Εξεταστική για Τέμπη: Ολοκληρώνεται με προκλητικό τρόπο η συγκάλυψη

Διαβάζεται σε 4'
τέμπη
Τραγωδία στα Τέμπη Sooc

Αποχώρησε η αντιπολίτευση μετά την άρνηση της κυβέρνησης να καλέσει ουσιώδεις μάρτυρες και να περιμένει την δικογραφία της Εισαγγελίας Λάρισας. Κατήγγειλαν και αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.

Δίχως την συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης αλλά και δίχως ένα βασικό στοιχείο: Το πόρισμα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, θα κλείσουν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη. Ολοκληρώνοντας έτσι την εικόνα συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών που εξαρχής έχει καταγγελθεί τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους συγγενείς των θυμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες ανακοίνωσαν σήμερα την αποχώρησή τους από την επιτροπή, ενώ Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επέλεξαν την παραμονή καταγγέλλοντας όμως επίσης προσπάθεια συγκάλυψης.

Η εξέλιξη πυροδοτήθηκε από την σαφή τοποθέτηση της κυβερνητικής πλειοψηφία σχετικά με το ότι δεν πρόκειται να διευρύνει τον κατάλογο των μαρτύρων. Παρά τα συνεχή αιτήματα της αντιπολίτευσης εδώ και δύο μήνες για την κλήση προσώπων με ουσιαστική γνώση των θεμάτων. Όπως π.χ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο ή στελέχη του υπουργείου Μεταφορών και του ΟΣΕ που φέρεται να παραιτήθηκαν λόγω διαφωνιών με την κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στην λήξη της σημερινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν τις πορισματικές προτάσεις τους έως τις 8 Μαρτίου. Δήλωσε επίσης πως η επιτροπή θα συνεδριάσει 3 ημέρες αργότερα στις 11 Μαρτίου προκειμένου να διαμορφώσει το τελικό της πόρισμα.

Στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης συνέτεινε και η άρνηση της πλειοψηφίας της επιτροπής να περιμένει την κατάθεση της δικογραφίας που έχει σχηματίσει η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Δηλαδή η αρμόδια δικαστική αρχή για την διερεύνηση του πολύνεκρου δυστυχήματος. Αυτά παρά τις αποκαλύψεις του NEWS 24/7 σύμφωνα με τις οποίες η διαδικασία της αποστολής της δικογραφίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σε αυτήν περιέχεται η επισήμανση πως η ολοκλήρωση του έργου της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του δικτύου μέσω της περίφημης σύμβασης 717 θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία. Μάλιστα σχετικό αίτημα για κοινοποίηση της δικογραφίας απέστειλε στην εισαγγελία Λάρισας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης.

Την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανήγγειλε ο βουλευτής του κόμματος Διονύσης Καλαματιανός. Αναφέροντας πως “δυστυχώς βλέπουμε ότι η πλειοψηφία θέλει να κλείσει η επιτροπή χωρίς δικογραφία. Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα συμμετέχουμε. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια συγκάλυψης και αποχωρούμε”.

Στην ίδια λογική κινήθηκε νωρίτερα και το ΠΑΣΟΚ. Την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση τα 3 μέλη του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην επιτροπή. Η Μιλένα Αποστολάκη, ο Απόστολος Πάνας και ο Γιώργος Νικητιάδης. Σημειώνουν μεταξύ άλλων πως “ο σεβασμός στη μνήμη των 57 νεκρών από το τραγικό έγκλημα των Τεμπών και τον πόνο των οικογενειών τους, καθώς και η αναζήτηση των αιτίων που προκάλεσαν το δυστύχημα, θα έπρεπε να αποτελούν τον μοναδικό γνώμονα της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Αντιθέτως, η έως τώρα πορεία της επιτροπής με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση”.

Όπως επισημαίνουν “αποκαλυπτικές ως προς τις προθέσεις της πλειοψηφίας υπήρξαν οι πρόσφατες συνεδριάσεις και η αντιμετώπιση σημαντικών μαρτύρωνΗ εμφάνιση του πρώην υπουργού, κ. Καραμανλή, στην επιτροπή περίπου ως κατηγόρου, η αποδοχή από το Προεδρείο του αιτήματος της μάρτυρος κας Ρογκάκου αναπληρώτριας Διοικήτριας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας να απαντήσει στις ερωτήσεις μας με υπόμνημα την επόμενη μέρα και η αργοπορημένη κλήτευση του κ. Αγοραστού με αποτέλεσμα πίσω από την ιδιότητα του ως κατηγορουμένου να μην απαντήσει τίνος εντολές εκτελούσε όταν μπάζωνε τον τόπο του εγκλήματος, αναδεικνύουν τη μεθόδευση της συγκάλυψης”.

Τονίζουν επίσης ότι “ο εισηγητής της πλειοψηφίας ανακοίνωσε σήμερα τη λήξη των εργασιών της επιτροπής αρνούμενος για μια ακόμη φορά να συναινέσει στην κλήση στην επιτροπή ουσιωδών μαρτύρων, η κατάθεση των οποίων θα συνέβαλε στην αποκάλυψη της αλήθειας και τους οποίους κατ’ επανάληψη έχουμε προτείνει μαζί και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης”. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταλήγουν στο ότι ” η θεσμική μας υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα η συνείδησή μας, επιβάλουν την αποχώρησή μας από την Εξεταστική Επιτροπή καταγγέλλοντας αυτήν την απροκάλυπτη προσπάθεια μεθοδευμένης συγκάλυψης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα