Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας: Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν περιλαμβάνει τις ΑΟΖ

Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας: Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν περιλαμβάνει τις ΑΟΖ
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν 2021 Ludovic Marin/ap

Το γαλλικό υπουργείο Αμυνας διευκρίνισε ότι η πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία δεν περιλαμβάνει τις ΑΟΖ των δύο κρατών.

Η πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία δεν περιλαμβάνει την ελληνική ΑΟΖ όπως διευκρινίζει με δήλωσή του το υπουργείο άμυνα της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το Euroactiv, στο οποίο έγινε η δήλωση, το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι στη συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Ελλάδας της Γαλλίας.

«Η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη», ανέφερε το υπουργείο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παρουσία τουρκικών μαχητικών στους χώρους οι οποίοι περιλαμβάνονται οι ελληνικές ΑΟΖ δεν συνιστά λόγω ενεργοποίησης του συμφώνου και συγκεκριμένα του άρθρου 2 που αναφέρει ότι «τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει στη Βουλή πως το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή, αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους, «ακόμα και εκτός της stricto sensu επικράτειας».

«Γι’ αυτό άλλωστε, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, «σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα