Προσφυγοπούλα σε Μητσοτάκη: Εκκενώθηκε το City Plaza και έμεινα άστεγη

Προσφυγοπούλα σε Μητσοτάκη: Εκκενώθηκε το City Plaza και έμεινα άστεγη
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Στο Athens Democracy Forum ο πρωθυπουργός είπε ότι δε θα δεχθεί πρόσφυγες να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κυκλώματα σε καταλήψεις. Σημείωσε ότι οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται ατομικά και ότι υπάρχουν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν

Στο προσφυγικό– μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας στο Athens Democracy Forum με τον αρθρογράφο της εφημερίδας New York Times, Roger Cohen, ενώ δέχθηκε μάλιστα και ερώτηση από προσφυγοπούλα που διέμενε στο City Plaza, το οποιο τελούσε υπό κατάληψη και εκκενώθηκε τον Ιούλιο.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανθρώπινη αλλά και άκαμπτη πολιτική στο προσφυγικό- μεταναστευτικό από τη νέα κυβέρνηση σε αντιδιαστολή με τη “μη πολιτική” όπως είπε της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, αλλά αποδεχόμενος ότι οι αιτήσεις ασύλου κρίνονται ατομικά και όχι συνολικά ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

Στην ερώτηση της κοπέλας που διέμενε στο City Plaza, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι όσο πιο ανθρώπινες συνθήκες για όσους ζητούν άσυλο σε αυτή τη χώρα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, αλλά υπογράμμισε ότι δε μπορεί να δεχθεί πρόσφυγες να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από παράνομα κυκλώματα και να τοποθετούνται σε κτίρια υπό κατάληψη από αναρχικούς όπου η αστυνομία δε μπορεί να μπει και όπου ζούσαν σε φρικτές συνθήκες, επισημαίνοντας ότι για αυτό αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε ανθρώπινες συνθήκες.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου με το νέο νομοσχέδιο θα γίνεται πλέον σε λογικό χρόνο. Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά άτομα από το Αφγανιστάν που είναι όντως θύματα διώξεων και πρόσθεσε ότι κάθε αίτηση ασύλου κρίνεται ατομικά και δεν λαμβάνονται γενικές αποφάσεις.

Καθώς δε η προσφυγοπούλα δήλωσε ότι έχει μείνει άστεγη μετά την εκκένωση του City Plaza ο πρωθυπουργός εκδήλωσε ενδιαφέρον να μιλήσει στην οικογένεια της για να δει σε ποια δομή μπορεί να πάει, καθώς όπως είπε δε γνωρίζει κάθε περίπτωση, αλλά αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να φροντίσει τους πρόσφυγες και εάν γίνονται λάθη θα τα διορθώσει. Τόνισε όμως ότι δε μπορεί η χώρα να ζει σε αυτή την κατάσταση με εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα να περνούν τα σύνορα.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους πρόσφυγες ότι εάν δικαιούνται διεθνή προστασία θα τη λάβουν και πιο σύντομα από ό,τι στο παρελθόν, αλλά πρόσθεσε ότι εάν στόχος είναι να βρουν ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον, φοβάται πως η Ελλάδα δε μπορεί να το προσφέρει.

Νωρίτερα ο κ.Cohen είχε σχολιάσει την ελληνική ανθρωπιά απέναντι στους πρόσφυγες, με τον κ.Μητσοτάκη να δηλώνει υπερήφανος για αυτό γιατί η χώρα έχει δείξει ευαισθησία στις ανθρώπινες δυσκολίες. Αλλά πρόσθεσε ότι θα είναι ειλικρινής πως αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία του ελληνικού κράτους να προστατέψει το έδαφος του. Σχολίασε ότι τα προηγούμενα χρόνια (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή) είχε σταλεί σήμα ότι ο πιο εύκολος δρόμος προς Ευρώπη είναι μέσω της Ελλάδας. Τόνισε ότι φυσικά η χώρα θα περιθάλψει ναυαγούς, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει υποχρέωση προς τους πολίτες της να χειριστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι τόσο προσφυγικό πλέον όσο μεταναστευτικό, όπως εκτίμησε.

Εκδήλωσε δε την απογοήτευση του όταν βλέπει ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να επωφελούνται πχ απο τη Σένγκεν, αλλά δε θέλουν να υποδεχθούν πρόσφυγες. “Είναι απαράδεκτο, αλλά δε θα γίνει πια ανεκτό” διαμήνυσε.

Στάθηκε εξάλλου στο πιο ευαίσθητο θέμα, τα παιδιά, ιδίως τα ασυνόδευτα. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα φροντίζει 3.000 ασυνόδευτα παιδιά και έχει πει στους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν έναν αριθμό από αυτά. Διερωτήθηκε δε ρητορικά τι θα πάθαινε πχ η Πολωνία εάν δεχόταν 500 ασυνόδευτα παιδιά και τόνισε ότι το γενικό consensus στην Ευρώπη είναι ότι αυτή η συμπεριφορά δε θα γίνεται πια ανεκτή, καθώς η συμμετοχή στην ΕΕ επιφέρει και υποχρεώσεις.

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε τέλος ότι στο προσφυγικό μπορείς να είσαι ανθρώπινος, αλλά και άκαμπτος και τόνισε ότι: “Η δική μας μεταναστευτική πολιτική θα είναι διαφορετική από τη μη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης”. Επισημανε ότι αλλάζει η διαδικασία ασύλου ώστε να λαμβάνονται πιο γρήγορες αποφάσεις και πως όσοι δε δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφονται, τονίζοντας ότι οι πραγματικοί πρόσφυγες θα γίνονται δεκτοί, αλλά αν είναι οικονομικοί πρόσφυγες όχι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα