Γεννηματά: Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς κι έχουμε νέα εξάρση της πανδημίας

Γεννηματά: Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς κι έχουμε νέα εξάρση της πανδημίας
Η Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Με κοινωνικούς φορείς του Βορείου Αιγαίου και στέλχη του ΚΙΝΑΛ μίλησε την Δευτέρα η Φώφη Γεννηματά

Συνεχίζονται μετά τη διακοπή του Πάσχα οι ψηφιακές περιοδείες της Φώφης Γεννηματά και πριν από λίγη ώρα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε στους κοινωνικούς φορείς και στελέχη του κόμματος στη Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.

Με αφορμή το άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων καθώς και την έναρξη της τουριστικής σεζόν, η κ. Γεννηματά τόνισε την ανάγκη «να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς που οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας».

Συμπλήρωσε ότι η πανδημία είναι εδώ και παρά την εικόνα που δημιουργεί η κυβέρνηση τα προβλήματα παραμένουν αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τους χειρισμούς και το μήνυμα που εκπέμπει προς την κοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αναγκάστηκε σήμερα να το πει και ο πρωθυπουργός, αφού καλλιέργησε τον εφησυχασμό. Κυριάκο Μητσοτάκη πράγματι ”ελευθερία δε σημαίνει ανευθυνότητα” αλλά αυτό πρέπει να ισχύει πρώτα για την Κυβέρνησή σας και όχι μόνο για τους άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Για να φθάσουμε στην «ελευθερία», χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση-έλεγχοι παντού με ευθύνη του κράτους για την εφαρμογή των μέτρων».

Επεσήμανε το σημαντικό ρόλο των εμβολιασμών και πρότεινε συγκεκριμένα κι αναγκαία βήματα, όπως είπε και τα οποία είναι:

-Επιτάχυνση των διαδικασιών για το «Πράσινο Πιστοποιητικό», με την Ε.Ε.

-Συμφωνίες με τρίτες χώρες για την έλευση και αναχώρηση τουριστών.

-Άμεση λήψη απόφασης για το «τεστ αναχώρησης» (με rapid tests) που απαιτείται από ορισμένες χώρες, με επιδότηση από το κράτος και όχι επιβάρυνση των επιχειρήσεων.

-Εμβολιασμός των εργαζόμενων στο σύνολο των Τουριστικών επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις υποστήριξε ότι χρειάζονται ουσιαστική στήριξη για να λειτουργήσουν με προοπτική και να μην προκύψει ντόμινο λουκέτων και ανεργίας.

Έτσι πρότεινε:

-Ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης-λιανεμπορίου-τουρισμού, με επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 4-6 μήνες και με ρήτρα διαφύλαξης της απασχόλησης.

-Ρύθμιση 120 δόσεων για ασφαλιστικές-φορολογικές υποχρεώσεις για όλες τις επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση και κούρεμα 30% για τους συνεπείς.

-Υποχρεωτικό άπλωμα των δόσεων για χρέη σε τράπεζες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και πάγωμα πλειστηριασμών Α’ κατοικίας για τους αδύναμους.

 -Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση ως το τέλος του 2021. Αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

 -Γενναίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι «το νέο δεν κτίζεται πάνω σε ερείπια. Με μια κατεστραμμένη οικονομία και την ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις η πορεία της ανάκαμψης θα κοστίσει και θα διαρκέσει περισσότερο».

Η μείωση της ανάπτυξης και η διεύρυνση των ανισοτήτων, είπε η κ. Γεννηματά, που προκαλεί η πανδημία σε συνδυασμό με τις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνική κρίση και νέα αδιέξοδα.

Για να μπορεί να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη απαιτείται προοδευτική πολιτική, σύμφωνα με τη πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

 «Το δικό μας αφήγημα έχει στο κέντρο ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο που δημιουργεί παραγωγή με προστιθέμενη αξία και εξαγωγές, αντιμετωπίζει τις ανισότητες και εξασφαλίζει πλήρη απασχόληση», τόνισε και κατέληξε:«Σας καλούμε να συγκροτήσουμε στη βάση αυτή μια νέα Εθνική Παραγωγική Συμμαχία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν και θα κάνει πράξη τη Νέα Αλλαγή στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα