Εξεταστική για Λίστα Πέτσα: “Όλα καλά” λέει το πόρισμα της ΝΔ – Για ποινικές ευθύνες μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξεταστική για Λίστα Πέτσα: “Όλα καλά” λέει το πόρισμα της ΝΔ – Για ποινικές ευθύνες μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ
Ολομέλεια της Βουλής INTIME NEWS

Κατατέθηκαν τα πορίσματα των κομμάτων στην επιτροπή. Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τίποτε μεμπτό στην υπόθεση της «Λίστας Πέτσα» και την χρηματοδότηση Μέσων Ενημέρωσης στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» δεν εντοπίζει η κυβέρνητική πλειοψηφία της Εξεταστικής επιτροπής που συστήθηκε μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης. Αντίθετα τα υπόλοιπα κόμματα εντοπίζουν σαφείς πολιτικές ευθύνες με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο και για ποινικές ευθύνες που πρέπει να εξεταστούν από τις εισαγγελικές αρχές. Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από την κατάθεση των πορισμάτων των κομμάτων που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή η οποία συστήθηκε – θυμίζουμε- μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης.

Έτσι η εξεταστική επιτροπή μπαίνει στην τελική της φάση. Θα υπάρξει μία συνεδρίαση στην οποία θα συζητηθούν τα πορίσματα ενώ στην συνέχεια το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως επισημαίνεται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας σε δήλωση των βουλευτών – μελών της εξεταστικής επιτροπής «από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της εξεταστικής επιτροπής, προέκυψε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών «Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς» ήταν απολύτως νόμιμη και αναγκαία. Προέκυψε, επίσης ότι πραγματοποιήθηκε με διαφανείς διαδικασίες και είχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη ως ένα ισχυρό ανάχωμα στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη διάχυση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης».

Επισημαίνεται επίσης πως «καταρρίφθηκε και η παραμικρή υπόνοια ότι η κυβέρνηση προσπάθησε δήθεν να χρηματοδοτήσει τα Μέσα Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας χρησιμοποιώντας ως μέσο την εκστρατεία ενημέρωσης για να τα επηρεάσει θετικά προς αυτήν. Σε ό,τι αφορά την καμπάνια για τους εμβολιασμούς αποδείχθηκε περίτρανα ότι έγινε με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα χωρίς οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για τον αποκλεισμό κάποιου». Μάλιστα σε άλλο σημείο επισημαίνεται πως «όλες οι εργασίες για ανάθεση, εκτέλεση και ολοκλήρωση της αναγκαίας ενημερωτικής εκστρατείας, ήταν απολύτως διαφανείς και νόμιμες». Ειδικά για την επιλογή των ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν τονίζεται ότι «η διαδικασία επιλογής των Μέσων Ενημέρωσης που συμμετείχαν στην εκστρατεία για τον covid 19 έγινε αποκλειστικά από την Initiative Media που χρησιμοποίησε ειδικά υπολογιστικά εργαλεία και αλγορίθμους για να αξιολογήσει ποια Μέσα έπρεπε να συμμετέχουν και ποια όχι. Η αξιολόγηση της Initiative Media δόθηκε στην αναθέτουσα Αρχή η οποία και την ενέκρινε με βάση την τεχνογνωσία της συγκεκριμένης εταιρίας και την εμπειρία της στην αγορά».

Στον αντίποδρα στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνονται όχι μόνον πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες. Οι βουλευτές μέλη της επιτροπής σημειώνουν μάλιστα ότι το υλικό της επιτροπής πρέπει να διαβιβαστεί στις εισαγγελικές αρχές για περεταίρω έρευνα.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ «η Κυβέρνηση αποκλειστικά, ως αναθέτουσα αρχή, ήταν αυτή που αποφάσισε και ενέκρινε τα ΜΜΕ που εντάχθηκαν στη Λίστα Πέτσα και στην εκστρατεία – καμπάνια για τον κορωνοϊό. Η ανάδοχος εταιρεία ήταν αυτή που απλώς πρότεινε μέρος των ΜΜΕ και σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτή η οποία ενέκρινε και αποφάσισε. Όπως πληθώρα μαρτύρων κατέθεσαν η λίστα Πέτσα τελικά διαμορφώθηκε χωρίς κριτήρια και κανόνες, καθώς και χωρίς δημόσια πρόσκληση προς τα ΜΜΕ για να δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκστρατεία για τον κορωνοϊό».

Παράλληλα τονίζεται σχετικά με το ζήτημα των ποινικών ευθυνών ότι «με τις διερευνηθείσες αποφάσεις και πρακτικές, οι οποίες λήφθηκαν κατά σαφή και ευθεία παράβαση του ενωσιακού και εθνικού δικαίου, των γενικών αρχών του ανταγωνισμού, της διαφάνειας και της αμεροληψίας κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών, αποδείχθηκε ότι η Κυβέρνηση εκτέλεσε μια στρατηγική ποδηγέτησης των ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας το δημόσιο χρήμα ως επιβράβευση για την δημόσια εξύμνηση αυτής και του Πρωθυπουργού προσωπικά και ταυτόχρονα ως μέσο ουσιαστικής φίμωσης των αντιπολιτευτικών φωνών και τροχοπέδη για την άσκηση σε βάρος τους κριτικής για την πολιτική, που ασκούν». Με βάση αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «τη διαβίβαση όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου εκείνες να ερευνήσουν περαιτέρω με πλήρη τρόπο και σε πλήρη έκταση όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη αναδειχθεί και θεμελιώνουν την ύπαρξη ποινικών ευθυνών».

Τέλος ασκεί κριτική και στον τρόπο λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η πλειοψηφία της Επιτροπής από νωρίς ενήργησε με τρόπο που φαλκίδευε το έργο της Επιτροπής και εναγωνίως περιόρισε καθοριστικά το εύρος των ερευνητικών και εξεταστικών δυνατοτήτων που θα είχε αυτή αν ασκούσε πιστά τις εξουσίες που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής. Ιδίως, αυτό συνέβη με τον περιορισμό του καταλόγου μαρτύρων και τον αποκλεισμό της εξέτασης των κρίσιμων πολιτικών προσώπων, μόνων ή κατ’ αντιπαράσταση με άλλα πρόσωπα, αλλά και με τον εσκεμμένο περιορισμό της πρόσβασης σε κρίσιμα αποδεικτικά έγγραφα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτημα πολιτικών ευθυνών για την Λίστα Πέτσα θέτουν στα πορίσματά τους τόσο το ΚΚΕ όσο και το Μέρα 25.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα