηλώσεις του υπογράμισε πως “Η Ελλάδα τηρεί πιστά τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς νόμους” και συμπλήρωσε πως “αρνούμαστε κατηγορηματικά πως η ελληνική ακτοφυλακή έχει εμπλακεί σε περιστατικά επαναπροώθησης”, εξηγώντας παράληλα πως οι σχετικές έρευνες των ελληνικών αρχών και της Frontex δεν έχουν εντοπίσει παραβιάσεις. Ο υπουργός επεσήμανε και την μείωση του αριθμού των προσφύγων στις δομές των πέντε ακριτικών νησιών (14.000 πρόσφυγες, από 42.000 το 2019), ενώ 58.000 βρίσκονται στις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας ανά την Ελλάδα (από 92.000 το 2019).

Παρ’ όλα αυτά, η Ίλβα Γιόχανσον έσπευσε να εκφράσει την υποστήριξη τις στις προσπάθειες που γίνονται για την υποδοχή των προσφύγων στο νησί της Λέσβου,το οποίο έχει υποδεχθεί κατά καιρούς εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους και όχι μόνο. Η Γιόχανσον παραδέχθηκε την έλλειψη ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πως κάποια ακριτικά νησιά της Ελλάδας έχουν επωμιστεί βάρος και αυτό δεν είναι ανεκτό.

«Πρέπει να κάνουμε ευρωπαϊκό το θέμα του προσφυγικού Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν όρια στην υπομονή και ότι αυτά έχουν εξαντληθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιόχανσον. Κατά την δίημερη περιοδεία της στο Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, η Ίλβα Γιόχανσον δέχθηκε ψηφίσματα διαμαρτυρίας από κατοίκους Χίου και Μυτιλήνης, ενώ και ομάδα Αφρικανών μεταναστών προσπάθησαν να την προσεγγίσουν για να της εκφράσουν διαμαρτυρία για τις συνθήκες διαμονής στο νησί, χωρίς αποτέλεσμα.

Eurokinissi


Αξίζει να τονίσουμε πως η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σε επιστολής της προς την Γιόχανσον, μέσω της ιατρικής συντονίστριας της οργάνωσης στη Λέσβο, Χίλντε Βόχτεν, επιχείρησε να περιγράψει τις συνέπειες των ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως οι γιατροί τις εντοπίζουν καθημερινά στην υγεία των προσφύγων, ζητώντας από την Επίτροπο τη συμβολή της ώστε να βρεθούν αξιοπρεπείς εναλλακτικές λύσεις στέγασης των αιτούντων άσυλο αντί για καταυλισμούς, και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε μια δίκαιη και αξιοπρεπή διαδικασία ασύλου και σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν, το 2020 η οργάνωση περιέθαλψε τουλάχιστον 50 παιδιά που αυτοτραυματίστηκαν ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας στη Λέσβο, ενώ οι ψυχολόγοι στη Σάμο περιέθαλψαν 254 νέους ασθενείς, οι μισοί από τους οποίους ανέφεραν σκέψεις για θάνατο κατά την πρώτη τους συνεδρία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα