Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Υπουργικό χωρίς την “ευλογία” της Εκκλησίας

Διαβάζεται σε 6'
Υπουργικό Συμβούλιο
Υπουργικό Συμβούλιο Dimitris Kapantais/ SOOC

Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έρχεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ στη ΝΔ ανησυχούν για τα κηρύγματα των ιεραρχών. Τι θα γίνει με Βορίδη.

Η ώρα της κρίσης για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία έφτασε: Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έρχεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ενδιαφέρον στρέφεται βεβαίως πρωτίστως στο τι θα πράξει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αλλά και άλλα μέλη της κυβέρνησης, που έχουν εκφράσει ενστάσεις. Ο κ. Βορίδης φέρεται να σκοπεύει να επαναλάβει τις διαφωνίες του στο υπουργικό συμβούλιο. Αλλά θα επιλέξει την οδό της αποχής και όχι της καταψήφισης.

Ως εκ τούτου δεν προτίθεται τελικά να παραιτηθεί παρότι αρχικά είχε αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Και επί του παρόντος το Μαξίμου φαίνεται πως θα… σφυρίξει αδιάφορα, παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει την αυξημένη θεσμική ευθύνη των υπουργών απέναντι στα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης της υφυπουργού Οικογένειας, Μαρίας Κεφάλα, που επίσης δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, δεδομένου ότι το υπουργείο αυτό έχει συναρμοδιότητα στο θέμα.

Κήρυγμα μίσους και πολιτικής πίεσης από την Εκκλησία

Το υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται όμως μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία φυσικά όπως αναμένετο τοποθετήθηκε αρνητικά. Το Μαξίμου δεν έκανε βέβαια κανένα σχόλιο, επαναλαμβάνοντας απλώς ότι “σεβόμαστε την Εκκλησία”.

Στην κυβέρνηση πάντως κάπως αναθάρρησαν γιατί τουλάχιστον στην ανακοίνωση δε γίνεται λόγος για λαοσυνάξεις και άλλες πράξεις “ιερού πολέμου”. Αυτό όμως δεν δεσμεύει τους μητροπολίτες που ήθελαν μία ακόμη πιο σκληρή στάση – κάτι με το οποίο διαφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος– να πράξουν όπως νομίζουν στις μητροπόλεις τους.

Η Ιερά Σύνοδος εξάλλου εξουσιοδοτεί “κάθε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη να προχωρήσει, εντός της επαρχίας του και κατά την έμφρονα ποιμαντική κρίση του, σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ως προς την επικείμενη νομοθέτηση και τον θεσμό της οικογένειας”.

Οι ακραίοι και λαλίστατοι της ιεραρχίας λοιπόν όπως ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου αναμένεται να ξεκινήσουν τις δικές τους μικρές “σταυροφορίες”.

Σημειωτέον ότι ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου στην τοποθέτηση του πρότεινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ανακάλυψε και την… “woke κουλτούρα”, με μία σαφώς άκρα δεξιά ρητορική.

Αλλά και συνολικά η Εκκλησία θα συνεχίσει να ασκεί πίεση και άμεσα και έμμεσα στην κυβέρνηση, με επιστολές προς τους βουλευτές και πολιτικές παρεμβάσεις από άμβωνος με κηρύγματα προς τους πιστούς.

“Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε: α) τη σύνταξη σχετικής επιστολής με τις θέσεις της προς τα αξιότιμα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, β) την ανακοίνωση των θέσεών της στους Ιερούς Ναούς την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 και τη διάθεση σχετικού φυλλαδίου «Προς τον Λαό» μέσω των Ιερών Ναών και της ιστοσελίδας της”, αναφέρει ειδικότερα η χθεσινή απόφαση

Ιερά καρφιά κατά της κυβέρνησης

Στην απόφαση της η Ιερά Σύνοδος μάλιστα καρφώνει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει ομοφοβικές δηλώσεις του Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεου, είχε δηλώσει ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι αμάρτημα. Ενώ είχε εκφράσει πολλάκις την κυβερνητική γραμμή πως η κυβέρνηση σέβεται την Εκκλησία αλλά δεν της εκχωρεί την αρμοδιότητα νομοθέτησης.

“Προφανώς η Πολιτεία νομοθετεί, αλλά αυτή η παράμετρος ούτε στερεί την ελευθερία του λόγου από την Εκκλησία ούτε απαλλάσσει την Εκκλησία από το καθήκον ενημέρωσης του πιστού λαού ούτε μπορεί να της υποδείξει σε τι συνίσταται η αμαρτία. Η Εκκλησία δεν νομοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για τους νόμους. Αν σιωπήσει, όμως, φέρει βαρύτατη ευθύνη και αυτοκαταργείται”, αναφέρει ως μία έμμεση απάντηση η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

Οι ιεράρχες έδειξαν επίσης να μην ικανοποιούνται από τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα επιτραπεί η απόκτηση παιδιών δια παρένθετης μητέρας σε ομόφυλα ζευγάρια (ανδρών), ούτε θα επιβληθούν οι όροι “γονέας 1” και “γονέας 2”, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει ειδικότερα ότι: “Οι εμπνευστές του νομοσχεδίου και οι συνευδοκούντες σε αυτό προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας και τη μετατροπή τους σε ουδέτερη γονεϊκότητα”.

Βλέπουν παράθυρο για παρένθετη μητρότητα και τάχα κόπτονται για τις γυναίκες

Υποστηρίζει επίσης ότι επειδή θα αναγνωρίζεται απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια με παρένθετη κύηση, αν αυτή έγινε νόμιμα σε άλλο κράτος, “πρόκειται για ένα ναρκοθετημένο νομοσχέδιο με αντιφάσεις και τρόπους παράκαμψης των απαγορεύσεών του”. Επικαλείται δε ότι “είναι πιθανή η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω διακρίσεων, οπότε η χώρα θα αναγκασθεί να νομοθετήσει και στο έδαφός της την παρένθετη κύηση.”

Η Εκκλησία, που κατά τα λοιπά αντιμετωπίζει τις γυναίκες κατά βάση ως μηχανές τεκνοποίησης με ιεράρχες να πρωτοστατούν σε δράσεις για την απαγόρευση των αμβλώσεων, κόπτεται επίσης για τυχόν “εκμετάλλευση ευάλωτων γυναικών” ως παρένθετων μητέρων…

Μετάνοιες στην ΚΟ της ΝΔ

Πάντως την κυβερνητική γραμμή “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι” δεν συμμερίζονται όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και στο Μαξίμου συνεχίζουν να μετρούν γαλάζια κουκιά. Στο χορό των εντόνως διαμαρτυρομένων προστέθηκε μάλιστα και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ειδικότερα σε παρουσίαση βιβλίου ότι η ΝΔ κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί από τη βάση της, εάν υπερτονίσει το φιλελεύθερο στοιχείο. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η γαλλική γκολική δεξιά εξαϋλώθηκε επειδή εγκατέλειψε βασικούς πυλώνες της δεξιάς ιδεολογίας, το έθνος, την οικογένεια και τη θρησκεία.

Θα ήταν επιπόλαιο πάντως να αποδώσει κανείς την έκρηξη Οικονόμου μόνο στο γεγονός ότι καρατομήθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στον τελευταίο μίνι ανασχηματισμό. Ο κ. Οικονόμου εκλέγεται στη Φθιώτιδα και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών, συγκαταλέγεται στους πλέον διαπρύσιους κήρυκες ομοφοβίας.

Ο έτερος βουλευτής της ΝΔ στη Φθιώτιδας είναι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα συμμορφωθεί με την κυβερνητική γραμμή και θα ψηφίσει, αλλά για το λόγο αυτό έχει μπει ήδη στο στόχαστρο του Μητροπολίτη.

Η επιθυμία επανεκλογής και οι τοπικοί εσωκομματικοί ανταγωνισμοί θα αποτελέσουν λοιπόν ένα βασικό κριτήριο των βουλευτών όταν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου έρθει η ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Εκτιμάται ότι 50 με 30 βουλευτές θα επιλέξουν το “όχι” και την αποχή. Οι πιέσεις πάντως από το Μαξίμου θα συνεχιστούν μέχρις εσχάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα