Η Χρυσή Αυγή θα πάρει ποσό – μαμούθ αν απαλλαγεί

Η Χρυσή Αυγή θα πάρει ποσό – μαμούθ αν απαλλαγεί
Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος σε συγκέντρωση της εγκληματικής οργάνωσης τον Μάρτιο του 2018 Eurokinissi

Η Χρυσή Αυγή θα λάβει αναδρομική κρατική επιχορήγηση αν απαλλαγούν τελεσίδικα οι κατηγορούμενοι βάσει της εισαγγελικής πρότασης.

Η χρηματοδότηση του κόμματος της Χρυσής Αυγής είχε διακοπεί το 2013, καθώς στελέχη της κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η κρατική επιχορήγηση διακόπηκε το 2013 από τη Βουλή. Μάλιστα, το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση της Βουλής είναι σωστή, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητα που είναι αντίθετη με το Σύνταγμα.

Όπως τόνισε ο Τάσος Τέλλογλου στον ΑΝΤ1, η ΧΑ αν τελικά απαλλαχθεί στη δίκη από τις κατηγορίες εγκληματικής οργάνωσης θα λάβει αναδρομικά 8 εκ. ευρώ. Για να εκταμιευθούν τα χρήματα αυτά ως αναδρομική κρατική αποζημίωση, πρέπει η απόφαση να τελεσιδικήσει. Κοινώς, δεν εκταμιεύονται σε περίπτωση έφεσης.

Νωρίτερα, η πρόταση της εισαγγελέως για την ενοχή μόνο του Γ. Ρουπακιά και την απαλλαγή των 17 κατηγορουμένων ως μέλη της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας από την κατηγορία της συνέργειας στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, προκάλεσε την οργή της Μάγδας Φύσσα.

Δευτερόλεπτα αφού αποφασίστηκε η ολιγόλεπτη διακοπή της εισαγγελικής πρότασης, η Μάγδα Φύσσα σηκώθηκε όρθια και απευθύνθηκε στην εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου:

«Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Σήμερα στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει….».

Το δικαστήριο αποχώρησε χωρίς να υπάρξει κάποια απάντηση, ενώ νωρίτερα η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι η δολοφονία του Π. Φύσσα ήταν τυχαίο περιστατικό, χωρίς σχεδιασμό.

Η Μάγδα Φύσσα ακούγοντας νωρίτερα την πρόταση της εισαγγελέα, ξέσπασε λέγοντας: «Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Πόσο να αντέξουμε;».

Θυμίζουμε πως ολοκληρώνοντας την πολύωρη εισήγησή της, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπήρξε σχεδιασμός για την δράση κάποιας εγκληματικής οργάνωσης, ούτε ουδέποτε φαίνεται να δόθηκε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα από το Νικ. Μιχαλολιάκο για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζατ Λουκμάν, αλλά και οι επιθέσεις σε βάρος του ΠΑΜΕ, του χώρου «Αντίπνοια», του μαθητή στο Π. Φάληρο, ήταν άσχετα μεταξύ τους περιστατικά. «Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και μεταναστών. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν φέρει ουδεμία ευθύνη, αφού δεν προέκυψε ότι έδωσε εντολή ούτε ότι είχε εγκρίνει τις πράξεις που τελέστηκαν εκ των προτέρων» ανέφερε.

ΚΚΕ: Εξοργιστική η συγκεκριμένη πρόταση

“Προσβάλλει βάναυσα το λαϊκό αίσθημα, αλλά και τα δεκάδες θύματα της Χρυσής Αυγής, η πρόταση της εισαγγελέα της έδρας στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης για την απαλλαγή της ηγεσίας και των στελεχών της από τα βαριά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται” σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και επισημαίνει πως “είναι εξοργιστικό, ότι η συγκεκριμένη εισαγγελέας, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι προέκυψε από τα συντριπτικά στοιχεία που αναδείχτηκαν μέσα από την πολύχρονη αποδεικτική διαδικασία της δίκης, όχι μόνο υιοθέτησε τα επιχειρήματα των χρυσαυγιτών, αλλά και υπερθεμάτισε σε αυτά.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να εντείνουν την επαγρύπνηση και τον αγώνα τους για την απομόνωση των φασιστών παντού, αλλά και για την τιμωρία τους για τα αποτρόπαια εγκλήματα που έχουν διαπράξει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα