Φάμελλος: Κυβερνητική υποκρισία για τους απόδημους

Φάμελλος: Κυβερνητική υποκρισία για τους απόδημους
Ο Σωκράτης Φάμελλος στο βήμα της Βουλής Eurokinissi

Πρόταση για να μετέχουν στις εκλογές με βάση τις επιταγές της δημοκρατίας και του Συντάγματος κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς θέλουμε συμμετοχή των αποδήμων όπως ορίζουν οι κανόνες της δημοκρατίας» επισήμανε σήμερα ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, καταθέτοντας στην Βουλή συγκεκριμένη πρόταση νόμου ώστε οι απόδημοι να εκπροσωπούνται μέσω βουλευτών επικρατείας και καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί γι αυτό.

Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις πυρκαγίες τονίζοντας πως χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως δικαιολογία.

Βολική δικαιολογία

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος «επισημαίνουμε τον κίνδυνο η κλιματική κρίση να αποτελεί και μία βολική δικαιολογία. Γιατί η αναγνώριση της κλιματικής κρίσης θα μας είχε υποχρεώσει σε καλύτερη προετοιμασία, που δεν την βλέπουμε. Ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευπαθής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το λέγαμε. Τι κάνει όμως η πολιτεία; Αντί να αναβαθμίσει τις δυνατότητες με έμφαση στο σχεδιασμό και την πρόληψη, αλλά και στην ανθεκτικότητα κοινωνίας και οικονομίας, όπως επιτάσσει η επιστήμη, είχαμε πάγωμα των εργαλείων πρόληψης δασικών πυρκαγιών, πάγωμα των περιφερειακών σχεδίων προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή, αποδόμηση των περιβαλλοντικών φορέων, οι ΜΚΟ ήταν στο μέτωπο της φωτιάς στη Δαδιά και η δηλούμενη και διαφημισμένη ετοιμότητα δεν απεικονίζεται στην πυρόσβεση ή στο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας».

Τόνισε πως «καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει επικοινωνιακά με το δόγμα «εκκένωση-αποζημίωση» και να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες, όπως πρόσφατα προσπάθησε με τους Δήμους. Χρειαζόμαστε πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών του 2019, ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων, εφαρμογή των πορισμάτων της επιστήμης όπως αυτό της επιτροπής Goldammer, που έχει μείνει από το 2019 στο συρτάρι».

Για την ψήφο των απόδημων

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε απευθυνόμενος προς την Ν.Δ ότι «υπονομεύετε έτσι και καταστρατηγείτε τη συνταγματική πρόβλεψη και το πνεύμα του Συντάγματος, γιατί δεν δημιουργείτε τις αναγκαίες συναινέσεις και το φέρνετε με μία διαδικασία «fast track»».

Θύμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της ψήφου όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού, με την πρόταση να εκλέγεται συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών επικρατείας και να υπάρχει λοιπόν το δικαίωμα και η δυνατότητα αυτή σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού».

Τονίζοντας παράλληλα ότι «η ομογένεια δεν πρέπει να ενσωματωθεί στην εγχώρια κομματική αντιπαράθεση με όρους κομματικού ακροατηρίου. Για αυτό και η πρόταση της τροπολογίας μας αλλά και της ομογένειας είναι το ενιαίο υπερκομματικό ψηφοδέλτιο».

Μάλιστα απαντώντας στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη περί της μη συναίνεσης στο νομοθέτημα ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως «η Αριστερά, ιστορικά, ήταν, είναι και θα παραμείνει πατριωτική δύναμη ευθύνης, που προασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ως πατριωτική δύναμη αλλά και γιατί θεωρούμε τους απόδημους εθνικό κεφάλαιοσας καλούμε και τώρα να απαντήσετε στα ερωτήματα που σας θέσαμε: Να μας πείτε γιατί δεν δέχεστε την πρόταση του ΣΑΕ για την ψήφο των αποδήμων; Γιατί δεν δέχεστε την τροπολογία μας που εφαρμόζει την πρόταση του Συντάγματος για βουλευτές των αποδήμων;».

Επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία. Όπως είπε «το να ανοίξει η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων οργανωμένα και με πραγματική διάθεση για συγκλίσεις είναι αναγκαίο. Όπως αναγκαίο είναι να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και οι εντός επικράτειας Έλληνες που εργάζονται μακριά από τις εκλογικές τους περιφέρειες. Προκαλεί όμως εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε αντίστοιχο ενδιαφέρον, για το πως θα διευκολυνθούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, που λόγω εργασίας, βιοπορισμού δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους, κάτι που συντέλεσε στο μεγάλο ποσοστό της αποχής. Η απάντησή σας στην πρότασή μας ήταν να το δούμε αργότερα/ Αυτή η επιλογή σας δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας».

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει “να μην υπάρχουν κανόνες και να λειτουργούμε σε συνθήκες άγριας Δύσης”

«Το ζήτημα της διαχείρισης της κλιματικής κρίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό» τόνισε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι έχει επιλέξει «να μην υπάρχουν κανόνες και να λειτουργούμε σε συνθήκες άγριας Δύσης».

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση επαίρεται για τη δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Όμως, είπε, πρόκειται για ένα υπουργείο που έχει το νόμο του σε αναστολή εφαρμογής απ’ το 2020, που δεν έχει οργανόγραμμα, που το θέμα του κλίματος το έχει κόψει στη μέση. «Έχει αφήσει τη χωροταξία και τις περιβαλλοντικές πολιτικές στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη διαχείριση των επιπτώσεων επί της χωροταξίας, ενώ έχει πάει κατ’ επίφαση τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης στο υπουργείο της Πολιτικής Προστασίας», είπε.

«Αυτό δεν είναι επιτυχία, αυτό είναι το υπουργείο του διχασμού της κλιματικής πολιτικής», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν αντικείμενο σχεδιασμού αλλά επικοινωνιακό πυροτέχνημα». Υποστήριξε ότι εξαιτίας αυτού του διχασμού οι μελέτες προσαρμογής που έπρεπε να είχαν ολοκληρωμένες όλες οι περιφέρειες και είχαν προκηρυχθεί από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ολοκληρωθεί «και δεν ξέρουμε και σε ποιο υπουργείο θα είναι, ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος».

Έθεσε το ερώτημα «τι έκανε η ΝΔ για την πρόληψη για τις πυρκαγιές», για να τονίσει ότι «με το που ανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σταμάτησε το πρόγραμμα δασικής προστασίας». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 3.500 κενές θέσεις δασοπυροσβεστών. Σχετικά με το αν υπάρχει ενσωμάτωση των καινοτόμων εργαλείων στη ζωή μας όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός, σχολίασε ότι η δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το ’19 και το πόρισμα Γκολντάμερ μιλούσε για τα προληπτικά σχέδια πρόληψης στις μικτές ζώνες δάσους-κατοικίας. «Δεν προχώρησαν».

«Τι βλέπουμε σήμερα; Ότι ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση των δασών. Αυτό θέλετε να κάνετε; Ψάχνετε από την πίσω πόρτα να βάλετε ιδιώτες μετά από μια καταστροφή;», συνέχισε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ούτε στήριξε τις δασικές υπηρεσίες, σταματώντας 500 προσλήψεις δασολόγων που ήταν προγραμματισμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι και σήμερα η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών «λόγω της αλλαγής οργανογράμματος της κυβέρνησης, μεταφέρθηκε από το υπουργείο Υποδομών στο νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο οργανόγραμμα και έμειναν τα στελέχη αυτά κανά μήνα χωρίς να έχουν διοικητικές εντολές».

Απαντώντας επίσης στον πρωθυπουργό έθεσε το εξής ερώτημα: «αν μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο υπόβαθρο για την προώθηση της πράσινης μετάβασης, γιατί δεν ολοκληρώθηκε -και πάει για το 2024- το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ που είχε προκηρυχθεί από τον Σταθάκη; Γιατί δεν έχουμε τα Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές Natura 2000 που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν εγκατεστημένους μελετητές από το 2019;». «Γιατί αυτό επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να μην υπάρχουν κανόνες, να λειτουργούμε σε συνθήκες άγριας Δύσης», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που οι ευρωβουλευτές του καταψήφισαν το νόμο για την αποκατάσταση της φύσης στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με τις μαύρες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης και εδώ μας μιλάτε για πράσινη πολιτική».

Αναφορικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και θα υποστηρίξει την τροπολογία που κατέθεσε, «που είναι κι αυτή που θέλουν οι απόδημοι». «Οι απόδημοι θέλουν να έχουν τους βουλευτές τους εδώ, να κρίνουν και να κρίνονται και να υποστηρίζουν τα δικαιώματα τους. Αυτό εμείς προτείνουμε. Εσείς προτείνετε μόνο την ψηφοθηρική εκμετάλλευση της ψήφου των αποδήμων, θέλετε να τους μετράτε ως κουκιά».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα