Η Αθήνα επιμένει στον EastMed και προσβλέπει νέα μέτρα από ΕΕ για φυσικό αέριο

Η Αθήνα επιμένει στον EastMed και προσβλέπει νέα μέτρα από ΕΕ για φυσικό αέριο
Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ intime

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι προσβλέπει η Κομισιόν να προχωρήσει "ένα δυο βήματα παραπέρα" για τη στήριξη στα κράτη μέλη. Τι είπε για τον EastMed, τον οποίο απέρριψε η Νούλαντ.

Νέα, πιο ουσιαστικά, μέτρα για το φυσικό αέριο προσδοκά η Αθήνα απο την ΕΕ έστω το Μάιο, ενώ θέλει να κρατά ζωντανό το θέμα του EastMed, παρότι οι ΗΠΑ φαίνεται τελικά να εγκαταλείπουν το σχέδιο του αγωγού και να προσανατολίζονται στη μεταφορά LNG από τη Μέση Ανατολή, βάζοντας στο παιχνίδι και την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε ειδικότερα σήμερα με την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Καντρι Σίμσον, με την οποία συζήτησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα νοικοκυριά από την αύξηση των τιμών ενέργειας.

Ενόψει και των προτάσεων που αναμένεται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Μαΐου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως προσβλέπει «η Επιτροπή -η οποία έπαιξε πολύ ενεργό ρόλο ετοιμάζοντας μία ιδιαίτερα χρήσιμη εργαλειοθήκη- να προχωρήσει ένα ή δύο βήματα παραπέρα όσον αφορά τη στήριξη στα κράτη-μέλη. Διότι κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, αυτό ισχύει σίγουρα στην περίπτωση μιας χώρας όπως η Ελλάδα, η οποία είναι αφοσιωμένη σε μια πορεία δημοσιονομικής βιωσιμότητας, επειδή υποφέρουμε ακόμα από την κληρονομιά μιας δεκαετούς κρίσης».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Δεν είναι βιώσιμο να επιβάλλουμε αυτό το βάρος στους πολίτες μας, ειδικά όταν μιλάμε για τιμές φυσικού αερίου που δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ουσία, αλλά οι τιμές έχουν πενταπλασιαστεί, εξαπλασιαστεί, δεκαπλασιαστεί σε ορισμένες περιστάσεις. Συνεπώς, πιστεύω ότι όλες οι επιλογές πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Και, φυσικά, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποσυνδέσουμε γρήγορα τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».

Εκτίμησε επίσης ότι: «Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα τη δυνατότητα να αποτελέσει μία μεγάλη δύναμη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να λειτουργήσει ως σημείο εισόδου του αερίου που προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών, του project EastMed, ή και βραχυπρόθεσμα μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Συνομιλούμε με όλους τους εμπλεκόμενους. Και βεβαίως θέλουμε να προχωρήσουμε ενισχύοντας τις διασυνδέσεις. Όπως γνωρίζετε, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ένα έργο το οποίο -κατά την γνώμη μου- θα πρέπει να έχει τη στήριξη της Ευρώπης, αλλά και μέσω του εργαλείου REPowerEU. Θεωρώ πως υπάρχουν κι άλλα project που θα έχουν μεγάλη σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν και να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα»..

Στη συνάντηση μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα και Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Εν τω μεταξύ πάντως, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, που συναντήθηκε χθες με τον κ.Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της περιοδείας της σε Ευρώπη και Τουρκία για το ενεργειακό ζήτημα, έβαλε τέλος στα σενάρια για τον αγωγό East Med από αμερικανικής πλευράς.

“Το κομμάτι από το οποίο απομακρυνόμαστε τώρα είναι αυτός ο βαρύς αγωγός στον βυθό της θάλασσας που θα είναι πολύ ακριβός και θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί. Ολοι χρειάζονται ενέργεια τώρα. Χρειάζονται φυσικό αέριο, χρειάζονται ρεύμα. Γι’ αυτό στρέφουμε τώρα την προσοχή στο LNG, σε αυτά τα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ” δήλωσε στην Καθημερινή η κ.Νούλαντ, ενώ έδειξε την πρόθεση των ΗΠΑ να συμπεριλάβουν στο ενεργειακό παιχνίδι της ανατολικής Μεσογείου και την Άγκυρα, ώστε η Τουρκία να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα