Η Αθήνα επιμένει να καλεί σε διάλογο την Τουρκία παρά τις προκλήσεις 

Η Αθήνα επιμένει να καλεί σε διάλογο την Τουρκία παρά τις προκλήσεις 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν @2021 Presidential Press Service via Associated Press

Το μοντέλο Ισραήλ- Λιβάνου για την ΑΟΖ και ο παράγων ΗΠΑ, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική ρητορική 

Την πρόταση για διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με βάση τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και με πρότυπο τη συμφωνία Ισραήλ- Λιβάνου για την ΑΟΖ, επαναφέρει η κυβέρνηση, ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και τις απειλές σε βάρος της χώρας μας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε χθες ότι η συμφωνία Ισραήλ- Λιβάνου είναι επωφελής και για τα ελληνικά συμφέροντα, σχολιάζοντας (σε ερώτηση για το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα) ότι καθοριστικός για την επίτευξη της ήταν ο παράγοντας του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Με βάση άλλωστε τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS), προχώρησαν άλλωστε και οι συμφωνίες της χώρας μας με Ιταλία και Αιγυπτο για την ΑΟΖ. Η κυβέρνηση είχε και μετά τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο καλέσει την Τουρκία σε διάλογο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Ενώ απορρίπτει φόβους ότι μία συζήτηση με τη γειτονική χώρα, ιδίως εάν πραγματοποιηθεί με αμερικανική “διαιτησία”, θα οδηγούσε σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Καθοριστικός βεβαίως για την επίτευξη της συμφωνίας Ισραήλ- Λιβάνου ήταν στην πραγματικότητα και ο ρόλος των ΗΠΑ, την “εύνοια” των οποίων διεκδικούν Ελλάδα και Τουρκία, με διαφορετική στρατηγική η κάθε μία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει στη στρατηγική του “αξιόπιστου συμμάχου”, θεωρώντας ότι εν τέλει οι ΗΠΑ θα “παίξουν” με αυτόν που συνεργάζεται καλύτερα μαζί τους στην περιοχή. “Κλειδί” στη συνεργασία αυτή αποτελεί η περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Σημειωτέον ότι στη Θάσο θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, με αφορμή τις εκδηλώσεις απελευθέρωσης του νησιού και με το βλέμμα φυσικά στη γεωστρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή.

Η Άγκυρα από την άλλη πλευρά έχει επιλέξει να… παίζει τη δύσκολη, πιέζοντας τις ΗΠΑ με την απειλή πως θα στραφεί ξανά προς Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και “δεξί χέρι” του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, είχε χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν. Αυτό που “καίει” την τουρκική κυβέρνηση είναι φυσικά το θέμα των F16, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

Η Άγκυρα θέλει ειδικότερα να εγκριθεί το αίτημα πώλησης νέων και αναβάθμισης των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που ήδη διαθέτει από το αμερικανικό Κογκρέσο, χωρίς τους όρους που έθετε η τροπολογία Μενέντεζ. Τροπολογία, η οποία υπενθυμίζεται ότι δεν έχει υιοθετηθεί – αν και ο γερουσιαστής έχει προειδοποιήσει με βέτο σε όποια αμυντική συμφωνία με την Τουρκία.

Ο Καλίν δήλωσε μάλιστα στον Σάλιβαν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι η Τουρκία δε θα διστάσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει εν τω μεταξύ να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Αθήνα καταγγέλλει εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων απο την Άγκυρα, με τελευταίο θλιβερό κρούσμα την εγκατάλειψη 92 ανθρώπων, γυμνών, σε νησίδα του Έβρου.

Η απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό και οφείλει η ηγεσία της Τουρκίας, αντί να κατηγορεί άλλους για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν μέσα στην επικράτειά της, να διερευνήσει το περιστατικό, να τιμωρήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από την Κοινή Δήλωσή της με την Ε.Ε.” δήλωσε ο κ.Οικονόμου σχετικά.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ενημέρωσε για το περιστατικό τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει ενημερώσει την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον και απέστειλε σχετική επιστολή ενημέρωσης στους ευρωπαίους ομολόγους του.

Η Άγκυρα πάντως συνέχισε τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να υποστηρίζει ότι η χώρα μας συνεχίζει τις παράνομες απωθήσεις προσφύγων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα