Γεννηματά: "Εγώ δεν είμαι Τσίπρας. Δεν κάνω νταραβέρια"

Φώφη Γεννηματά
Φώφη Γεννηματά EUROKINISSI

"Η μειοψηφία πρέπει να σέβεται την πλειοψηφία, ώστε να μη θολώνει το μήνυμα" σημείωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Τη φράση «εγώ δεν είμαι Τσίπρας» χρησιμοποίησε η Φώφη Γεννηματά όταν κλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ να απαντήσει στον ισχυρισμό του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ότι του πρότεινε να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών για να τεθεί επικεφαλής ξανά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Εγώ δεν κάνω νταραβέρια, μόνο δημόσιες πολιτικές συνεργασίες», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η κ. Γεννηματά απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με άλλο κόμμα, λέγοντας ότι «θα φανεί ενόψει των εκλογών».

Όπως είπε η Φώφη Γεννηματά, η ίδια προχώρησε στην διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου, γιατί την ώρα της ψηφοφορίας η μειοψηφία πρέπει να ακολουθεί την γνώμη της πλειοψηφίας - και στη σημερινή πολιτική συγκυρία «η ψήφος στις Πρέσπες είναι ψήφος στήριξης της κυβέρνησης».

«Η μειοψηφία πρέπει να σέβεται την πλειοψηφία, ώστε να μη θολώνει το μήνυμα» προσέθεσε. Χαρακτήρισε παρδαλή τη κυβερνητική πλειοψηφία και γι' αυτό, όπως εκτίμησε, η κυβέρνηση αναζητάει στηρίγματα στ΄ άλλα κόμματα.

Σε ερώτηση για τη διαφωνία του Γιώργου Παπανδρέου, υπενθύμισε ότι ως υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός, δεν έδωσε εθνικότητα και γλώσσα.

Για το έκτακτο συνέδριο, εξήγησε ότι στόχος του θα είναι να οδηγήσει το Κίνημα Αλλαγής στην επόμενη φάση, στην εκλογή οργάνων όπως πρέπει να γίνεται σε έναν ενιαίο φορέα. «Η ευθύνη μου είναι, ότι έκανα πίσω και δέχθηκα το αίτημα για πολυκομματικό φορέα», πρόσθεσε. Για το μέλλον των κομμάτων που συμμετείχαν, είπε ότι έχει έρθει η ώρα όλοι να κάνουν ένα βήμα πίσω.  

Σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε ότι "ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων, θεωρώ απαράδεκτο που ο κ. Τσίπρας έριξε χημικά σε οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Πολύ περισσότερο που κάποτε έλεγε ότι θα καταργήσει τη ρίψη χημικών στα συλλαλητήρια. Και ήταν ολοφάνερο ότι ο Πρωθυπουργός ήθελε να διαλύσει το συλλαλητήριο και τις εκδηλώσεις οργής του κόσμου. Είναι διάχυτη η ανάγκη και το αίσθημα των πολιτών να ξανααισθανθούν υπερηφάνεια".

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο

"Πέρα από την διαμαρτυρία για την συμφωνία πολύς  κόσμος που συγκεντρώθηκε στο συλλαλητήριο ήθελε να φωνάξει: φτάνει ως εδώ! Θέλω πίσω τη περηφάνεια μου, την αξιοπρέπεια της χώρας μου.

Και είναι απαράδεκτος ο διχασμός που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό, στον οποίο ακολούθως συμμετέχει και η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης.

Το αποτέλεσμα είναι το εξής: Οι δήθεν προοδευτικοί χαρίζουν τον πατριωτισμό στην ακροδεξιά και στους εθνικιστές.

Εγώ δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό.

Εμείς είμαστε γνήσιος πατριωτικός χώρος και έχουμε αποδεί8ξει στην πράξη ότι βάζουμε πάνω από το κομματικό συμφέρον μας, το συμφέρον της χώρας".

Για  την διαγραφή Θεοχαρόπουλου

"Ξεκαθάρισα εξ αρχής ότι η ψήφος για τις Πρέσπες δεν είναι θέμα απλής πειθαρχίας.

Έχει να κάνει με την υπευθυνότητα, τη συνείδηση και την ξεκάθαρη επιθυμία κάθε στελέχους να προχωρήσουμε μαζί.

Σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις. Αποτυπώνονται μέσα στο κόμμα μας. Ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε εκφράσει την άποψή του. Τα μέτρα πάρθηκαν γιατί ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό από εμάς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Κι αυτό γιατί η ψήφος στις Πρέσπες είναι στήριξη προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα κόμματα λειτουργούν στη βάση της πλειοψηφίας. Οφείλουν να σέβονται οι μειοψηφίες τις πλειοψηφικές απόψεις.

Οτιδήποτε άλλο θολώνει το μήνυμά μας.

Είναι κρίσιμες οι στιγμές και μεγάλη η ευθύνη μας.

Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε ο Πρωθυπουργός προ ημερών είναι μια … «παρδαλή» εμπιστοσύνη, αφής στιγμής στηρίζεται στα υπολείμματα της Ακροδεξιάς.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αδύναμη Κυβέρνηση που αναζητά δεκανίκια".

Για τον ισχυρισμό Θ. Θεοχαρόπουλου ότι του προσφέρθηκαν ανταλλάγματα προκειμένου να καταψηφίσει την συμφωνία

"Λυπάμαι πολύ για όλα αυτά. Για όλη αυτή την συζήτηση του…παζαριού που αναπτύχθηκε με την υποτιθέμενη πρόταση για το τοποθέτηση του κ.Θεοχαρόπουλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με αντάλλαγμα να συνταχθεί με τη γραμμή του κόμματος.

Εγώ δεν είμαι Τσίπρας. Δεν κάνω παζάρια.

Το αν έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Τσίπρα-Θεοχαρόπουλο θα φανεί στην πορεία. Χαμηλώνει το επίπεδο της συζήτησης, όταν μιλάμε για ανταλλάγματα στο πλαίσιο της συζήτησης μεγάλων εθνικών θεμάτων.

Μέσα στο κλίμα του διχασμού και της παρακμής αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργία προοδευτικού πόλου, που θα εξασφαλίσει σταθερότητα για τη χώρα και τον άνθρωπο, που αναζητά ελπίδα.

Η Κοινοβουλευτική  Ομάδα μας είναι αρραγής και θα καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών".

Για τις θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου

"Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι πάντα οι Σκοπιανοί διεκδικούσαν την εθνικότητα και τη γλώσσα. Και αν τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Παπανδρέου, που ασχολήθηκαν με το ζήτημα,  τα είχαν «δώσει» στην άλλη πλευρά, θα είχε «επιλυθεί» το ζήτημα πολύ νωρίτερα. Δεν το έκαναν όμως. Δεν θέλησαν να τα δώσουν.

Ο κ. Παπανδρέου είχε εξ’αρχής διατυπώσει τη θέση του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών περιέχει θετικά στοιχεία, ωστόσο επεσήμανε τα μειονεκτήματα σε αυτά τα δύο σημεία".

Για το επικείμενο Συνέδριο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

"Τέλος η πολυκομματικότητα στη λήψη αποφάσεων.

Το μεταβατικό στάδιο τελειώνει εδώ.

Έχει έρθει η ώρα να κάνουν όλα τα κόμματα ένα βήμα πίσω.

Ακριβώς όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ εξ αρχής.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός πυλώνας και η κινητήριος δύναμη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ.

Το  Έκτακτο Συνέδριο, που απευθύνεται στους πραγματικούς ιδρυτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και που είναι η βάση των 212.000 πολιτών, θα κληθεί να εκλέξει όλα όργανα χωρίς ποσοστώσεις, αναλογίες και τιμάρια.

Έχω ευθύνη για την εξέλιξη του εγχειρήματος μέχρι σήμερα γιατί δέχθηκα να υπαναχωρήσω από τη θέση μου και να μην είναι ενιαίος ο φορέας από την αρχή".

Το γεγονός ότι σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες ξαναστήνουμε τον προοδευτικό χώρο είναι μεγάλο επίτευγμα.

Για τον «πόλεμο» που δέχεται το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

"Δεν θα μας διαλύσουν. Δεν θα τα καταφέρουν.

Ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης.

Η ΝΔ πιστεύει ότι πολεμώντας μας θα κερδίσει την αυτοδυναμία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι χάνει και ο πνιγμένος ως γνωστόν πιάνεται από τα μαλλιά του με τον Τσίπρα να παριστάνει τον…Κεντροαριστερό. Πρόκειται για το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ελλάδα σήμερα".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνημα Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, Παπανδρέου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πηγές Τρικούπη: Διεγράφη ο Θεοχαρόπουλος από την ΚΟ, όχι η ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ

Η Φώφη παίρνει το... όπλο της: Από 29 έως 31 Μαρτίου το έκτακτο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Γεννηματά: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα

SHARE:

24Media Network