Γιατί η Νίκη Κεραμέως έχει όλη την ευθύνη για το φιάσκο με την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής

Γιατί η Νίκη Κεραμέως έχει όλη την ευθύνη για το φιάσκο με την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής
Νίκη Κεραμέως Alexandros Michailidis / SOOC

Η Νίκη Κεραμέως δεν έχει απλά την πολιτική ευθύνη για το φιάσκο των προηγούμενων τριών ημέρων. Εχει και την ουσιαστική όπως άλλωστε την είχαν και οι προκάτοχοί της.

Η πρώτη (και τελευταία, μέχρι στιγμής) γραμμή άμυνας του Υπουργείο Παιδείας μετά το σάλο που δημιούργησε η έγκριση του προγράμματος της Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής προβλέπει τη μεταφορά όλης της ευθύνης στο Ινστιτούτο Εκπαδευτικής Πολιτικής.

Αυτό τόνισε η Νίκη Κεραμέως στη δήλωση που αναγκάστηκε να κάνει το Σάββατο (αφού, βέβαια, το θέμα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις μετά το ρεπορτάζ του tvxs), σ’ αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Ιωάννης Αντωνίου ο οποίος θέλησε να μην συμπεριλάβει το Υπουργείο και την ηγεσία του στο κάδρο των ευθυνών.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο σ’ αυτήν την υπόθεση, αλλά και σε οποιαδήποτε σχετίζεται με έγκριση ενός προγραμμάτος που θα ενταχθεί, με υποχρεωτικότητα ή όχι, στο πρόγραμμα σπουδών των δημοσίων σχολείων έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Εξηγούμαστε: Αν ο οποιοσδήποτε φορέας (στην προκειμενη περίπτωση η Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής) επιθυμεί να προτείνει ένα τέτοιο πρόγραμμα, απευθύνεται στο Υπουργείο Παιδείας και μόνο σ’αυτό. Από εκεί και πέρα το Υπουργείο ενημερώνει το ΙΕΠ και εν συνεχεία το ΙΕΠ παραπέμπει το θέμα είτε σε επιτροπή είτε με μεμονωμένο άτομο το οποίο θα αναλάβει να ερευνήσει τις λεπτομέρειες.

Οταν όλη αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, και αφού το ΙΕΠ δώσει την έγκρισή του, το θέμα μεταφέρεται πάλι στην απόλυτη δικαιοδοσία του Υπουργείου το οποίο καλείται να πάρει τη σχετική απόφαση. Συνήθως, είναι αρκετή η υπογραφή του γενικού γραμματέα (στην επίμαχη περίπτωση υπέγραψε, όντως, ο Αλέξανδρος Κόπτσης), ωστόσο πολλές φορές στο παρελθόν η σχετική υπογραφή ήρθε από τον/την Υπουργό. Τίποτα δεν πρέπει να “φεύγει” προς τα σχολεία χωρίς το τελικό τσεκάρισμα του Υπουργείου.

Ρίχνοντας όμως το σύνολο της ευθύνης στο ΔΣ του ΙΕΠ, η κα Κεραμέως ξέχασε να αναφέρει ότι τα μέλη του αποτελούν, όπως παραδοσιακά γίνεται στο Υπουργείο Παιδείας, δικές της, προσωπικές επιλογές. Τα μέλη του ΙΕΠ μάλιστα απηχούν και τις εν γένει ιδεολογικές απόψεις του εκάστοτε Υπουργού με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο νυν πρόεδρος, Ιωάννης Αντωνίου βρίσκεται στη θέση του από τον Νοέμβριο του 2019. Μία απλή ματιά στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ καθιστά σαφές ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω εκπαιδευτικός (διδάκτωρ του ΕΜΠ/ΕΚΠΑ) προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ινστιτούτο. Ηταν μέλος του και την περίοδο 2013-2015, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με πρόεδρο, τότε, τον Σωτήρη Γκλάβα.

Το γεγονός ότι επανήλθε ελάχιστους μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία (και μάλιστα ως πρόεδρος πλέον) δείχνει ότι ο κος Αντωνίου αποτελεί και μία πολιτική/κομματική επιλογή (κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει για πρώτη φορά). Την πολιτική ευθύνη, άρα, για το τι πράττουν τα μέλη του ΙΕΠ έχει η ίδια η Νίκη Κεραμέως, κάτι που φυσικά ίσχυε στο ακέραιο και για τους προκατόχους της.

Παρόλα αυτά, η κα Κεραμέως περιορίστηκε απλά στην επίρριψη ευθύνης. Ούτε παραιτήσεις ζήτησε για το πρωτοφανές φιάσκο ούτε η ίδια παραιτήθηκε αν και έχει σαφώς την πολιτική ευθύνη. Και όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει από το 2018 “δεν νοείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης δίχως μία παραίτηση”.

Μέσα στον πανικό της, τέλος, η Νίκη Κεραμέως επιχείρησε να συνδέσει την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου με την Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής δίνοντας στη δημοσιότητα ένα δημόσιο έγγραφο της 20ης Μαρτίου του 2017.

Το εν λόγω έγγραφο όμως υπάρχει στο σύνολό του στη Διαύγεια όπου, αν ανατρέξει κανείς, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται όχι για απόφαση χρηματοδότησης, όπως ισχυρίστηκε το Υπουργείο Παιδείας, αλλά για ολοκλήρωση πράξης για πρόγραμμα που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Ιούλιο του 2012, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου!

Κάπως έτσι προέκυψε και η σχετική διάψευση από τα ellinika xoaxes στους ισχυρισμούς της κας Κεραμέως…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα