Εξεταστική για “Λίστα Πέτσα”: Απέκλεισε την αντιπολίτευση από το προεδρείο η ΝΔ

Εξεταστική για “Λίστα Πέτσα”: Απέκλεισε την αντιπολίτευση από το προεδρείο η ΝΔ
Ολομέλεια της Βουλής INTIME NEWS

Η Νέα Δημοκρατία απέρριψε την πρόταση για διακομματική σύνθεση που πρόκριναν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα 25.

Η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αποδεχθεί τη συμμετοχή των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης στο προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση της «Λίστας Πέτσα» την κρατική χρηματοδότηση στην εταιρία Opinion Poll, χαρακτήρισε τη σημερινή, πρώτη συνεδρίασή της.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την πρώτη εξεταστική που συστήνεται από την Βουλή μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης με βάση όσα προβλέπονται στο άρθρο 68 παρ. 2 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην «παρθενική» συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝ.ΑΛ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25 ζητήθηκε η συγκρότηση διακομματικού προεδρείου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικαλέστηκαν την φύση της επιτροπής που στηρίζεται σε πρόταση της αντιπολίτευσης αλλά και τον σεβασμό στο Σύνταγμα. Επίσης τις αναφορές που έχει κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σχετικά με το ότι τέτοιες επιτροπές οφείλουν να προάγουν έναν νέο πολιτικό πολιτισμό.

Όμως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας έγινε επίκληση του κανονισμού που προβλέπει ότι ο ορισμός του προεδρείου γίνεται από την πλειοψηφία. Αυτό παρά το γεγονός ότι το άρθρο 34 του κανονισμού της Βουλής παρέχει την δυνατότητα στο κυβερνητικό κόμμα που διαθέτει 15 από τα 29 μέλη της Επιτροπής να επιτρέψει την δημιουργία διακομματικού προεδρείου. Σύμφωνα με πληροφορίες την θέση της Νέας Δημοκρατίας στήριξε ο – ανεξάρτητος πλέον – Κωνσταντίνος Μπογδάνος αλλά και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Χήττας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ήδη την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωσή των βουλευτών του που μετέχουν στην επιτροπή: «Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε με το καλημέρα, κατά την εκλογή του προεδρείου, τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε αυτό, με προφάσεις και προσχήματα, τη στιγμή που ούτε ο κανονισμός της βουλής το απαγορεύει αλλά και το αναθεωρημένο Σύνταγμα το επιτάσσει». Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως «απομονωμένη πολιτικά η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για διακομματικό προεδρείο. Με άλλα λόγια, η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να ελέγξει τον τρόπο ελέγχου της από την αντιπολίτευση». Με βάση αυτό σημειώνουν πως «ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής για τον έλεγχο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και την χειραγώγηση των ΜΜΕ με αδιαφάνεια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ ανέφερε τα εξής: “Η Νέα Δημοκρατία μένει πιστή στην τήρηση των νόμων, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος. Προτάσσει την αναζήτηση και τη διερεύνηση των πραγματικών γεγονότων προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως. Δεν αναλώνεται σε κυνήγι μαγισσών για επικοινωνιακούς λόγους. Εξάλλου, με πρόταση της κυβέρνησης έχει δοθεί η δυνατότητα στην κοινοβουλευτική μειοψηφία, να συγκροτεί Εξεταστική Επιτροπή”.

Όσο για τον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί φόβου για έλεγχο και για αδιαφάνεια, θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που αρνήθηκε να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, όπως είχε προτείνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής”.

Οι εργασίες της επιτροπής συνεχίζονται αύριο, με αντικείμενο τον καθορισμό του καταλόγου των μαρτύρων που θα εξεταστούν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα