Φορολογικό νομοσχέδιο: Ξεκίνησε στη Βουλή η επεξεργασία του

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ξεκίνησε στη Βουλή η επεξεργασία του
Φορολογικό νομοσχέδιο: Ξεκίνησε στη Βουλή η επεξεργασία του Eurokinissi

Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου που ρυθμίζει ΕΝΦΙΑ και οφειλές προς την Εφορία. Τροπολογία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Με τους εισηγητές των κομμάτων και με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος άρχισε στην Επιτροπή Οικονομικών η επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει -μεταξύ άλλων- μείωση του ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεις για οφειλές προς την εφορία.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών θα ολοκληρωθεί σήμερα στην Επιτροπή, ενώ αύριο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αιτιολογώντας τη διαδικασία επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά επείγουσα γιατί οι ρυθμίσεις αφορούν θέματα του τρέχοντος έτους, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι φορολογικές βελτιώσεις. Όπως ανέφερε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση συμφώνησαν με το σκεπτικό, ενώ αντίθετα οι εισηγητές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 υποστήριξαν ότι υπάρχει ο χρόνος για να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.

Κατάθεση τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ τροπολογία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης της ΝΔ «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν.4611/2019» η οποία αφορά στην απαλλαγή από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ όλων των μονίμων κατοίκων των νησιών με πληθυσμό κάτω από 1000 κατοίκους.

Μετά την κατάθεση ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολίτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, δήλωσε:

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτέλεσε αντικείμενο των μέτρων ανακούφισης που είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2019 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Πολιτική απόφαση που επανέλαβε και από το νησί της Χάλκης. Η πρωτοβουλία να είναι αυτή η πρώτη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποδεικνύει ότι τα ζητήματα της Νησιωτικότητας και της καλυτέρευσης των συνθηκών ζωής των νησιωτών, εξακολουθούν να είναι θεμελιακά στην ατζέντα του κόμματος, όπως άλλωστε έχει αποδείξει με το έργο που άφησε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ως Κυβέρνηση.

Περιμένουμε η ΝΔ και το αρμόδιο Υπουργείο να κάνει δεκτή, χωρίς δεύτερη σκέψη, την εν λόγω ρύθμιση, αποδεικνύοντας και αυτή με την σειρά της, στην πράξη, τώρα και όχι με προεκλογικές κορώνες, την μέριμνα της στους ανθρώπους αυτούς που επιμένουν και ζουν στα μικρά και απομονωμένα νησιά της χώρας μας»

Καραθανασόπουλος: Συγκάλυψη του αντιλαϊκού χαρακτήρα της φορολογικής πολιτικής

Και με αυτό το νομοσχέδιο, όπως φάνηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, επιχειρείται η συντονισμένη συγκάλυψη του αντιλαϊκού χαρακτήρα της φορολογικής πολιτικής, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην Επιτροπή όπου συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στο νομοσχέδιο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει τρεις τροπολογίες.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι αμετακίνητο στη θέση του για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τη λαϊκή οικογένεια, επισημαίνοντας ότι η κατοικία που καλύπτει λαϊκές ανάγκες σε στέγαση και αναψυχή πρέπει να είναι αφορολόγητη, σε αντίθεση με την ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων, η οποία μάλιστα αποδίδει και έσοδα.

Σημείωσε ότι οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση με τις κλιμακωτές μειώσεις καλλιεργεί τη λογική της αποδοχής αυτού του φόρου, ότι «όλοι συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη» και τόνισε ότι οι κλιμακωτές μειώσεις είναι πολύ μικρές, γιατί μεταφράζονται σε ορισμένες δεκάδες ευρώ για τους φορολογούμενους με μικρή ιδιοκτησία, ενώ για πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία μεταφράζονται σε μερικές χιλιάδες. Η ΚΟ του ΚΚΕ επανακατέθεσε στο νομοσχέδιο τροπολογία που είχε καταθέσει και όταν συζητούνταν το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη, επιμένοντας ότι πρέπει να απαλλαχθεί η μικρή ακίνητη περιουσία και να επιβαρυνθεί η μεγάλη και σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «Παρών».

Όσον αφορά στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, επεσήμανε ότι είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός ο ταξικός χαρακτήρας, καθώς το 95% των οφειλετών χρωστούν μέχρι 20.000 ευρώ, δηλαδή χρωστούν το 6% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών! Είναι πάρα πολλοί που χρωστούν ελάχιστα, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό το γεγονός δείχνει ότι δεν μπορούν να πληρώσουν και καυτηρίασε τη ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ, που τους αντιμετωπίζει με την ίδια τακτική με τους υπόλοιπους που χρωστάνε δεκάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ ζητά με τροπολογία όσοι χρωστούν μέχρι 20.000 ευρώ όχι μόνο να υπάρξει κατάργηση τελών και προσαυξήσεων, αλλά και «κούρεμα» χρεών στην εφορία, καθώς πρόκειται για χρέη που προέρχονται από τα μέτρα φοροεπιδρομής, από τέλος επιτηδεύματος, από τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα δηλώσει «Παρών», γιατί είναι πολύ μικρή η ανακούφιση στα υπερχρεωμένα λαϊκά εισοδήματα και υπογράμμισε ότι οι τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τον ΕΝΦΙΑ και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ικανοποιούν ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και αποτελούν όπλο πάλης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που θα ακολουθήσει και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα