Η αβεβαιότητα στο Βερολίνο φέρνει ‘γκάζια’ στην Αθήνα

Η αβεβαιότητα στο Βερολίνο φέρνει ‘γκάζια’ στην Αθήνα

Αν όλο το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας βιαζόταν μία φορά για να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, από χθες βιάζεται... δέκα, καθώς το νέο πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία και η αβεβαιότητα που προκύπτει εξ αυτού οδηγεί το Μαξίμου στην απόφαση να πατήσει κι άλλο το “γκάζι” σε όλους τους υπουργούς για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης

Την ανησυχία τους δεν κρύβουν στην κυβέρνηση για το νέο σκηνικό που προκύπτει στη Γερμανία, αλλά και για το κατά πόσον η νέα γερμανική κυβέρνηση, οψέποτε αυτή σχηματιστεί, θα επιδεικνύει “κατανόηση” στην ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Βεβαίως, η αβεβαιότητα που προέκυψε μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών δεν αφορά μόνο το ελληνικό πρόγραμμα, ούτε μόνο την Αθήνα: με δεδομένο ότι εκκρεμεί η έναρξη μίας μεγάλης συζήτησης για τις απαραίτητες αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η απορία είναι η ίδια: ποιες θέσεις θα πάρει η Γερμανία όταν έρθει η ώρα των μεγάλων αλλαγών στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα προσέλθει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις αποδυναμωμένη, έχοντας να διαχειριστεί έναν εύθραυστο τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και να αντιμετωπίσει μία ενισχυμένη ακροδεξιά αντιπολίτευση.

Οι κατακτήσεις της Αθήνας

Το κύμα αβεβαιότητας, λοιπόν, που φέρνει σε όλη την Ευρώπη η γερμανική κάλπη έφτασε χθες και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε σε όλους τους συνομιλητές του την ανησυχία του για τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία εισέρχεται η Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα συνεχίσει να κρατά στα χέρια της ορισμένες “κατακτήσεις” -από τις οποίες θα επιδιώξει να μην αποστεί το επόμενο διάστημα σε καμία περίπτωση. Ο λόγος, φυσικά, για την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στην οποία περιγράφονται οι “υποχρεώσεις” των δανειστών και ως προς την περαιτέρω συζήτηση των απαιτούμενων μέτρων για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά και σε ό,τι αφορά την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Άλλωστε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διαβεβαίωσε και δημοσίως χθες ότι η διεξαγωγή εκλογών σε μία χώρα της Ευρωζώνης ουδόλως επηρεάζει τις αποφάσεις του Eurogroup, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα να “κρατηθεί” απ’ αυτές τις αποφάσεις.

Και τώρα τρέχουμε

Τούτων δοθέντων, αν χθες συνομολογήθηκε κάτι μεταξύ του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη να βιαστεί η Αθήνα να ολοκληρώσει όλα όσα είναι απαραίτητα για την τρίτη αξιολόγηση, ώστε τουλάχιστον από την δική της πλευρά, να μην δώσει σε κανέναν “πάτημα” και προσχήματα καθυστέρησης. Βεβαίως, είναι προφανές ότι το πολιτικό κενό στη Γερμανία δημιουργεί “χώρο” για τυχόν “σαμποτάζ” στις συζητήσεις από το ΔΝΤ. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, να πατήσει “γκάζι” σε όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, για να μην διαταραχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, άρα, το χρονοδιάγραμμα ως το τέλος του Μνημονίου, σε 11 μήνες σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, από αύριο αναμένονται νέα ηχηρά μηνύματα του Μεγάρου Μαξίμου σε υπουργούς να… βιαστούν και να μην αφήνουν μέρα χαμένη ώσπου να κλείσουν με όλες τις “μνημονιακές” εκκρεμότητες του χαρτοφυλακίου ενός εκάστου των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα