Γιώργος Παπανδρέου: Το πιο “βαρύ” επώνυμο

Γιώργος Παπανδρέου: Το πιο “βαρύ” επώνυμο
Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τάραξε τα νερά με την υποψηφιότητά του και θέλει να αξιοποιήσει τη πολιτική του εμπειρία για να λάβει και πάλι το τιμόνι του κόμματος που κάποτε είχε φέρει σε κυβερνητική θέση.

Πρόκειται για τον υποψήφιο με το πιο “βαρύ” επώνυμο στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής, και τον υποψήφιο πρόεδρο που αντικειμενικά έχει την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Πράγμα πολύ λογικό αφού πρόκειται για τον γιό του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου και ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας από τις 6 Οκτωβρίου του 2009 έως και τις 11 Νοεμβρίου του 2011.

Είναι επίσης ο μόνος υποψήφιος που έχει θητεύσει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τις 8 Φεβρουαρίου του 2004 έως και τις 18 Μαρτίου του 2012. Από το 1985 και μετά έχει μετάσχει ως υπουργός ή υφυπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (Πολιτισμού, Παιδείας, Εξωτερικών).

Με βάση αυτά είναι φανερό πως η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, αποτελεί μια “επιστροφή” στα πολιτικά πράγματα για έναν πρόσωπο που έχει ήδη διανύσει ένα πλήρη κύκλο πολιτικής πορείας.

Ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς ότι μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία το 2011 ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε τον δικό του πολιτικό φορέα το Κίνημα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Μια πολιτική πρωτοβουλία που δοκιμάστηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 και δεν κατόρθωσε μπει στην Βουλή. Στην συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε στο Κίνημα Αλλαγής μετά από πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματα και κέρδισε την βουλευτική έδρα της Αχαΐας ενώ παραμένει πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Εύλογα μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι η μακρά θητεία του στις κορυφαίες κομματικές και κυβερνητικές θέσεις αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα της διαδοχής. Στοιχείο που αποκτά υπεραξία αν συνυπολογιστεί πως σε σημαντικό βαθμό μπορεί να επικαλεστεί (ήδη κάτι τέτοιο καταγράφεται στις ομιλίες του)  πως η προεδρία του θα μεταφέρει στο Κίνημα Αλλαγής τις αρχές και τις αξίες του Ανδρέα Παπανδρέου. Ενός ηγέτη του οποίου η πολιτική γοητεία μοιάζει αναλλοίωτη ακόμη και 40 χρόνια από την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου του 1981 και 25 χρόνια από τον θάνατό του.

Από την άλλη πλευρά η υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων και μάλιστα με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που πραγματοποιήθηκε επί πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου, μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο “βαρίδι”. Κυρίως από την οπτική του ότι η κρισιακή εκείνη περίοδος αποτέλεσε την απαρχή της κάμψης της επιρροής του ΠΑΣΟΚ Μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε με το ιστορικό χαμηλό των πρώτων εκλογών του 2015 όπου το ΠΑΣΟΚ έλαβε 4,6%. Μια επίδοση όμως που δεν χρεώνεται στον Γιώργο Παπανδρέου αλλά στον διάδοχό του, Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο βρέθηκε σε πολιτική κόντρα. Αντιθέτως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καταγράψει στο ενεργητικό του μία από τις καλύτερες εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ, το 43,9% που πέτυχε στις εκλογές του 2009.

Το στίγμα της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου εστιάζεται από τον ίδιο στην αναγκαιότητα να πρωταγωνιστήσει το ΚΙΝ.ΑΛ και η Σοσιαλδημοκρατία στις πολιτικές εξελίξεις. Αυτήν ακριβώς δηλώνει ότι προτίθεται να υπηρετήσει. Συντηρεί παράλληλα το εκσυγχρονιστικό προφίλ που είχε σε όλη της διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας τονίζοντας πως η πολιτική οφείλει να απασχολείται με τα προβλήματα του μέλλοντος. Δηλώνει οπαδός των πολιτικών συναινέσεων, διευκρινίζει όμως ότι η “αντι-δεξιά” λογική βρίσκεται στο πολιτικό DNA του. Οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου η Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει απέναντι της ένα “θωρακισμένο” πολιτικό κέντρο. Επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβληματιστεί πολιτικά αφού θα κληθεί να ανταγωνιστεί ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με ελκτικές προτάσεις και πολιτικό λόγο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα