Φώτης Κουβέλης: Η επιστροφή

Φώτης Κουβέλης: Η επιστροφή
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Eurokinissi

Το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται όλο και πιο πιθανό. Η ομιλία Κουβέλη σε εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς και το σχόλιο του γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Πάνου Ρήγα που μετέφερε το χαιρετισμό του Τσίπρα

Σε τροχιά επιστροφής στο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, καθώς εν όψει του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος την άνοιξη η Κουμουνδούρου φέρεται να επιθυμεί συστράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων και προσώπων από το χώρο της ευρύτερης αριστεράς.

Οι συζητήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες του News247 γίνονται μεταξύ Κουβέλη και κύκλων του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι άσχετες με τη σημερινή παρουσία του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Ρήγα στην εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των βουλευτών Γιάννη Μπαλάφα και Νίκου Συρμαλένιου και του μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Στασινού.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της κίνησης, στην οποία συμμετείχαν 1600 στελέχη της άλλοτε ΔΗΜΑΡ που δεν ακολούθησαν όσους συντρόφους τους πήγαν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Κουβέλης έκανε λόγο για ένα νέο δίπολο στο οποίο πήρε σαφή θέση.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι ο πολιτικός χάρτης στην Ελλάδα αναδιατάσσεται, καθώς μετά την επικράτηση Μητσοτάκη και τη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ρεαλιστικές θέσεις “η πολιτική ζωή επιστρέφει στην εποχή του διπολισμού, όπου δύο βασικές πολιτικές οντότητες, αυτή που συγκροτείται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτή που συσπειρώνεται γύρω από τη ΝΔ, βρίσκονται απέναντι η μία στην άλλη, απειλώντας να απορροφήσουν ή να εξαφανίσουν ενδιάμεσες δυνάμεις”- εννοώντας φυσικά το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Καθώς δε ο κ.Μητσοτάκης επιχειρεί σαφώς να συσπειρώσει τις δυνάμεις του “ναι” στο δημοψήφισμα, ο κ.Κουβέλης έκανε λόγο για μία διχαστική αντίληψη, που επιχειρεί να διχοτομήσει την πολιτική ζωή, φέρνοντας αντιμέτωπους τους «φίλους της Ευρώπης» με το υποτιθέμενο μπλοκ του αντιευρωπαϊσμού, που συγκροτείται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Εμείς όλοι, ως τμήμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ως ρεύμα που μεταφέρει τις παραδόσεις του ευρωπαϊσμού και των παραδόσεων του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ανανέωσης, έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε αυτή τη διχαστική λογική ως αντίληψη παραμορφωτική, που διαστρέφει την πραγματικότητα και επενδύει σε μία ψευδεπίγραφη πόλωση, που – ειδικά μετά τη σημαντική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ – δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την πραγματικότητα” πρόσθεσε.

Υποστήριξε αντίθετα ότι το πραγματικό δίπολο που επιχειρείται να συσκοτιστεί είναι η αντίθεση ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης και στην ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου, που θα δώσει ανάσες στην κοινωνία και προοπτική στην οικονομία.

“Αυτό είναι το δίπολο. Και απέναντί του όλοι οι αριστεροί, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι οφείλουν να πάρουν θέση” πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η συγκυρία επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή και οργανική συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς, μεμψιμοιρίες και “εγκλωβισμούς” σε διαφορές του παρελθόντος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα