Ευρωεκλογές: Η ΝΔ βάζει τον Μπελέρη για να “παίξει έξω δεξιά”

Διαβάζεται σε 4'
Ευρωεκλογές: Η ΝΔ βάζει τον Μπελέρη για να “παίξει έξω δεξιά”

Μπροστά στον κίνδυνο διαρροών προς Βελόπουλο, αλλά και λόγω της γκρίνιας για πολλούς ΠΑΣΟΚους στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο Μητσοτάκης βάζει υποψήφιο το δήμαρχο Χειμάρρας στις ευρωεκλογές

Δεξιά στροφή επιχειρεί στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφασίζοντας τελικά να εντάξει το δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό καθώς στο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι η ΝΔ κινδυνεύει όλο και περισσότερο από ψήφο διαμαρτυρίας προς τα δεξιά και κυρίως στην Ελληνική λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και – σε μικρότερο ποσοστό – προς τη Νίκη και τη “Φωνή Λογικής” της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Ενώ μεταξύ των παραδοσιακών νεοδημοκρατών όλων των αποχρώσεων υπάρχει δυσαρέσκεια για την ένταξη υποψηφίων προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στο ευρωψηφοδέλτιο. Αλλά και διαχρονική γκρίνια για την παρουσία πασοκογενών στελεχών στο Μαξίμου και σε καίρια κυβερνητικά πόστα. Και το μόνιμο “παράπονο” ότι η γαλάζια ηγεσία θεωρούν ότι τους έχει δεδομένους και ενδιαφέρεται κυρίως για το κεντρώο και πασοκογενές κοινό.

Το παρασκήνιο με Μπελέρη

Το γεγονός δε ότι ενστάσεις για μία υποψηφιότητα Μπελέρη είχαν κορυφαίοι υπουργοί προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ (και συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος) τελικά λειτούργησε αντίστροφα:

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες φαινόταν πως η άποψη τους είχε επικρατήσει στο Μαξίμου, ο κ.Μητσοτάκης άλλαξε απόφαση τελευταία στιγμή, διαπιστώνοντας προφανώς ότι θα έχανε προς τα δεξιά, πολλώ δε μάλλον εάν περνούσε στη σκληρή δεξιά βάση πως άκουσε τους πασοκογενείς.

Στην επιλογή του κ.Μητσοτάκη προφανώς έπαιξαν ρόλο και οι πληροφορίες ότι τον κ. Μπελέρη επιχείρησαν να προσεγγίσουν ο κ. Βελόπουλος, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος. 

Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ελπίζει κατά κύριο λόγο να συγκρατήσει όσους ήταν με το ένα πόδι έξω από το γαλάζιο μαντρί, αλλά δεν είχαν ήδη μετακομίσει σε άλλα διαμερίσματα της… Ακροδεξιάς πολυκατοικίας. Εκτιμά επίσης ότι πλέον καθίσταται πιο δύσκολο για τον Αντώνη Σαμαρά να ωθήσει το κοινό του εκτός ΝΔ, όπως έλεγαν οι κακές γλώσσες.

Όσοι ήδη έχουν μετακινηθεί σε κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ σημειωτέον ότι στις έρευνες αναφέρουν ως αιτία σε ποσοστό 60% πως το κυβερνών κόμμα έχει απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές του θέσεις και σε ποσοστό 51% το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σε όσους αμφιταλαντεύονται ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης χθες έθεσε εκ νέου το δίλημμα της σταθερότητας και τους κάλεσε να δουν τη “μεγάλη εικόνα” και να μην ψηφίσουν με κριτήριο “επιμέρους διαφωνίες”.

Η “παλιά ΝΔ, η ορθόδοξη” δεν ξεχνά την έχθρα με το ΠΑΣΟΚ

Τα χειροκροτήματα στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μπελέρη κατά την επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου χθες σκέπασαν, προς το παρόν τουλάχιστον, τη μουρμούρα πως στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τον τόνο δίνει… το σημιτικό ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ευη Χριστοφιλοπούλου, αναφέρθηκε στον “ελέφαντα στο δωμάτιο”, δηλαδή στην κομματική της προέλευση. Δήλωσε ειδικότερα ότι αισθάνεται πως ανήκει στην οικογένεια της ΝΔ. Εκτίμησε ότι η ΝΔ “μπορεί να είναι μαζί η κεντροδεξιά, ο φιλελευθερισμός και ο εκσυγχρονισμός”. Ενώ υπενθύμισε ότι: “Έχω δώσει μάχες δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην κυβέρνηση Σαμαρά, όταν ήταν από κάτω οι κλούβες των ΜΑΤ και απέναντι μας ο Τσίπρας και η τρόικα”.

Στη δυσαρέσκεια της “παλιάς ΝΔ της ορθόδοξης” για τα ανοίγματα στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ έκανε μία έμμεση νύξη μετά στην ομιλία του ο κ.Μητσοτάκης. Είπε ειδικότερα ότι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ περιλαμβάνει “ανθρώπους που μπορούν να συστεγάζονται κάτω από την ίδια πολιτική στέγη που συνενώνει πολιτικά ρεύματα στη μεγάλη κοίτη του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του προοδευτικού πατριωτισμού”.

Τα διλήμματα που θέτει ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός άλλωστε και στο συνέδριο της ΝΔ είχε αναφερθεί στο “Μένουμε Ευρώπη” και γενικότερα έχει δείξει με τις κινήσεις του ότι φιλοδοξεί να κρατήσει ζωντανή την αντιΣΥΡΙΖΑ συμμαχία που τον κατέστησε νικητή το 2019 και το 2023.

Διαπιστώνει όμως πλέον ότι βασικό κομμάτι του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου ήταν και η σκληρή δεξιά, την οποία ελπίζει να “μαλακώσει” με την υποψηφιότητα Μπελέρη, εκτιμώντας ότι έτσι δείχνει πως έλαβε το μήνυμα πριν χρειαστεί οι δεξιοί ψηφοφόροι να το στείλουν στις κάλπες. Ενώ ταυτόχρονα επιμένει στο αφήγημα της σταθερότητας. 

Κατά τα λοιπά το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ περιλαμβάνει γνωστά ονόματα, όπως οι παρουσιαστές Γιώργος Αυτιάς και Ελεονώρα Μελέτη, δυο ολυμπιονίκες τον Πύρρο Δήμα και τη Βούλα Πατουλίδου, στελέχη με “τεχνοκρατικό” προφίλ όπως ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και όλους τους νυν ευρωβουλευτές πλην της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου  (λόγω της γνωστής υπόθεσης με τα email) και του Θοδωρή Ζαγοράκη, που θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός όμως έχει αποδώσει στις ευρωεκλογές και χαρακτήρα προσωπικής μάχης. Και χθες επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση “έχει μία εμμονή, να πέσει ο Μητσοτάκης” και ζήτησε από τους ψηφοφόρους στήριξη ώστε όπως είπε να διαπραγματευτεί την επόμενη ημέρα στην ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα